Beste august på Oslo Børs siden 2005

Etter coronakrasjet i vår har pilene pekt nesten rett opp i aksjemarkedet – også i august. Equinor løftet Oslo Børs, og grønne aksjer er fortsatt populært.

STERK MÅNED: Oslo Børs steg fire prosent i august.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Fasiten mandag, som er den siste handelsdagen i måneden, viser en oppgang på fire prosent – den sterkeste utviklingen i august siden 2005, ifølge tall fra Oslo Børs.

– August har endt i pluss de siste årene, men vi må femten år tilbake for å finne en like sterk august-måned, forteller kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Les på E24+

Begynte å kjøpe aksjer som 12-åring: Hans beste råd

Populære grønne aksjer

Geir Harald Aase, Kommunikasjonssjef i Oslo Børs.

Det er Børsens største selskap Equinor, men også selskaper som Schibsted, Adevinta og Hydro som har bidratt mest til oppgangen denne måneden.

– Et annet trekk er at de grønne aksjene er veldig populære blant investorene og fortsetter å stige, sier Aase.

Han viser til at både panteselskapet Tomra, Scatec Solar og hydrogenselskapet Nel er på topplisten i august. De såkalte grønne aksjene har fått mye oppmerksomhet og steget kraftig i lengre tid.

Aksjene som har bidratt mest negativt til børsutviklingen i august er blant annet Yara, seismikkselskapet TGS og eiendomsselskapet Entra, ifølge Aase.

Les på E24+

De skjulte kreftene som gjorde «overprisede» grønne aksjer til vinnere i coronakrisen

Les på E24+

Økonom om børsfest: – Jeg skjønner meg ikke på det

Større oppgang internasjonalt

Utviklingen på Oslo Børs føyer seg inn i det internasjonale bildet. Verdensindeksen ligger an til en oppgang på 6,2 prosent denne måneden, den sterkeste utviklingen i august siden 1988, ifølge Financial Times.

Ifølge Aase plasserer Oslo Børs seg omtrent midt i feltet av forskjellige børser.

– Det har vært en veldig god måned på nesten alle børsene, sier han.

De amerikanske børsene har vært i tet i år, grunnet stort innslag av store teknologiselskaper som blant annet Apple og Alphabet, og den ledende børsindeksen S&P 500 har allerede passert tidligere rekorder.

Les også

Wall Street nådde ny rekord: – Har aldri tjent så mye penger som nå

Her hjemme er markedet mindre preget av teknologi, men mer råvarer og finans.

Oslo Børs er fortsatt i minus så langt i 2020 etter den kraftige nedturen i vår. Hovedindeksen startet året på 931 poeng, falt til 636 poeng på det laveste i mars og står nå i 859 poeng.

Grafene viser utviklingen i prosent på Hovedindeksen, amerikanske S&P 500, Frankfurt-børsen (Dax) og teknologibørsen Nasdaq i USA:

– Mangel på alternativer

Aksjemarkedet har steget til tross for at verdensøkonomien fortsatt er kraftig preget av coronakrisen. Eksperter har pekt på at sentralbankenes store tiltakspakker har hjulpet markedene betydelig.

– Mye kan oppsummeres i stimuli og mangel på alternativer til avkastning, skriver forvalter Jan Petter Sissener i en melding.

Han sikter til at rekordlave renter gjør at alternativene til aksjer er blitt færre for investorene, som isteden blir presset over i aksjemarkedet for å få avkastning.

Sissener mener at småsparernes kjøp «har spilt en betydelig rolle», blant annet i aksjer som Nel og gjenvinningsselskapet Quantafuel her hjemme og Tesla i USA.

Børsaktører er uenige om veien videre i markedet:

Kapitalforvalteren Storebrand Asset Management kjører på med en overvekt i aksjer fremover, mens DNB Markets på sin side nå anbefaler en moderat undervekt i aksjer, ifølge den siste prognoserapporten.

– Med en høy prising ser vi en relativt stor risiko, med begrenset oppside, kommenterte aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets nylig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Hovedindeksen avslutter over 1.000 poeng

  2. Høyeste antall børsdebutanter siden før finanskrisen

  3. Løft for grønne Røkke-selskaper på positiv Oslo Børs

  4. Strømmer til børs tross corona: Mot høyeste antall noteringer siden finanskrisen

  5. Komplett falt markant på positiv Oslo Børs