Nordnet merker trykket fra 7.000 småaksjonærer i Norwegian: – Ekstremt mye interesse for emisjonen

Med 7.000 kunder som eier Norwegian-aksjer merker Nordnet stor interesse før emisjonen i flyselskapet. Investeringsøkonom Mads Johannesen maner aksjonærene til handling.

HENTER PENGER: Norwegian henter inn 3 milliarder kroner i en emisjon av nye aksjer.

Foto: Cicilie S. Andersen VG
Publisert:,

– Det har vært ekstremt mye interesse for emisjonen. På et tidspunkt var det rundt tre hundre telefoner på en dag, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Banken og nettmegleren har mange småaksjonærer i sin kundemasse, og Norwegian har vært et populært investeringsobjekt.

Aksjonærene har den siste tiden stått overfor et valg. Norwegian skal hente tre milliarder kroner i en emisjon av nye aksjer, og dagens eiere må bestemme seg for om de vil være med.

Ifølge Johannesen har Nordnet har rundt 7.000 kunder med aksjer i Norwegian, litt under halvparten av de om lag 15.000 private aksjonærene i flyselskapet.

E24 (+): Småaksjonærens guide til Norwegian-emisjonen

Maner til handling

Investeringsøkonomen forteller at spørsmålene fra kundene ofte dreier seg om de såkalte tegningsrettene hver enkelt aksjonær får tildelt, og hvordan man skal agere.

For å gi aksjonærene muligheten til å unngå at eierandelen deres blir kraftig utvannet (redusert relativt sett) får dagens eiere to tegningsretter per aksje de eier.

Disse kan de enten selge i markedet, eller bruke til å kjøpe nye aksjer til 33 kroner stykket og dermed opprettholde sin eierandel.

Mads Johanessen er investeringsøkonom i Nordnet.

Foto: Nordnet

NB! Onsdag 6. mars klokken 16.30 ble handel av tegningsretter avsluttet, og de som villle selge sine tegningsretter måtte gjøre det før denne datoen. Det går fortsatt an å tegne seg i emisjonen etter dette dersom du har tegningsretter. Fredag 8. mars er siste dag det er mulig å tegne seg i emisjonen.

Johannesen har rådet kundene til å ta et aktivt valg om hva de vil gjøre med tegningsrettene.

Det finnes flere alternativer. Blant disse er å bruke alle tegningsrettene til å delta i emisjonen, altså kjøpe nye aksjer. Et annet er å selge noen av tegningsrettene og tegne færre aksjer. Et tredje er å selge alle tegningsrettene.

– Rådet er at du må agere på et vis. Bestemme deg for å gjøre noe. Enten delta fullt ut, en mellomting eller selge alt. Det viktigste er at du bruke retten din, sier Johannesen.

E24-podden: Norwegian-aksjonærer, nå må dere handle!

– Det absolutt verste du kan gjøre

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Investorene må kjøpe Norwegian-aksjer i halvblinde

Det er også et alternativ å ikke gjøre noen ting. Men hvis en aksjonær hverken bruker tegningsretten til å tegne aksjer, eller selger tegningsretten til noen andre, blir tapet stort.

– Da taper du 40 prosent av investeringen din. Det er det absolutt verste du kan gjøre, sier investeringsøkonomen.

Han sier det alltid vil være noen aksjonærer som blir sittende uten å gjøre noe.

– Men vi ser en klar bedring ettersom flere og flere er våkne og følger med.

Har solgt tegningsretter

Statistikk fra nettmegleren viser at dere kunder har solgt tegningsretter for 43 millioner kroner i perioden fra 22. februar til og med 5. mars, mens de har kjøpt for nær 16 millioner.

Tilbake i februar var Norwegian-aksjen den tredje mest kjøpte blant Nordnet-kundene.

Les også

British Airways moderniserer flåten med ny type Boeing

Her kan du lese mer om