Gjennombrudd for Kongsberg Gruppen: Amerikanerne vil ha denne nye våpenstasjonen

Kongsberg Gruppen har i over to år reist verden rundt og brukt mye penger for å markedsføre en ny versjon av selskapets fjernstyrte våpenstasjoner. Nå ser den første bestillingen ut til å være i boks.

NORSK UTSTYR PÅ TAKET: Kongsberg Gruppens datterselskap Kongsberg Protech Systems har allerede solgt mange fjernstyrte våpenstasjoner til USA, men nå blir det trolig enda flere. General Dynamics vil nemlig bestille Kongsbergs nye Protector Medium Caliber Remote Weapons Station, som er avbildet her.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi er i en tidlig fase og vi har nå fått beskjed om at General Dynamics har valgt vårt system, men vi har ikke undertegnet noen kontrakt ennå, sier Espen Henriksen, administrerende direktør i Kongsberg Protech Systems (KPS) til E24.

Kongsberg Gruppen, som KPS er en del av, annonserte mandag at General Dynamics har valgt Kongsberg Gruppens 30 millimeter medium-kaliber våpenstasjon til Stryker-kjøretøyene (Medium Caliber Remote Weapon – MCRWS).

General Dynamics er ikke hvem som helst. Det amerikanske selskapet er et av verdens største forsvarskonsern.

Dette er et gjennombrudd for Kongsberg Gruppen ettersom dette ser ut til å bli den første bestillingen selskapet får på den nye våpenstasjonen, kalt MCT-30, gitt at alt går som planlagt.

Selv om det ikke ble annonsert noen summer i mandagens børsmelding, svarte børsen med å sende Kongsberg-aksjen opp snaue to prosent.

General Dynamics har allerede levert tusenvis av de pansrede militærkjøretøyene Stryker, i forskjellige versjoner. De er blant annet stasjonert på europeiske baser og har blitt brukt i Irak-krigen. Produksjonen er fortsatt aktiv og mange enheter skal oppgraderes med en 30 millimeters kanon.

Det er her Kongsbergs nye våpenstasjon kommer inn.

Ifølge Defense News har det amerikanske Sentatet fremskyndet budsjettmidlene som skal til for å starte oppgraderingen av amerikanske Stryker-fartøy i Europa, blant annet på grunn av økt russisk aggresjon i nyere tid. Oppgraderingen skal være etterspurt av amerikanske militære ledere i Europa.

Ifølge Military Times planlegger det amerikanske forsvaret å ha oppgraderte Stryker-kjøretøy med 30 millimeters kanoner på plass i Europa innen 2018. For å få det til, vil Kongsbergs leveranser senest måtte starte i løpet av ett par års tid.

Les også: Nå blir kampflyet enda mer «norsk»: Kongsberg skal levere flere deler til F-35

Gammel partner

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen har siden 2001 levert mer enn 17.000 fjernstyrte våpenstasjoner til en rekke land, men spesielt til Norden og USA.

Kongsberg har allerede levert tidligere versjoner av våpenstasjonene sine til Stryker og andre militære kjøretøy, så General Dynamics er ingen ukjent partner for det norske selskapet.

– Vi har jobbet med General Dynamics i lang tid, forteller Espen Henriksen.

Den nye våpenstasjonen, MCT-30, er en solid oppgradering fra tidligere enheter, og Kongsberg Gruppen har jobbet i årevis med å utvikle den nye modellen.

MCT-30 er lettere enn tidligere versjoner og har ifølge selskapet også bedre ytelser og pålitelighet enn før. Selve konstruksjonen er lavere enn før og tar mindre plass inne i kabinen.

Fjernstyrte våpenstasjoner kan monteres på toppen av forskjellige militære kjøretøy og kan utrustes med maskingeværer, kanoner, rakettkastere eller med små missilutskytere.

Våpenstasjonene fjerner behovet for at en soldat må sitte i tårnet for å sikte og skyte. Den jobben kan gjøres fra innsiden av kjøretøyet fra en skjerm og styringskonsoll, beskyttet av pansringen. I tillegg kan våpenstasjonene utstyres med avanserte kameraer med for eksempel infrarødt nattsyn, avanserte sensorer og stabilisatorer som holder siktet stabilt, selv under kjøring.

