Oljepris-fall etter rykter om økt Opec-produksjon

Spotprisen på nordsjøolje har fredag falt under 80 dollar per fat.

ØKER? Opec-landene og Russland diskuterer en mulig produksjonsøkning. Her den saudiske energiministeren Khalid al-Falih og Russlands energiminister Alexander Novak.
 • Anders Park Framstad
 • Eivind Bøe
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Oljeprisen synker etter nyheter fra Russland, der energiministrene fra Saudi-Arabia, Russland og De forente arabiske emirater har hatt et møte i St. Petersburg fredag morgen.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået Reuters at Opec og Russland vurderer å øke produksjonen med rundt én million fat per dag.

Bloomberg skriver at det diskuteres en økning på mellom 300.000 og 800.000 fat per dag.

Den saudiske energiministeren Khalid al-Falih sier at «alle alternativer er på bordet».

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tar imot ryktene med åpne armer.

– Det er bare å prise seg lykkelig over at de vil legge mer olje i markedet så vi ikke får 100 dollar fatet i andre halvår, sier han til E24.

Les også

Oljegigant struper kriserammede Venezuelas eksport: – Verre enn sanksjonene

Juni-møte

Den 22. juni skal produsenter fra Opec og andre land i et større møte for å diskutere produksjonen. Partene vurderer oljepriskutt for å motvirke uro i Venezuela og et ventet fall i iransk produksjon.

Venezuela har verdens største oljereserver, men har opplevd økonomisk kollaps og fallende produksjon.

Samtidig er usikkerheten stor rundt Iran, ettersom USA nylig trakk seg fra atomavtalen med landet. Dette vil ventelig påvirke deres muligheter til å eksportere til verdensmarkedet.

De ovennevnte har bidratt sterkt til at den rapporterte Opec-produksjonen har ligget innenfor det avtalte nivået – 32,5 millioner fat per dag. Gruppens produksjon var på 31,93 millioner fat per dag i april, ifølge annenhåndskilder.

– Naturlig

Ifølge Schieldrop holder Russland og Opec-landene tilbake 1,8 millioner fat om dagen, men likevel vil hele bufferen være brukt opp i 2019, og markedet vil kjøre i underskudd.

Derfor mener han at det er naturlig at land som Saudi-Arabia og Russland vurderer å redusere kuttene.

– Oljen sendes tilbake i markedet fordi det er behov, i lys av situasjonen i Venezuela og Iran. Det er naturlig at prisen faller litt tilbake etter en god vekstperiode, sier analytikeren, som tror det er langt mer sannsynlig at vi ser en brentpris som stabiliserer seg på 70-tallet enn at den skal over 100.

Les også

Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

Den opprinnelige kuttavtalen kom i stand i november 2016. Etter et bratt fall fra sensommeren 2014 hadde da oljeprisen nådd 40-tallet, og man bestemte seg for å skru igjen kranene for å understøtte prisene.

Avtalen, som siden har blitt forlenget, har bidratt til mindre fulle oljelagre og høyere priser.

Nordsjøoljen er ned 2,12 prosent til 77,16 dollar fatet fredag. Amerikansk lettolje er ned 1,81 prosent til 69,38 dollar.

Oslo Børs åpnet dagen i minus, svingte i pluss og faller etter oljeprisduppen. Hovedindeksen er i skrivende stund ned 0,26 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. – I Saudi-Arabia og Russlands interesse å unngå «taper tantrum»

 2. – Utrolig positivt for norske oljeaktører, norsk økonomi og norske kroner

 3. Betalt innhold

  Russland og Saudi-Arabia vil øke oljeproduksjonen

 4. Oljeprisen stiger etter nye kuttsignaler

 5. Saudi-Arabia: Det globale oljetilbudet er rikelig