Hydros kvartalsrapport

Svakere enn ventet fra Hydro

Norsk Hydros justerte driftsresultat steg med fem prosent i fjerde kvartal fra året før til 560 millioner kroner. Det er likevel svakere enn ventet, og selskapet leverer sitt femte tap på bunnlinjen på rad.

SLITER FORTSATT: Norsk Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim kan glede seg over en svak fremgang på det justerte resultatet i fjerde kvartal, men bunnlinjen er rød for femte gang på rad.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Selskapets justerte driftsresultat før skatt og finansposter (underliggende ebit) havnet på 560 millioner kroner, fra 534 millioner kroner ett år tidligere.

Det delvis statseide aluminiumsselskapet var på forhånd ventet å levere et justert resultat på 1,04 milliarder kroner, ifølge tall samlet inn av Infront for TDN Direkt.

Selskapet sier at fremgangen skyldes økt produksjon i Brasil, nedgang i råvarekostnader og positive valutaeffekter, men at det meste av dette ble motvirket av fallende priser på aluminium og råvaren alumina.

Hydro fikk 1.754 dollar per tonn for aluminium i fjerde kvartal, 14 prosent mindre enn året før. Selskapet fikk 281 dollar tonnet for alumina, som er en nedgang på 39 prosent fra året før.

Det justerte resultatet ble også langt svakere enn i tredje kvartal, da selskapet leverte et justert resultat på 1,37 milliarder kroner.

Hydro justerer tallene sine for engangseffekter og «støy» for å gi det konsernet mener er et bedre bilde av den underliggende driften enn det man kan lese ut av resultatet etter skatt, eller bunnlinjen.

Selskapets styre foreslår utbytte på 1,25 kroner per aksje for 2019, som er ansett som et minimumsnivå for selskapets utbytte.

Les på E24+

Hydro kan gå på nok en smell. Denne gangen i ørkenen

Femte kvartal med rød bunnlinje

Hydros resultat etter skatt er negativt for femte gang på rad, denne gang med minus 665 millioner kroner. Dette tallet var på forhånd ventet til 565 millioner kroner.

Selskapet skriver blant annet ned verdier for 504 millioner kroner knyttet til smelteverket Slovalco, 145 millioner kroner knyttet til et uutnyttet bauksittområde i Brasil og 267 millioner knyttet til eiendeler i segmentet for ekstruderte produkter.

Omsetningen i Norsk Hydro faller til 35,49 milliarder kroner i fjerde kvartal, fra 38,39 milliarder kroner ett år tidligere. Omsetningen var ventet på 36,67 milliarder kroner.

Les også

Hydro forbereder seg på eskalering i Midtøsten

Kraftig økt produksjon

Det var ventet en fremgang for Hydro, siden resultatet i fjerde kvartal 2018 var kraftig dempet av en produksjonsbegrensning på 50 prosent på verdens største aluminaraffineri, samt av høyere råvarepriser, Alunorte i Brasil.

Disse begrensningene er nå fjernet, og Hydro har trappet opp produksjonen ved Alunorte, i tillegg til bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras. Det var derimot en periode med nedstengning ved disse anleggene like før nyttår, grunnet strømbrudd.

Produksjonen av bauksitt steg 77 prosent fra året før til 2,22 millioner tonn, mens aluminaproduksjonen steg 82 prosent til 1,43 millioner tonn. Produksjonen av aluminium steg 11 prosent til 545.000 tonn.

Hydro har gjenopptatt produksjonen ved Paragominas

Milliarder i minus

Hvor krevende situasjonen har vært for Hydro det siste året kan man lese av tallene for 2019 som helhet:

 • Hydros justerte resultat ble på 3,36 milliarder kroner i 2019, mot 9,07 milliarder kroner året før
 • Resultat etter skatt ble på minus 2,37 milliarder kroner i fjor, mot 4,32 milliarder kroner året før
 • Omsetningen i 2019 ble på 149,77 milliarder kroner, ned fra 159,38 milliarder året før
Les også

Hydro har sikret seg sol- og vindkraft for flere tiår

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Hydro
 3. Brasil
 4. Alunorte
 5. Norsk Hydro

Flere artikler

 1. Sterkere fra Hydro etter prishopp

 2. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal

 3. Norsk Hydro rammet av valutatap

 4. Sterkere tall enn ventet fra Hydro

 5. Prisfall dempet Hydro-tallene: – Det er jo en stor nedgang