Apples kvartalsrapport

Virusuro rammer Apple: Kan møte en stormfull markedsreaksjon

Apple-aksjen har nær doblet seg det siste året. Nå tror analytiker at investorene benytter muligheten til å ta gevinst i kjølvannet av resultatvarsel fra teknologigiganten.

Apple-sjef Tim Cook ved en tidligere presentasjon.

MANDEL NGAN / AFP
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Coronavirusets herjing tynger Apple, som sliter med stengte butikker og forsinkelser i leverandørkjeden.

Selskapet meldte mandag kveld at det ikke når inntjeningsmålene sine grunnet manglende iPhone-produksjon og svak etterspørsel i Kina.

I forrige kvartal sto Kina for 15 prosent, eller 14 milliarder dollar, av Apples inntekter.

Faller i førhandelen

Nyhetsbyrået Reuters fremhever at Apple kan møte en «stormfull markedsreaksjon» når Wall Street åpner tirsdag ettermiddag norsk tid, ifølge analytikere.

Det siste året har Apple-aksjen steget fra 171 dollar til 325 dollar.

Markedsverdien er nå 1.400 milliarder dollar.

– Hvis Apple-aksjen ble handlet billig så ville det kanskje ikke hatt så mye å si, men når den handles til rekordhøye nivåer så vil investorer selvsagt være fristet til å selge, sier investeringsstrateg Norihiro Fujito i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Reuters.

I førhandelen på Wall Street tirsdag faller aksjen i overkant av fire prosent.

Mandag var det amerikanske aksjemarkedet stengt på grunn av «Presidents Day».

– De langsiktige utsiktene ser uendret ut

– Analytikerne som følger Apple kutter sannsynligvis estimatene for neste kvartal etter resultatvarselet. Det vil nok påvirke både Apple og flere underleverandører eksponert mot Apple, kommenterer teknologianalytiker Henriette Trondsen i Arctic Seucurities.

Hun trekker frem at Apples neste kvartal, med sannsynligvis noe smitteeffekt på juni-kvartalet, er ventet ha lavere Iphone-volum.

Analytiker Henriette Trondsen dekker teknologisektoren.

E24

– Men i vårt syn så ser de langsiktige utsiktene uendret ut så lenge coronaviruset ikke blir en større trussel globalt. Det er mulig at noe av det tapte salget i første halvår vil materialiseres senere når nye iPhones lanseres.

Apple er ventet å lansere iPhone som støtter 5G til høsten.

Trondsen venter reaksjoner i markedet etter resultatvarselet.

– Apples underleverandører vil sannsynligvis bli påvirket. Apple har betydning for minnebrikkesektoren og komponentsektoren, og selskapene eksponert i disse segmentene blir nok påvirket. Flere selskaper enn Apple har guidet svakere for neste kvartal.

Analytikeren endrer ikke synet på it-sektoren i lys av uroen.

– Teknologisektoren generelt er høyere priset enn resten av markedet, men vekstutsiktene er også høyere. Jeg tror sektoren fortsatt kommer til å være en strukturell vinner de neste 3-5 årene, da teknologi og digitalisering griper inn i de fleste sektorer. It-investeringer som en del av totale investeringer kommer til å fortsette å vokse raskt.

Går saktere enn planlagt

Apple la ikke frem noen tall for inntjeningen i mandagens oppdatering, men uttalte at det vil komme med mer informasjon i april. Samtidig ble det understreket at problemene er midlertidige.

Apple ventet i anledning kvartalsrapporten for fjerde kvartal i slutten av januar inntekter på mellom 63 og 67 milliarder dollar i inneværende kvartal. Forventningene blir nå nedjustert som følge av coronaviruset.

«Utenfor Kina er etterspørselen etter våre produkter og tjenester sterk, og i samsvar med våre forventninger», skriver Apple.

Produksjonen som er lokalisert utenfor Hubei-provinsen i Kina går tregere enn det ledelsen hadde sett for seg.

Leveringsmanglene vil påvirke selskapets inntekter globalt.

«Alle våre butikker i Kina og mange av våre samarbeidsbutikker har vært stengt. Butikker som har vært åpne har blitt drevet med reduserte åpningstider og med veldig lav trafikk fra kundene», skriver Apple.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apples kvartalsrapport
 2. Apple
 3. Kina
 4. USA
 5. Wall Street

Flere artikler

 1. Apple-aksjen falt etter resultatvarsel

 2. Rekordkvartal for Apple

 3. Apple leverer rekordresultat i viktig kvartal

 4. iPhone-salget gikk i kjelleren for Apple før lansering

 5. Nordic Semiconductor bykser til ny rekord: – Har mer å gå på