BP og Novo Nordisk-topp Helge Lund om global uro: – Litt mer krevende

Handelskrig skaper uro i markedene, og det preger også store, internasjonale selskaper. – Nå ser det økonomiske klimaet litt mer krevende ut, sier Helge Lund, styreleder i Novo Nordisk og BP.

TIDLIGERE OLJETOPPER: Tidligere Statoil-sjef Helge Lund (t.h) og tidligere Statoil-sjef Harald Norvik snakker sammen før en konferanse om selskapsansvar i Norges Bank onsdag. Lund er nå styreleder for oljegiganten BP og for Nordens største selskap, insulinprodusenten Novo Nordisk.
Publisert: Publisert:

Equinors tidligere sjef Helge Lund har ikke gitt så mange intervjuer om sin nye jobb som styreleder i BP og Novo Nordisk, hvor han har fungert siden i fjor.

Nå letter han litt på sløret, i forbindelse med en konferanse i Norges Bank om bedrifters samfunnsansvar.

– Det er to store selskaper, og også to fine selskaper å arbeide med, som også jobber med problemstillinger som er viktige, ikke bare for selskapet, men også for samfunnet. Sånn sett er det inspirerende, sier Helge Lund til E24.

– Hvordan forholder disse to selskapene seg til Trump, urolige markeder, handelskrig og disse uromomentene vi har sett den siste tiden?

Les på E24+

Bloomberg: Hvordan millioner av fat iransk olje i kinesiske havner kan presse oljeprisen ned

– Både Novo Nordisk og BP investerer jo milliarder av dollar hvert eneste år i forskning og prosjekter som tar lang tid å utvikle. Det vi er opptatt av er at det er så stabile rammebetingelser som mulig, ikke bare i hvert enkelt land, men også langsiktig. Det er et sånt miljø vi trives i. Men vi må også håndtere den situasjonen som er nå, sier Lund.

– Er du bekymret over situasjonen med uroen i det siste?

– Jeg vet ikke om jeg skal bruke ordet «bekymret», men det er klart at nå ser det økonomiske klimaet litt mer krevende ut, sier Lund.

– Vi syns det er bedre med en så fri handel som mulig ut fra et regelbasert system, det er det beste for selskaper som Novo Nordisk og BP, legger han til.

– Krevende problemstillinger

Lund er en av de mest prominente norske næringslivslederne i dette årtusenet, med ti år bak seg som sjef for tidligere Statoil (nå Equinor), og nå som styreleder for Nordens største selskap Novo Nordisk og styreleder i oljegiganten BP.

– Hvordan vurderer du utsiktene for de to selskapene, både legemiddelbransjen og oljebransjen har blitt presset av Trump?

– Det er mange ting som er felles. En av tingene er at vi jobber med veldig krevende problemstillinger. For energiindustrien er det å produsere mer energi samtidig som vi gjør det på en mye mer miljøvennlig måte, i alle dimensjoner, sier Lund.

Les på E24+

Aker BP vs. Equinor: Noaka-konflikten på ett minutt

– Innenfor farma-siden er det å gjøre våre innovasjoner tilgjengelig for så mange som mulig, de nye produktene vi skaper, men samtidig at vi opprettholder en finansiell styrke til å kunne investere i ny innovasjon fremover. Vi arbeider med problemstillinger som er krevende ikke bare for selskapet, men også for samfunnet, sier Lund.

– Så har du Trump som klager på medisinprisene i USA, for eksempel. Det er vanskelig å håndtere?

– Altså, det er utfordringer for hele bransjen hvordan vi skal balansere det. Men det er jo en større problemstilling enn Trump, det går mer på den prinsipielle problemstillingen som jeg snakket om, hvordan balansere dette best, sier Lund.

En av eierne Lund må forholde seg til som styreleder er Oljefondet, som eier BP-aksjer for 25,4 milliarder kroner, eller 2,31 prosentav selskapet.

Fondet eier også 17,2 milliarder kroner eller 1,78 prosent av Novo Nordisk.

Publisert:

Her kan du lese mer om