Fredriksen i støtet

John Fredriksen-selskaper ledet an i børsoppgang.

Publisert:

John Fredriksen-selskapene Marine Harvest

OSE

MHG

og Seadrill

OSE

SDRL

ledet an i en oljedrevet børsoppgang mandag.

Godt hjulpet av en artikkel i Finansavisen mandag som spår kraftig stigning i lakseprisene frem mot jul, skjøt Marine Harvest i været. Aksjen sluttet opp 2,52 prosent til 6,10 kroner.

Se dagens vinnere og tapere på E24s børstjeneste Børs24.

Det var på tide for en aksje som har utviklet seg så svakt i høst at det kan ha gått ut over hovedaksjonær Frediksens humør, selv om han selv har kalt seg en "glad laks".

Selv etter mandagens kursoppgang har Marine Harvest-aksjen falt rundt to kroner fra toppnoteringene i februar.

Oljeoppgang

Også et annet selskapet hvor Fredriksen er hovedaksjonær, boreriggselskapet Seadrill, fikk seg et kursløft på 3,33 prosent til 131,75 kroner mandag, og var blant tungvekterne som ledet an i børsoppgangen.

Les også: Kvester Børsen

Det skjer samtidig som selskapets advokater kjemper en innbitt kamp i Oslo Tingrett for å slippe unna kjempekravet på 850 millioner kroner fra Oslo Børs etter påstandene om urent trav knyttet til maktkampen om Eastern Drilling i 2006.

SeaDrill og de fleste andre oljerelaterte aksjene styrket seg som følge av at oljeprisene setter stadig nye prisrekorder. Mandag var prisen på amerikanske råolje for første gang over 85 dollar per fat.

Det fikk for eksempel StatoilHydro-aksjen

OSE

STL

til å stige hyggelige 2,2 prosent til 186 kroner.

Skogfall igjen

I den negative enden av børsen lå Norges Skog

OSE

NSG

. Aksjen stupte hele 5,05 prosent til 49,85 kroner etter at den finske konkurrenten UPM Kymmene mandag medlte om at selskapet får dårligere resultater enn ventet som følge av kostnadsøkning.

Les også: Finsk nedtur sender Norske Skog i kjelleren

Kongsberg Automotive Holding

OSE

KOA

fikk seg et lite løft etter at selskapet meldte om et relativt sett enormt oppkjøp mandag morgen. Selskapet låner tre milliarder kroner og kjøper bildelvirksomeheten til amerikanske Teleflex.

Les også: Vil spare 150-200 mill.

Satsingen må kunne kalles frisk. Det vil føre til at Kongsberg-bedriften mer enn fordobler sin størrelse, målt i omsetning, fra under tre milliarder til over åtte milliarder kroner. Aksjen sluttet opp 1,33 prosent til 38 kroner.

Odim-aksjen

OSE

ODIM

fikk seg umiddelbart et kraftig løft etter at Kjell Inge Røkkes Aker

OSE

AKER

kjøpte seg opp til 36,46 prosent i selskapet. Det roet seg etterhvert og aksjen sluttet opp 0,28 prosent til 90,25 kroner.

Det er uansett tidenes høyeste sluttkurs og aksjonærene må si seg fornøyd. Aksjen har omtrent ti-doblet seg siden børsnoteringen mot slutten av 2005. Aker har vært med på eiersiden hele tiden.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet mandag opp 0,65 prosent til 508,75.

Publisert:

Her kan du lese mer om