Turbulent på verdens børser i 2015

Slik gikk det på verdens børser i 2015.

TURBULENT: Verdens børser har fått svingt seg i 2015.

Akhtar Soomro Reuters
  • NTB
  • E24
Publisert:

– Etter et år som begynte så lovende, har markedene avsluttet 2015 svært svakt: Det ble et kollektivt sukk, ikke et nyttårsfyrverkeri, sier analytiker Connor Campbell i det britiske selskapet Spreadex.

Saktegangen som rammet kinesisk økonomi i løpet av sommeren, har bidratt til å trekke den økonomiske veksten i Asia og resten av verden ned. Kina er avhengig av råmaterialer fra resten av verden, og når utviklingen går tregere på hjemmebane, påvirker det dermed råvareprodusentene.

Europeiske hjelpepakker i eurosonen har preget verdens børser positivt. Amerikansk økonomi har styrket seg, og dette har også bidratt i positiv retning. Samtidig har oljeprisene falt, ikke bare som følge av verdensøkonomien som har utviklet seg tregere, men også fordi det er overproduksjon av olje.

Les også

2015 blir tidenes beste sjømatår: Sprellende fiskefest på Børsen

– Euforisk stemning surnet

– To ting peker seg ut i 2015. I den første tredelen av 2015 steg markedene til nye høyder i Europa og USA, utløst av etterlengtede tiltakspakken fra Den europeiske sentralbankens sjef Mario Draghi. Men etter hvert som året gikk, begynte den euforiske stemningen i markedet å surne, sier Campbell.

Han viser til at markedet rettet oppmerksomheten mot uro over den greske gjelden, nedgang i det kinesiske aksjemarkedet, og varsler om at USA planla å sette opp styringsrenten. USA valgte på tampen av året å sette opp styringsrenten.

Les også

Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

USA ned og oppgang i Tokyo

Ute i Europa kan Frankfurt-børsen og Paris-børsen begge vise til en oppgang på nesten 10 prosent i 2015. Britisk økonomi gikk ikke like bra. Der falt London-børsen fem prosent.

På New York-børsen falt S&P 500-indeksen 0,9 prosent gjennom året, og Dow Jones-indeksen gikk ned 3,1 prosent, den første årlige nedgangen siden 2008.

Utviklingen i USA står i sterk kontrast til Shanghai-børsen i Kina der Shanghai Composite Index steg med mer enn ni prosent. I Hongkong var det derimot en nedgang i 2015 på syv prosent.

Nikkei-indeksen i Tokyo endte året med en oppgang på nærmere ni prosent.

Les også

Casher inn i årets børsrakett

Usikkert om norsk økonomi i 2016

Oslo Børs kunne i fjor notere seg en ny rekord: For første gang i historien ble det utført over 100.000 transaksjoner i snitt hver dag. Verdien på aksjene på Oslo Børs steg med nesten seks prosent. Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem sier til NTB at børsåret kan kategoriseres som ganske bra.

Ekspertene strides om hvor kraftig veksten i den norske økonomien blir i 2016. Mens sentralbanksjef Øystein Olsen anslår en vekst på 1,1 prosent i brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge, tror SSB veksten blir på 2,0 prosent. Nordea anslår en vekst på 1,4 prosent, mens DNBs prognose er 1,2 prosent.

Les også

Den store fiskefesten

Les også

København-børsen steg mest i 2015

Les også

Slik blir 2016

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Børsrally i Japan

  2. Stenger Shanghai-børsen grunnet sjokkstart på året

  3. Ny finansuro i Kina sendte Shanghai-børsen ned over 6 prosent

  4. Annonsørinnhold

  5. Knallsterk åpning på Tokyo-børsen

  6. Nikkei-indeksen stupte med mer enn fem prosent