Sterkere fra Hydro

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro leverer klar fremgang i tredje kvartal fra ett år siden, men klarer ikke helt å nå opp til forventningene.

TREDJE KVARTAL: Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro legger onsdag frem tall for tredje kvartal. Her står en «avkledd» Audi Q7 utstilt på selskapets anlegg i tyske Grevenbroich, hvor det blant annet produseres bildeler i lettmetall.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Høyere aluminiumspriser har gitt god drahjelp både for Hydros resultater og for selskapets aksjekurs så langt i 2017.

I tredje kvartal leverer selskapet et underliggende resultat etter finansposter og skatt på 2,45 milliarder kroner, mot 1,48 milliarder kroner for ett år siden.

Årsaken til fremgangen fra i fjor er høyere priser på aluminium og råvaren alumina som selskapet også produserer, delvis motvirket av økte råvarekostnader.

Selskapet leverer likevel noe svakere enn ventet.

På forhånd hadde analytikerne et gjennomsnittlig anslag på det underliggende resultatet på 2,56 milliarder kroner, ifølge SME Direkt for TDN.

Det underliggende resultatet er også 16 prosent svakere enn i selskapets sterke andre kvartal. Dette skyldes ifølge selskapet økte råvarekostnader og valutaeffekter.

Hydro har tidligere sagt at selskapets forbedringsprogram ligger etter skjema, og sier nå at det ikke vil nå målet om å kutte 500 millioner i år. Men målet på 2,9 milliarder kroner lavere kostnader i 2019 er ikke endret.

Svakere omsetning enn ventet

Omsetningen er på 22,80 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 20,17 milliarder kroner i samme periode for ett år siden.

Selskapets resultat etter skatt, eller bunnlinjen, er på 2,18 milliarder kroner sammenlignet med 1,12 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Analytikerne hadde ventet en omsetning på 23,10 milliarder og resultat etter skatt på 1,74 milliarder kroner.

Resultatet inkluderer en positiv valutaeffekt på 520 millioner kroner, hovedsakelig på papiret, blant annet fordi en svekket dollar mot brasilianske real påvirker verdien av selskapets dollargjeld i Brasil, skriver Hydro.

Venter vekst i etterspørsel

– Vi har økt vår forventning til vekst i global etterspørsel i 2017 til 5-6 prosent, noe som indikerer en fortsatt høy etterspørsel etter aluminium, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

– Det er positiv stemning i aluminiummarkedet, noe som hovedsakelig skyldes nedstengning av primærproduksjon i Kina. Dette har støttet opp om markedsbalansen i kvartalet, han.

Aluminiumsprisene har løftet seg til godt over 2.100 dollar per tonn i år, etter å ha lagt på rundt 1.600 dollar per tonn for ett år siden.

Noe av årsaken er forventninger om at Kina i neste måned vil stenge ned store mengder kapasitet av miljøhensyn og fordi landet vil slå ned på selskaper som produserer aluminium uten gyldig tillatelse.

Les også

Hydro-aksjen på sitt høyeste siden 2008

Les mer: Hydro-aksjen på sitt høyeste siden 2008

Påvirkes av dollaren

I årets ni første måneder sett under ett er Hydros underliggende resultat på 7,66 milliarder kroner, fra 4.60 milliarder kroner i de første ni månedene i fjor. Årsaken er høyere priser, delvis motvirket av høyere råvarekostnader og valutaeffekter.

Selv om Norsk Hydro oppnår en 1 prosent høyere aluminiumspris på 1.921 dollar per tonn i tredje kvartal enn i andre kvartal, så er prisen ned 5 prosent målt i norske kroner, til 15.496 kroner per tonn.

Prisen er likevel opp 16 prosent sammenlignet med ett år siden.

Da han la frem resultatet for andre kvartal spådde Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg at både aluminiumsprisen og selskapet kunne få et løft i vinter, og at årsaken var Kina.

Les mer: Hydro kan få Kina-løft

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro-sjefen venter strammere marked: Så stor er Kina-effekten

  2. Hydro satser på «grønt metall»

  3. Svakere enn ventet fra Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Dyrere råvarer hemmer Hydro: Frykter brems etter rekordresultat

  6. Betalt innhold

    Styrket resultat for Hydro tross problemene i Brasil