Vimpelcom innrømmer lovbrudd

Det Telenor-eide selskapet Vimpelcom melder at de ønsker å inngå forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

DELVIS EID: Telenor sitter med en eierandel på 33 prosent i Vimpelcom. Selskapet melder at de nå ønsker å selge seg helt ut. Illustrasjosbilde av Vimpelcom-logo.
Publisert:

Teleselskapet VimpelCom, der Telenor er nest største aksjonær, offentliggjorde onsdag morgen sine resultater for fjerde kvartal og 2015.

Der opplyser selskapet at det nå foreligger et utkast til forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter. Meldingen kommer etter at Vimpelcom, som delvis eies av Telenor, i lang tid har vært under etterforskning for korrupsjon.

Samtidig erkjenner selskapet at de har begått korrupsjon:

– Gitt vilkårene i forliksutkastene med SEC, DOJ og OM, vil selskapet og visse datterselskaper erkjenne visse brudd på US Foreign Corrupt Practices Act (den amerikanske korrupsjonslovgivningen, journ.anm.) og relevante nederlandske lover, skriver selskapet.

De tre organene det vises til er det amerikanske justisdepartementet (DOJ), det amerikanske finans- og børstilsynet (SEC), samt nederlandske påtalemyndigheter. VimpelCom gjentar onsdag budskapet om at man har vært i en løpende dialog med disse tre myndighetsorganene over en periode.

Må bla opp milliardbeløp

I kvartalsrapporten kommer det også frem at VimpelCom vil betale bøter til amerikanske og nederlandske myndigheter.

– Disse økonomiske straffene er innenfor de tidligere annonsere avsetningene til formålet.

Den 3. november i fjor kom det frem at VimpelCom satte av 900 millioner dollar, tilsvarende drøye 7,6 milliarder kroner i regnskapet for tredje kvartal. Bøtene de nå trolig må betale vil dermed ligge innenfor denne rammen.

– Selskapet vil på dette tidspunktet ikke kommentere forliksutkastene videre, og gjentar at det ikke er sikkert at de vil bli sanksjonert i henhold til de vilkårene som er beskrevet, skriver VimpelCom avslutningsvis.

Selskapet understreker videre at forlikene ikke er endelig godkjent av myndighetene i de to landene, og at vilkårene og utfallet dermed ikke er helt sikkert ennå.

– Disse mulige forliksprospektene er avhengige av godkjenning fra de respektive myndighetene, og vil ikke ferdigstilles eller annonseres frem til dette tidspunktet, skriver selskapet.

BAKGRUNN: Dette er Vimpelcom-skandalen!

Millioner via Gibraltar

Vimpelcom er mistenkt for å ha overført minst 600 millioner kroner til postboksselskapet Takilant, som har nær tilknytning til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

Saken etterforskes i Nederland, Sveits, Russland og i USA, hvor selskapets aksje er notert på New York-børsen.

Les også: Brekke om svekket Telenor-tillit: – Jeg er lei meg

Les også: Telenor: – Påstandene er feilaktige og misledende

Det er fortsatt uvisst hva situasjonen er når det gjelder etterforskningene av selskapet i Russland og Sveits.

BLE PÅGREPET: Tidligere Vimpelcom-sjef, nordmannen Jo Lunder, ble arrestert på Gardermoen av Økokrim. Han ble senere løslatt etter at han vant frem med kravet sitt i både tingretten og lagmannsretten.

Ble arrestert

Da tidligere Vimpelcom-sjef og Telenor-ansatt Jo Lunder ankom Norge i høst ble han arrestert og tatt til avhør i forbindelse med saken. Han ble imidlertid løslatt kort tid etter. De aktuelle lovbruddene i Vimpelcom skal ha skjedd før Lunder tok over som toppsjef i selskapet i 2011.

TRAKK SEG FØR HAN BLE KASTET: Svein Aaser trakk seg i fjor som styreleder i Telenor rett før næringsminister Monica Mæland rakk å sparke han.

– Jo Lunder har hatt samme syn på denne saken hele veien. I den grad det har blitt begått lovbrudd, er det gjort av andre enn ham, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til E24 onsdag morgen.

Les også: Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas

Les også: Fredriksen om Lunder: – Han kommer ikke tilbake her

Han mener at det ikke er noe nytt i dagens melding, og beskriver dette som en «ikke-sak» for den tidligere Vimpelcom-sjefen.

– Lunder er ikke bekymret for å bli dratt med i dragsuget?
– Nei, nei, nei. Dette har ligget i kortene fra dag én, sier Schiøtz.

OMSTRIDT: Popstjerne, designer, modell og presidentdatter Gulnara Karimova (til venstre) knyttes til selskapet Telenor-eide Vimpelcom skal ha betalt for å få telelisenser i Usbekistan.

Vil selge aksjer

Per i dag eier norske Telenor fortsatt 33 prosent av aksjene i Vimpelcom. Selskapet melder at de ønsker å kvitte seg med disse aksjene så raskt som mulig, men så langt har de ikke lyktes.

Fire Telenor-topper, som skal ha mottatt bekymringsmeldinger om mulig korrupsjon i Vimpelcom, har vært suspendert fra selskapet siden november. I kjølvannet av etterforskningen måtte styreleder Svein Aaser i Telenor gå av etter det ble kjent at noe informasjon vedrørende Vimpelcom-saken ikke var blitt presentert for Næringsdepartementet.

Også tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har blitt kritisert for håndteringen av saken. Baksaas var blant Telenor-toppene som i en periode satt i Vimpelcom-styret.

Les også

Baksaas om Telenor-avgangen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

Den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke har annonsert at selskapet vil gå grundig gjennom hva som faktisk skjedde da lovbruddet skal ha funnet sted.

– Den manglende tillit til Telenor i forbindelse med Vimpelcom-saken eller de andre sakene (...) Det er ikke det Telenor jeg kjenner. Det er ikke et Telenor jeg er stolt av. Det gjør at jeg blir lei meg, sa han til E24 forrige uke.

Les også: Nytt gruppesøksmål mot Jo Lunder og Vimpelcom

Se grafikk med tidslinje, oppdatert i slutten av 2015.

Publisert:

Her kan du lese mer om