Resultatrushet fortsetter denne uken:
Slik navigerer du best i rapporteringsjungelen

Flere Aksje-NM-favoritter slipper tall denne uken, og onsdag er den virkelig store dagen, når 30 selskaper notert på Oslo Børs legger frem kvartalsresultater.

TALL-RUSH: I løpet av uken slipper 80 av selskapene notert på Oslo Børs tall for fjerde kvartal 2016.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Dette blir en spennende uke, sier finansanalytiker Thomas Nygaard.

Rundt 80 selskaper legger denne uken frem kvartalsresultater, og bare onsdag slipper så mange som 30 selskaper tall.

– Det er nesten for mye, sier Nygaard.

– De kvantitative faktorene kan da være en fin måte å navigere etter, i stedet for å lese seg opp på bransjen, på ledelsen, på hva som kan påvirke – det blir for mye informasjon å forholde seg til.

Aksje-NM er i gang, men det fortsatt mulig å melde seg på konkurransen og være med i kampen om flotte premier! Meld deg på her!

– Lurt å vente

Nygaard, som har bakgrunn som blant annet analysesjef i Christiania Securities og TrendTech, bruker de kvantitative faktorene momentum, seasonality og reversal effect til å si noe om hvordan en aksje vil kunne utvikle seg fremover basert på historikken. I tillegg ser han nå under resultatsesongen på PEAD-effekten (se faktaboks).

– Når selskapet legger frem tall, får aksjen en impuls, og forskning viser at aksjen ofte fortsetter i samme retning. Det kan derfor være lurt å vente til en ser hvordan investorene har tolket tallene før en går inn i aksjen, men dette er avhengig av hvor mye risiko en ønsker å ta, sier Nygaard.

– Noen satser på at tallene blir bra, men det er en overraskelse hva tallene vil vise, sier han.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

Fiskeaksjer sterke i februar

Nygaard trekker blant annet frem fiskeaksjer, hvor både Norway Royal Salmon, Marine Harvest, Salmar og Grieg Seafood legger frem tall i løpet av uken.

Først ute var Norway Royal Salmon, som tirsdag morgen kunne melde om det beste fjerdekvartalsresultatet i selskapets historie, med bakgrunn i svært høye fiskepriser.

– Alle fire ser bra ut og er blant aksjene som nå gjør det mest positivt på alle de tre faktorene momentum, seasonality og reversal effect, sier Nygaard.

– En strategi kan dermed være å sitte på disse nå, men gå ut dersom du ser at de faller på tallene. Positive tall vil kunne gi dem en ny impuls.

DNB Markets har Salmar i sin ukeportefølje med anbefalte aksjer.

– Oppdrettslaks har fremdeles rekordpriser, og det er foreløpig ingen tegn på at markedet ikke tar unna tilbudet. Prisingen på sektoren er fremdeles ikke ute av takt med de fundamentale faktorene i markedet, skriver DNB Markets i sin ukerapport mandag.

– Lett å bli skuffet

Samtlige av storselskapene på Oslo Børs som la frem tall forrige uke fikk en negativ kursreaksjon.

HAR TRO PÅ FISKEAKSJER: Finansanalytiker Thomas Nygaard.

Foto:

Det ble i den sammenheng påpekt av flere at forventningene til innholdet i rapportene har vært for høye.

– Det ser ut som om rapportene har vært noenlunde ok, men reaksjonen i aksjekursene har vært ganske svak. Forventningene har kanskje vært enda litt høyere enn det som lå i analytikernes estimater, sa aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til E24 før helgen.

Nygaard påpeker at det kan være tilfelle for også North Energy, en favoritt blant mange Aksje-NM-deltagere, og som legger frem tall torsdag.

– North-aksjen er flott på momentum og den har holdt seg stille i januar, så det er positive faktorer for den. Men den har allerede gått så mye siste uken, og det tolker jeg som at mange satser på at tallene er sterke. Da er det lett å bli skuffet og det er mye som skal til for at det blir en positiv reaksjon, sier han.

En annen Aksje-NM-favoritt er Gaming Innovation Group, som la frem tall før børsåpning tirsdag.

Les også

Aksje-NM 2017: Dette kan du vinne

– Aksjen er positiv på momentum, og hadde en rolig januar, men det som trekker den ned er at den ofte har en dårlig februar. Jeg ville imidlertid lagt mer vekt på de andre faktorene og særlig hvis selskapet legger frem tall som gir en positiv kursreaksjon, sier Nygaard.

GIG-aksjen er foreløpig tirsdag opp drøye 10 prosent etter at kvartalsrapporten viste en økning i driftsinntekter til 21,5 millioner euro, opp fra 6,5 millioner året før.

Få fortløpende oppdateringer på utviklingen i aksjemarkedene i E24s Aksjelive!

– Villige til å betale høy pris

Mandag la Kid frem kvartalstall, og har siden det hatt en positiv kursutvikling. Nygaard mener aksjen ser bra ut, til tross for at den har begrenset historikk. Selskapet ble notert på Børsen i november 2015.

Les også

Aksjeskolen: Aksjemarkedet fra A til Å

– Med kort historikk er det begrenset hva vi kan si om februar, men aksjen er på vei oppover på momentum, og med en positiv sluttkurs mandag bør den kunne stige videre.

Nygaard påpeker at aksjen dessuten er nær tidligere toppnivåer.

– Det er et godt tegn og indikerer at investorer er villige til å betale en høy pris for aksjen. Det er en grunn til det. Aksjer som ligger nær toppen det siste handelsåret er aksjer som gjør det bedre også fremover. Er den på all time high utløser det et nytt kjøpssignal, sier han.

Ulike tilnærminger til tallslipp

Nygaards tilnærming til kvartalstallene er én måte å forholde seg til tallslipp på. Ekspertdeltager i Aksje-NM, Pareto Securities' Karl Oscar Strøm, har tidligere forklart at han ser på hvordan tallene samsvarer med forventningene.

SER TALL MOT FORVENTNINGER: Karl Oscar Strøm i Pareto Securities deltar i Aksje-NM 2017.

Foto: E24

Det er i hovedsak tre ting han mener er interessant å følge med på. Det første er hvordan tallene ligger i forhold til bildet som analytikerne har av situasjonen og markeder er guidet på. Er tallene som forventet skal du ikke få noen store kursbevegelser, men er det overraskelser, kan det gi kursutslag.

Det andre er hvis selskapet rapporterer noe spesielt knyttet til balansen, for eksempel nedskrivninger eller refinansieringer. Det tredje han følger med på er selskapers guiding for situasjonen nå og fremover og om det er i tråd med det som tidligere har blitt sagt og markedets og analytikernes oppfatning.

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

  2. Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

  3. Analytiker: Slik bør du satse i siste del av Aksje-NM

  4. Annonsørinnhold

  5. Statoil i Aksje-NM – ja eller nei?

  6. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall