Telenor-saken: Kvinnelig favoritt vraket seks uker før avgjørelse

På dagen seks uker før styret i Telenor ansatte en mann som ny konsernsjef, fikk den antatt heteste kvinnelige kandidaten, Berit Svendsen (52), beskjeden: Du er ute.

FAVORITT: Nåværende administrerende direktør i Telenor Berit Svendsen var inne i racet, men nådde aldri helt opp til konsernjobben.
Publisert: Publisert:

I denne perioden på halvannen måned var Telenors hovedeier, næringsminister Monica Mæland (H), overbevist om at minst to kvinner fortsatt var inne i prosessen.

Dette skal daværende styreleder Svein Aaser (69) ha forsikret statsråden om.

Bakgrunn: Telenor-kvinner ble aldri intervjuet om konsernjobb

Mæland var sent ute

Det vakte stor oppsikt da Mæland den 17. mars i fjor gikk ut i VG og ba Telenors styre om å lete med lys og lykte etter en kvinne til å etterfølge Jon Fredrik Baksaas, som satt i 13 år.

Utspillet ble av enkelte nærmest oppfattet som en ordre til styret om å finne en kvinne.

Men i forhold til Berit Svendsens kandidatur, var Mæland sent ute:

Den siste samtalen med Berit Svendsen i Telenor-styrets ansettelsesutvalg hadde nemlig allerede funnet sted – én dag før utspillet til Telenors dominerende eier.

Les også: Telenors ferske styreleder om Brekkes kvinneprofil: – Altfor dårlig

IKKE FORNØYD: Utspillet til næringsminister Monica Mæland kunne nærmest tolkes som en ordre om å tilsette en kvinnelig konsernsjef.

Lite tyder på at statsrådens sterke formaning fikk konsekvenser for den videre prosessen. Det ble aldri flere jobbsamtaler på Svendsen.

I 20 dager i mars i fjor var Svendsen, som hadde vært administrerende direktør i Telenor Norge siden 2011, tilsynelatende inne i varmen. Så ble hun brått skjøvet ut i kulden.

VG kan i dag for første gang presentere tidslinjen vrakingen av Berit Svendsen:

** 4. mars ble hun intervjuet av hodejegerfirmaet Egon Zehnder.

** 16. mars møtte Svendsen de tre mennene og den ene kvinnen som satt i ansettelsesutvalget i Telenors styre.

** 24. mars fikk Svendsen muntlig beskjed om at hun var vraket. Beskjeden ble gitt av daværende styreleder Svein Aaser (69).

Kilder: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene

Sto mellom tre menn

Styret i Telenor innkalte til møte seks uker senere, den 5. mai. Da skulle de avgjørende jobbintervjuene med kandidatene gjennomføres av alle styremedlemmene i plenum.

Etter det VG erfarer, skal næringsminister Monica Mæland aldri ha blitt informert om at det var andre kvinner inne i prosessen etter at Svendsen forsvant ut 24. mars.

Først den 4. mai, i et møte med styreleder Aaser, fikk næringsministeren vite at finaleheatet var fritt for kvinner. Hun fikk sjokk.

Les: Telenor-styreleder kalles inn på teppet

På forhånd hadde de fire personene i Telenors ansettelsesutvalg forkastet samtlige kvinnelige kandidater på en liste som, ifølge Telenor, i starten hadde bestått av over 40 navn av begge kjønn.

Styret kunne kun velge mellom de tre mennene som sto igjen: Sigve Brekke (56), Telenors finansdirektør Richard Olav Aa (49) og en utenlandsk kandidat.

Dagen etter ble statsråden informert av styrelederen: Valget hadde falt på Sigve Brekke.

Var i to samtaler

8. desember i fjor avslørte VG at ingen av de tre kvinnelige kandidatene som ble ansett for å være mest aktuelle var med i sluttrunden av prosessen.

VG skrev også at Svendsen kun hadde vært til én jobbsamtale, ved nyttårstider. Det stemmer ikke. Dette intervjuet fant sted den 4. mars. I tillegg var hun altså inne til en ny samtale 16. mars.

Disse møtene ble av Telenor betegnet som ordinære jobbintervjuer. Svendsens opplevelse skal ha vært en annen.

VG kjenner til hun overfor kolleger skal ha omtalt de to samtalene hun ble innkalt til i mars ikke som reelle, ordinære intervjuer, men som «rene sorteringssamtaler».

Kommentar: Dette kan knekke Brekke

En rekke personer både innenfor og utenfor Telenor har fått høre Svendsen si at det er helt OK ikke å få jobben, men at hun har reagert negativt på at det er blitt fremstilt som om hun eller andre kvinner har vært seriøst vurdert underveis.

– Poenget er at hun ikke føler hun har vært invitert inn i en reell prosess, slik man kunne ha forventninger om at en konsernsjefsrekruttering ville innebære, sier en sentral kilde i Telenor til VG.

Statsråd Monica Mæland har ingen kommentarer til denne saken, ifølge kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og fiskeridepartementet.

Les også

Kongsberg Gruppen får ny sjef: Det stod mellom en kvinne og en mann i finalen

Les også

Baksaas om Telenor-avgangen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

Les også

– Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

Publisert:

Her kan du lese mer om