Les også: Kongsberg kutter før stormen: – Høy aktivitet, men lavere margin

E24 skrev i november i fjor hvordan Kongsberg Protech Systems i over ett år hadde reist verden rundt på messer og til kunder for å demonstrere den nye våpenstasjonen for mediumkalibervåpen.

Kongsberg Gruppens konsernsjef, Walter Qvam, har tidligere forsvart pengebruken på markedsføring og teknologiutvikling med at det er et «multimilliardersmarked» selskapet her satser på. Mandag sa Qvam følgende i en uttalelse:

– Dette er en meget viktig milepæl for vår nyeste innovasjon innen dette området, Medium Caliber RWS, og vi ser frem til denne nye fasen av samarbeidet med den amerikanske hæren og General Dynamics Land Systems.

Kongsberg Gruppen har ikke vært alene om å levere våpenstasjoner til Stryker-kjøretøyene tidligere. Det franske industrikonsernet Thales har også vært blant leverandørene.

– Er det Thales som har vært hovedkonkurrenten deres i denne runden?

– Vi vet ikke hvem som har vært i konkurransen her, men det har vært andre aktører enn oss, sier Henriksen.

Les også: Rammes av oljebremsen: Kongsberg Maritime kutter 200 årsverk

HÅPER PÅ FULL POTT: – Systemet er et resultat av flere års målrettet arbeid for å utvikle et system med kapasitet og ytelse som er påkrevd for denne type kjøretøy, sa sjef i Kongsberg Protech Systems, Espen Henriksen, i en uttalelse mandag da det var klart at selskapets nye våpenstasjon er valgt ut til Stryker-kjøretøyene. Her er Henriksen avbildet med én av de mindre våpenstasjonene som Kongsberg lager.

Les også: Må betale 95 mill. i erstatning: Kongsberg Maritime gir seg i slaget mot Rolls-Royce Marine

Venter avklaring i 2016

Det er ikke bare en viktig milepæl for Kongsberg at deres nye produkt nå har fått gjennomslag hos General Dynamics, det er også viktig for konsernets fremtidige resultater.

Per i dag kommer nemlig mesteparten av Kongsberg Protechs Systems inntekter fra vedlikehold og ettersalg på eksisterende kontrakter, og nye ordrer på MCT-30-systemet kan løfte inntektene til gamle høyder.

I analytikermiljøet har man i en stund nå ventet på at selskapet skulle få ordrer på det nye systemet, og ledelsen i selskapet har hele tiden vist til potensialet i det nye systemet.

I toppåret 2010 omsatte datterselskapet Kongsberg Protech Systems for hele 5,68 milliarder kroner og hadde et driftsoverskudd på 995 millioner. Siden det har omsetningen og resultatene falt, fordi det har vært stadig færre nye ordrer, og omsetningen har i økende grad basert seg på vedlikehold og ettersalg på tidligere kontrakter.

I 2014 hadde omsetningen falt til 1,57 milliarder og driftsresultat på 254 millioner. I de første ni månedene av 2015 har omsetningen ligget på 1,18 milliarder med et driftsresultat på 165 millioner kroner.

Kongsberg Protech Systems skal nå gå i en dialog med General Dynamics for å få avklart hvor mange enheter de er interessert i og når de skal leveres.

– Vi håper å få en avklaring rundt detaljene neste år, sier Henriksen.

Siden en konkret avtale ikke er på bordet ennå og man ikke har avklart hvor mange enheter som vil bli bestilt, sier Kongsberg Protech-sjefen at det er for tidlig å si hva denne bestillingen kan være verd for det norske selskapet.

E24 har vært i kontakt med General Dynamics, men det amerikanske selskapet ønsket ikke å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

Les også

– Dette har vi jobbet med omtrent fra dag én

Les også

Kongsberg kutter før stormen: – Høy aktivitet, men lavere margin

Les også

Amerikansk admiral vil prøveskyte norsk missil:Kan ende med milliardordre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Kongsberg inngått avtale med Canadas forsvar til en halv mrd.

  2. Kongsberg Gruppen får drahjelp av forsvarssektoren når oljemarkedet er under press

  3. Kongsberg vant ny milliardkontrakt i USA

  4. – Det blir noen spennende kvartaler fremover

  5. Kongsberg Gruppen sikrer ny britisk leveranse: Skal levere våpenstasjoner for milliardbeløp