Gigantkontrakt sender Aker Solutions til topps

Opptur fra start på Oslo Børs.

OPPTUR: Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen, styremedlem og arbeidende styreleder i Aker Solutions, kan juble etter å ha sikret mer arbeid.

Simen Grytøyr
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Oslo Børs stiger fra start tirsdag, i kjølvannet av et lite comeback på Wall Street og en blandet handelsdag i Asia.

Hovedindeksen er opp 0,63 prosent til 548,7 poeng etter noen minutters handel. De større europeiske børsene åpner svakt ned.

Før åpningen meldte Aker Solutions om en storkontrakt med Total i Angola verdt rundt 14 milliarder kroner. Selskapet skal levere 20 grenrør og 65 vertikale brønnsett.

- I utgangspunktet ventet vi at kontraktssummen på dette prosjektet ville ligge på rundt 10 milliarder, skriver DNB Markets i sin morgenkommentar.

Meglerhuset skriver at Aker Solutions ved utgangen av fjoråret hadde en ordrereserve på 42 milliarder kroner, og at kontrakten vil kunne bidra til å holde «book-to-bill ratio» over én for året.

Sistnevnte angir forholdet mellom ordreinngang og enheter solgt.

- Vi har på forhånd sett det som sannsynlig at Aker Solutions ville vinne denne kontrakten i konkurranse med FMC og Cameron, men stilte samtidig et spørsmålstegn ved marginpotensialet, ettersom indikasjonene fra markedet var at Aker Solutions tilbud lå lavere enn de øvrige aktørene.

DNB Markets har fortsatt en salgsanbefaling på Aker Solutions, med kursmål 86 kroner per aksje.

Aker Solutions er dagens vinner på Oslo Børs, med en opptur på 5,3 prosent til 94,35 kroner per aksje.

Hydro-salg

Før børsåpning meldte ellers Norsk Hydro at de har solgt sitt støperi i Hannover for en ukjent sum. Kjøper er holdingkonsernet IQ Industrial Holding.

Hydro-aksjen faller 0,4 prosent til 30 kroner.

Ellers har Prosafe meldt om en kontraktutvidelse for Safe Hibernia verdt 6,2 millioner dollar, mens Golden Ocean har kjøpt et nytt skip i Panamax-klassen.

Prosafe stiger 0,72 prosent til 47,57 kroner per aksje, mens Golden Ocean er opp 0,47 prosent til 10,7 kroner per aksje.

Rentehopp i Ukraina

Oljeprisen holder seg over 108 dollar tirsdag, blant annet etter økt uro i Ukraina. Et fat nordsjøolje (brent spot) omsettes for 108,68 dollar, mens den amerikanske lettoljen (WTI) handles for 103,25 dollar per fat.

Natt til tirsdag hevet den ukrainske sentralbanken styringsrenten fra 6,5 til 9,5 prosent.

Det overraskende pengepolitiske trekket kommer samtidig som de vestlige landene sliter med å presentere en samlet front mot Russland. Nye uroligheter blusset opp i forrige uke da prorussiske grupper tok kontroll over administrative bygg i flere byer i Øst-Ukraina.

Ukrainas president Oleksandr Turtsjynov svarte umiddelbart med en trussel om å sette inn spesialstyrker mot de prorussiske gruppene, men da fristen gikk ut klokken 08.00 mandag, kom i stedet beskjeden om at den ukrainske regjeringen foreslår en folkeavstemning om selvstendighet i Øst-Ukraina samtidig med presidentvalget 25. mai.

På makrosiden er det duket for konsumpristall fra både Storbritannia og USA. I tillegg slippes ZEW-indeksen i Tyskland og amerikanske boligtall. Det er også ventet kvartalstall fra blant annet Coca-Cola og Yahoo.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. - Ukraina i fokus på Oslo Børs

  2. Godt nytt fra utlandet sender norske storaksjer oppover

  3. Knapp oppgang i ukeslutten på Oslo Børs

  4. DNB løfter Golden Ocean: Aksjen seiler i full fart

  5. Aker Solutions stiger etter storavtale