Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen

Brasil-trøbbelet har kostet Hydro rundt 2,9 milliarder kroner. Regningen fortsetter å stige etter den delvise nedstengningen av Alunorte-anlegget og Paragominas-gruven.

VOKSENDE REGNING: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg går glipp av store inntekter på grunn av den delvise nedstengningen av aluminaraffineriet Alunorte i Brasil. Så langt er regningen oppe i rundt 2,9 milliarder kroner, men selskapet går glipp av rundt 600 millioner for hvert kvartal som går uten at full drift gjenopptas.
Publisert: Publisert:

Det var en dempet konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro som la frem kvartalstallene på Vækerø i Oslo torsdag.

Snart har selskapets Alunorte-anlegg og Paragominas-gruven i Brasil vært drevet for halv maskin i ett år, og det preger også tallene for fjerde kvartal, som var kraftig dempet fra året før og dessuten svakere enn det analytikerne hadde ventet.

Utbyttet fra selskapet blir også redusert med en drøy milliard kroner fra i fjor til 2,6 milliarder kroner i år, eller 1,25 kroner per aksje.

Og Brasil-regningen fortsetter å vokse. Så lenge Alunorte driver på 50 prosents kapasitet vil selskapet gå glipp av rundt 600 millioner kroner i kvartalet, ifølge Hydros egne tall.

Selskapets justerte driftsresultat (underliggende ebit) ville ifølge selskapet ha vært 2,4 milliarder kroner høyere i fjor hvis Alunorte-anlegget og Paragominas-gruven hadde vært i full drift, gitt visse forutsetninger om kostnadsnivå og aluminapris.

Samlet regning: 2,9 milliarder

Hvis man legger til en avsetning på 519 millioner kroner selskapet gjorde knyttet til Brasil i tredje kvartal, kan man dermed legge til grunn at Hydros samlede regning for Brasil-trøbbelet i fjor ble på rundt 2,9 milliarder kroner.

Hydros tall baserer seg blant annet på en aluminapris på 360 dollar tonnet, som tilsvarer nivået i tiden før Alunorte ble delvis nedstengt i fjor.

Så mye er underliggende driftsresultat (ebit) dempet av Brasil-krisen, anslår Hydro:

  • Første kvartal: 450 millioner kroner
  • Andre kvartal: 736 millioner kroner
  • Tredje kvartal: 615 millioner kroner
  • Fjerde kvartal: 607 millioner kroner

– Klare og utålmodige

Hydro-sjefen sier til E24 at det er krevende for selskapet å ikke få produsere for fullt på verdens største aluminaraffineri. Han er ikke fornøyd med selskapets tall og kuttet i utbytte, og nå har han det travelt med å få Alunorte opp igjen i full drift.

Les mer: – Klart det er krevende

– Vi er veldig klare og utålmodige etter å få Alunorte opp i full produksjon. Vi har forberedt dette over lang tid. Samtidig har vi benyttet tiden til å bygge 350 prosent større vannreservoar-kapasitet, så robustheten i våre anlegg er større enn noensinne, sier Brandtzæg til E24.

– Hva skal til?

– Det er nå kommet veldig positive attester fra miljømyndighetene, som skrev ut teknisk dokumentasjon som sier at Hydro kan drive sikkert på full produksjon, sier Brandtzæg.

Les også: (+) Fra omstridte utslipp til full stopp: Derfor måtte Hydro stenge i Brasil

Dommer skal avgjøre

Også en studie av uavhengige eksperter fra Universitetet Campina Grande konkluderer også med at Alunorte trygt kan produsere på full kapasitet, basert på dagens vannbehandlingskapasitet, ifølge Hydro.

Nå venter Hydro på at en føderal dommer skal avgjøre om selskapet kan få øke volumene til full produksjon. Hvis dommeren bestemmer det, forventer Hydro også at miljømyndighetene vil tillate dette.

– Dommeren som skal avgjøre dette har fått økende mengde informasjon som er positiv, og som da skal legge et godt grunnlag, sett fra vår side, for en god konklusjon fra hans side, sier Brandtzæg.

– Vi vet ikke hvor lang tid han eller hun vil bruke på dette, legger han til.

Les mer: Miljømyndigheter gir Hydro grønt lys i Brasil

Rammer aluminiumsproduksjonen

Den delvise nedstengningen av Alunorte preger også selskapets egen aluminiumsproduksjon. Den er nemlig tilpasset kvaliteten på alumina fra Alunorte, men må nå bruke en råvare med en annen sammensetning.

– Vi må da source alumina av lavere kvalitet fra andre leverandører, som gjør at vi også får dårligere driftsresultater i våre anlegg. Det som er bra er at vi har verdens beste operatører som driver våre anlegg, og de har klart å håndtere dette på en utmerket måte, sier Brandtzæg.

Selskapet sier at det har sikret seg nok alumina til egne smelteverk for første og andre kvartal. Det var i høst usikkerhet om det ville bli tilgang på nok alumina.

Så mye falt produksjonen

I 2017 oppnådde både bauksittgruven Paragominas og aluminaraffineriet Alunorte rekordhøy årsproduksjon, på henholdsvis 11,4 millioner og 6,4 millioner tonn.

I 2018 falt denne produksjonen til henholdsvis 6,2 millioner tonn og 3,7 millioner tonn, ifølge Hydros kvartalsrapport.

Hydro fikk for øvrig 463 dollar tonnet for aluminaproduksjonen sin i fjerde kvartal, men den høye prisen skyldes trolig delvis at Alunorte er i halv drift.

Hadde denne prisen holdt seg med Alunorte i full drift ville bauksitt- og aluminaenhetens resultat i kvartalet ha økt fra 493 millioner til 2,5 milliarder, ifølge Hydro.

Publisert:

Her kan du lese mer om