Norwegian-aksjen faller på Oslo Børs

Investorene hadde løftet flyaksjen to dager på rad før Norwegian slapp resultatet sitt torsdag morgen. Da Oslo Børs åpnet kom det en kraftig reaksjon og store deler av ukens opptur er barbert bort.

Norwegian-sjef Jacob Schram på en tidligere presentasjon.

Vidar Ruud
Publisert:,

Norwegian-aksjen falt rundt syv prosent fra start på Oslo Børs torsdag etter at flyselskapet leverte svakere enn ventet i fjerde kvartal.

Klokken 10.00 har den hentet seg noe inn og er ned fire prosent.

Aksjen hadde to dager med opptur i forkant av tallslippet, med en oppgang på henholdsvis 5,4 og 7,4 prosent tirsdag og onsdag. Den oppturen løftet aksjen fra 36,50 til 42,1 kroner onsdag ettermiddag. Torsdag formiddag har aksjen falt til 40,1 kroner.

Flyselskapet leverte en nedgang i omsetning og forbedring i resultatene for fjorårets fjerde kvartal, mens Max-flyene fortsatt står på bakken.

Selskapet meldte samtidig at det vil kutte ytterligere i kapasiteten, i tråd med arbeidet med å få opp lønnsomheten.

Skuffet analytikerne

Norwegians omsetning falt fra 9,66 til 8,94 milliarder i fjerde kvartal, til det nivået analytikerne hadde ventet, ifølge konsensustall fra TDN Direkt.

Norge har nå karret seg tilbake til å være Norwegians viktigste marked, målt etter hvor inntektene kommer fra. USA var en periode Norwegians største marked.

Brutto driftsresultat uten leasingskostnader (EBITDAR) bedret seg fra minus 1,93 milliarder til 356,7 millioner i pluss, men analytikerne hadde ventet et hopp til 487 millioner.

Det justerte resultatet (EBITDAR uten engangseffekter) bedret seg fra minus 118,5 til 436,4 millioner.

Underskudd etter skatt ble nesten halvert fra minus 3,01 til minus 1,87 milliarder kroner.

– 2019 var en ny epoke for Norwegian da selskapets strategi endret seg fra vekst til lønnsomhet. Vi nådde målet om å spare 2,3 milliarder kroner gjennom #Focus2019, samt flere positive økonomiske milepæler, sier finansdirektør Geir Karlsen i en pressemelding.

– Ha Max-problemene i bakhodet

Finansdirektør Karlsen minner om at det er viktig å ha problemene Norwegian har hatt i 2019 i bakhodet når man ser på regnskapstallene.

– Vi har tatt et tap på 1 milliard fra Max, og 750 millioner fra motorproblemer med Rolls-Royce. Ha dette i bakhodet når dere ser på tallene, sier han på presentasjonen av tallene torsdag, ifølge Infront TDN Direkt.

Flyselskapet håpet opprinnelig å komme til enighet med Boeing innen inngangen til 2020 om kompensasjon for Max-problemene. Tidslinjen forandrer seg hele tiden, ifølge Karlsen.

– Samtalene med Boeing nå må minst inkludere de neste seks månedene, i tillegg til alt annet. Det er derfor det tar tid, men vi har en god dialog, sier han, ifølge Infront TDN Direkt.

Det siste året er Norwegian-aksjen ned 38 prosent til kurs 39,8 kroner på Oslo Børs.

Les mer om resultatene for fjerde kvartal:

Les også

Norwegian vil kutte mer kapasitet i 2020

Les også

Norwegian varsler mulig norsk skattesmell på 856 mill.