- Forventningene er betydelig nedjustert

Skuffende utvikling i flere sektorer gjør analytikerne skeptiske før resultatballet sparkes i gang.

SKEPTISK: Forvalter Hans Thrane-Nielsen i Storebrand varsler lavere forventninger.

Scanpix/Storebrand
  • Anders Park Framstad
  • Even Landre
Publisert:

- Forventingene til årets andre kvartal er betydelig nedjustert siden årsskiftet. Hovedårsakene til dette er svakere utvikling enn ventet i olje- aluminiums- og ureaprisene.

Det sier forvalter Hans Thrane-Nielsen, som leder norske aksjer i Storebrand Kapitalforvaltning.

En ny runde med selskapsresultater står for døren, og i den forbindelse har E24 tatt temperaturen på analytikernes forventningsnivå.

Det er mindre hett enn ved inngangen til året.

- Hovedinntrykket er at estimatene er litt høye. De har kommet noe ned, men skal bittelitt mer ned. Vi venter hakket flere skuffelser enn positive overraskelser. Men det spriker fra sektor til sektor, sier aksjesjef Andreas Simonsen i Norse Securities.

Byr opp til dans

I Norge starter rederiet Stolt-Nielsen resultatballet allerede førstkommende onsdag, men resultatsesongen her hjemme kommer skikkelig i gang første fra og med torsdag i neste uke.

- For Stolt-Nielsens del har kjemikalietankmarkedet vært slapt i vår. Tankskipene går nok marginalt i pluss. Inntjeningen fra tankcontainere og terminaler vil imidlertid fortsatt være god, sier Thrane Nielsen i Storebrand.

Les også: Stolt-Nielsen venter fortsatt tøffe markeder

DNB er først ut av de store selskapene på Oslo Børs med presentasjon torsdag i neste uke. Storebrand-forvalteren påpeker at det er ventet at bankenes renteinntekter vil gjøre et kraftig hopp oppover i kvartalet.

- Dette er det første kvartalet hvor renteøkningene på utlån slår inn i bankregnskapene, sier Thrane-Nielsen.

Les også: DNB setter opp lånerenten

DNBs netto renteinntekter endte på 6.857 millioner kroner etter første kvartal. Bankkonsernet varslet i april at rentehevingen som, ble varslet i begynnelsen av mars, ventes å gi økte renteinntekter fra og med andre kvartal og bidra til høyere avkastning og kapitaloppbygging fremover.

- Sentralbankene viktigst

Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds spår ingen stor sprekk på Oslo Børs, men mener at aksjemarkedet i større grad drives av makrofaktorer enn selskapenes finansielle prestasjoner.

- Det er helt klart mer forventninger til hva sentralbankene i verden gjør enn til selskapsresultatene, sier han.

Les også: - Kranene er i ferd med å skrus igjen

GA OPPTUR: Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis «redningspakke» ble tatt godt imot i markedene.

PETER DEJONG

Berntsen viser til effekten det fikk da den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi i fjor høst annonserte ubegrensede obligasjonskjøp for å sikre euroens fortsatte eksistens.

- Dette åpnet for at investorene kunne flytte kapital fra statsobligasjoner til aksjemarkedet. Vi ventet da at det ville være den sterkeste underliggende drivkraften i aksjemarkedet det neste året. Mye av dette vil være tatt ut når vi nærmer oss september. Det betyr at vi ikke bruker så mye tid på tallene for det andre kvartalet, men når vi kommer til fjerde kvartal vil de være mye viktigere for aksjemarkedet, sier han.

Andreas Simonsen i Norse mener også at markedet ser forbi de kommende resultatene.

- Dårlige resultater i andre kvartal kan være kjøpsmuligheter. Det skyldes verdensøkonomien - veksten er på vei ned og budsjettkutt i USA kan gi utslag i kvartalet, men vi tror at den globale veksten vil ta seg opp mot tre til fire prosent mot slutten av året, sier han.

Spent på banktall

Resultatsesongen i USA sparkes i gang kommende mandag, med aluminiumskonsernet Alcoa, og det er ventet et lite overskudd.

Les også: Alcoa får søppelstatus av ratingbyrå

SKAPER SPENNING: Konsernsjef Jamie Dimon i JP Morgan legger fram tall 12. juli.

Jacquelyn Martin

Mer spennende mener Thrane-Nielsen i Storebrand det blir med storbanken JP Morgan Chase, som legger frem sine tall 12. juli.

- Andrekvartalsforventningene er nedjustert fra 27 til 25 i EPS (resultat per aksje) i S&P 500-ekvivalenter. Dette gjør at vi med høy sannsynlighet får resultater i USA som overgår konsensus, sier han.

Les også: Storbanker mistenkes for kartellvirksomhet

- Vi ser imidlertid mindre og mindre på tall versus konsensus i USA, fordi selskapene alltid guider ned analytikerne i forkant.

Ifølge Storebrand-forvalteren er det ventet syv prosent vekst i inntjeningen i tredje kvartal sammenlignet med andre kvartal, og ytterligere 11 prosent resultatvekst i fjerde kvartal versus tredje kvartal.

- Dette er nok i høyeste laget gitt de makroøkonomiske tallene vi ser i dag. Men marsjfarten vi ser i amerikansk økonomi er helt ok.

Justert

Ifølge Bloomberg er selskapene på den velkjente aksjeindeksen S&P ventet å ha økt sin inntjening med 2,4 prosent i andre kvartal, ledet an av 20 prosent vekst fra finansselskaper. Inntjeningen utenom finans er ventet å ha falt 0,9 prosent.

Estimatene er imidlertid nedjustert siden innledningen av kvartalet. Da hadde analytikerne en forventning om at selskapene skulle øke sin inntjening med 6,2 prosent i årets andre kvartal.

S&P 500 har steget 13 prosent i årets første halvår, som er de beste seks første månedene siden oppgangen på 17 prosent i første halvår 1998.

Imidlertid falt indeksen 1,5 prosent i juni, og siden sentralbanksjef Ben Bernanke signaliserte at sentralbanken kunne komme til å begynne nedskaleringen av de kvantitative lettelsene dersom økonomien forbedrer seg, har S&P 500 falt 3,8 prosent.

- Det er en slags optimistisk holdning til årets andre halvår. Markedet er i ferd med å begynne å tenke på kvartalstall og jeg tror at det ønsker å vende fokuset bort fra Fed-relaterte ting, sier investeringssjef Michael Weiner i United Trust & Co til Bloomberg.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Alcoa sparker i gang resultatballet mandag

  2. - Her er det størst fare for skuffelser

  3. Resultatsesongen: Analytikerne høvler prognosene på Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. Resultatsesongen sparkes i gang: Venter oljesmell og kjøpefest

  6. Disse bransjene vil gjøre det dårlig på Wall Street