Økonomene samstemte før Bernanke-høring

Sjefstrateg Erica Blomgren er ikke i tvil om hva som blir det viktigste under onsdagens Bernanke-høring.

INNTAR «SCENEN»: Federal Reserve-sjef, Ben Bernanke, møter Den amerikanske kongressen klokken 16.00 onsdag.
Publisert:

- Nye signaler om sentralbankens stimuleringstiltak blir helt klart det viktigste under høringen onsdag, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i SEB, til E24.

Onsdag klokken 16.00 norske tid møter sjef for Federal Reserve, Ben Bernanke, Den amerikanske kongressen til sin halvårlige høring om situasjonen i økonomien.

Følg med på E24!

Blomgren mener Bernanke vil fremstå forsiktig, eller «duete», når han snakker til kongressen i ettermiddag.

- Det har vært mye fokus på at nedtrappingen av stimuleringstiltakene vil starte i høst, men jeg tror han i kveld vil understreke, som han også har gjort tidligere, at sentralbanken har mulighet til å utsette nedtrappingen, hvis situasjonen i økonomien tilsier det, sier hun.

Blomgren mener isåfall det vil bli oppfatte som gode nyheter i markedet, og hun forventer at børsene kan komme til å stige, rentene på amerikanske statsobligasjoner falle og at dollaren, som følge, vil svekke seg.

- Det er denne trenden vi også har sett markedene har tilnærmet seg de siste dagene, sier hun.

LES OGSÅ: Nervøs stemning i Asia før «Bernanke-grilling»

- Tone ned aggressivitet

Makroøkonom, Ole Andre Kjennerud i DNB Markets, mener også sentralbankssjefen vil trå varsomt i ettermiddagens høring.

- På referatet som ble publisert etter rentemøtet i juni ble det kjent at 9 av 19 komitemedlemmer ønsket å avslutte obligasjonskjøpene allerede ved utgangen av året. Dette var mye mer aggressivt enn det som var tidligere ventet, sier han til E24.

- Det er denne aggressiviteten vi venter vil tones ned under høringen i ettermiddag, sier han.

Kjennerud legger til at det kun er 12 av de 19 medlemmene som har stemmerett, og tungvekterne Bernanke og nestleder, William Dudley, har tatt til orde for en svært forsiktig nedtrapping.

DNB Markets venter at Federal Reserve vil starte nedtrappingen i september med rundt 20 milliarder dollar i kvartalet.

Etter den planene er stimuleringstiltakene ute av markedet til sommeren neste år.

LES OGSÅ: Forventer 20 milliarder mindre fra Bernanke

Venter ingen forsnakkelse

I forkant av høringen i kongressen onsdag har det vært spekulert i flere medier om Ben Bernanke vil komme noe nærmere en spesifikk dato for når stimuleringstiltakene vil trappes ned.

- Er det noen fare for at Bernanke kan forsnakke seg og røpe en slik dato?

- Det er det nok ingen grunn til å tro. For det første tror jeg ikke Bernanke har noen spesifikk dato. Han har tidligere uttalt at nedtrappingen vil komme som følge av utviklingen i økonomien. Slik det ligger an nå, er forventningene at dette kan skje allerede i september, sier Blomgren i SEB, og fortsetter:

- For det andre er jo Bernanke svært rutinert, så selv om temperaturen kan bli høy og spørsmålene er rett på sak under høringen, er det lite sannsynlig at han forsnakker seg.

Stimulere «lange renter»

«DUETE»: Erica Blomgren mener Bernanke vil fremstå forsiktig og med stort fokus på å få økonomien i full drift, før noen skjer med stimuleringstiltakene.

Den amerikanske sentralbanken kjøper obligasjoner i markedet for 85 milliarder dollar i måneden.

Hensikten med disse stimulansekjøpene er å holde renten på obligasjonslån med lengre løpetid lave - siden obligasjonslån med lengre løpetid blir brukt som utgangspunkt for bedrifters og privatpersoners lån.

Når disse «lange rentene» er lave, er det enklere for privatpersoner og bedrifter å låne - tanken er videre at låneaktiviteten vil bidra til å holde farten i økonomien.

Stimulansetiltakene er midlertidige og vil trappes ned ettersom økonomien bedrer seg.

Disse pengestimulansetiltakene (kvantitative lettelser) blir typisk bare brukt når styringsrenten er svært lav. I USA er styringsrenten 0,25 prosent, og det er dermed begrenset hvor mye mer renten kan kuttes - derfor brukes «pengtrykkingen» i stedet for rentekutt.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no