Wall Street falt tydelig etter «cocktail» av hendelser

Hongkong-protester, politisk sjokk i Argentina, rentefall og handelsuro bidro til at Dow Jones-indeksen i New York gikk ned 1,5 prosent mandag.

NEDGANG: De viktigste amerikanske aksjeindeksene falt mandag etter at flere hendelser samtidig bidro til markedsuro.

Foto: Richard Drew AP
 • Eivind Bøe
 • David Bach
 • Ine Brunborg
Publisert:,

De tre toneangivende indeksene falt på Wall Street mandag. Slik så det ut ved stenging:

 • Dow Jones ned 1,49 prosent
 • Nasdaq Composite ned 1,20 prosent
 • S&P 500 ned 1,23 prosent

Fallende renter presset bankaksjer. Goldman Sachs og Bank of America falt henholdsvis 2,6 og 2,4 prosent mandag, mens JP Morgan var ned 1,8 prosent.

Amerikanske statsrenter ligger nå på 1,63 prosent, som er det laveste siden 2016, viser tall fra Infront.

Etterspørselen etter trygge havner som USAs statsobligasjoner fortsetter å sende rentene ned, samtidig som investorene sjonglerer handelskrig, frykt for avtaleløs brexit, og jevne drypp av blodfattige globale nøkkeltall, skriver Marketwatch.

Politisk sjokk i Argentina

Indeksene trakk nedover allerede i førhandelen, etter at flyplassen i Hongkong kansellerte dagens flyginger på grunn av tusenvis av demonstranter i avgangshallen.

Men flere faktorer påvirker markedet om dagen.

– Det skjer litt andre ting i dag også, med Argentina spesielt, hvor du har fått et gigantisk politisk sjokk, sier DNB-økonom Ole A. Kjennerud til E24.

President Mauricio Macris svake prestasjoner i søndagens primærvalg utløste et voldsomt fall i pesoen, og Buenos Aires-børsen stupte mandag kveld.

– Så det er litt ulike faktorer samtidig, og det nok disse tingene i kombinasjon som eventuelt påvirker stemningen i markedet og hvordan det går med børsene, sier Kjennerud.

Kina svekker valutaen

Markedet følger fremdeles med på handelskrigen mellom USA og Kina, som har skapt bekymringer for de globale vekstutsiktene.

Også Kinas valuta er stadig i fokus. Sentralbanken satte referansekursen mot dollar svakere enn 7 for tredje dag på rad mandag.

Wall Street avsluttet en volatil uke med tilbakegang fredag kveld, etter å ha notert årets dårligste børsdag forrige mandag.

Dagens utvikling i det amerikanske markedet følger en liten opptur på de asiatiske børsene, med unntak av Hongkong-børsen som endte svakt i minus. De største europeiske børsene hadde en flat utvikling samme dag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Børsene i Asia faller etter Hongkong-demonstrasjoner

 2. Virusgrep og valgresultater bidro til kraftig børsløft på Wall Street

 3. Tydelig oppgang på Wall Street etter fornyet handelshåp

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs halverte fallet – Hovedindeksen falt 5,3 prosent

 6. Tidenes verste børsras i Australia