Derfor faller Norwegian på Børsen

Norwegians trafikktall ga turbulens for aksjekursen.

BREMSER: Markedet reagerer negativt på Norwegian-tallene som ble lagt fram onsdag.
Publisert: Publisert:

Norwegian får en real nedtur på Børsen etter at selskapet onsdag la fram sine trafikktall for juli.

Norwegian-aksjen er ned snaut seks prosent til rundt 248 kroner ved lunsjtider.

Les også: Trafikktall sender Norwegian kraftig i rødt på Børsen

Administrerende direktør Bjørn Kjos kunne si seg godt fornøyd med et rekordhøyt antall reisende, men selskapet tjener mindre penger per passasjer.

- De har hatt veldig sterk vekst, og det er positivt. I tillegg fyller de flyene veldig bra, men fyllingsgraden er litt lavere enn i fjor. Billettprisene faller noe og dermed blir yielden lavere, oppsummerer analytiker Ivar Andreas Lemmechen Gjul i Fondsfinans overfor E24.

Yielden (som måler inntekt per tilgjengelige passasjerkilometer) for juli estimeres til 0,59 kroner, mot 0,53 kroner i samme måned i fjor. Dette er et fall på 11 prosent. Enhetsinntekten (RASK) faller også med 11 prosent, til 0,45 kroner.

Ifølge Gjul er RASK-tallet lavere enn ventet. Dette fører til at estimatene kommer ned, og dermed faller også selskapet på Børsen.

- Det er ikke dermed sagt at det er svake tall, men de er lavere enn markedet hadde regnet med. Mine estimater kommer ned to kroner per aksje på bakgrunn av juli-tallene alene, sier han.

Været får skylden

Norwegian opplyser at trafikktallene i juli er påvirket av det svært fine sommerværet, som har bidratt til at færre har valgt middelhavsdestinasjoner som reisemål.

Dette understreker også analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets.

- Det gode været i perioden må ta mesteparten av skylden. Det gjør at man får en mye lavere «late booking»-effekt, og denne går rett på toppen av yielden, sier han.

Les også: SAS lover bedring etter at Norwegian ble best på punktlighet

Meglerhuset hadde sett for seg et yield-fall på syv prosent i juli, og spår at halvparten av væreffekten vil vedvare i august.

- I det korte bildet ser vi mye av den samme effekten for august. I første halvdel skal i utgangspunktet mange av de som har reist ut hjem, men i andre halvdel får de tilbake business-segmentet, sier Veddeng.

Tror fortsatt på Kjos

Målt i antall passasjerer var juli måned den beste måneden for Norwegian noensinne. Selskapet fløy 2.128.835 passasjerer i juli. Dette er en økning på 17 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

For første gang reiste mer enn to millioner passasjerer med Norwegian i en enkelt måned.

Ingen av analytikerne virker spesielt bekymret for Norwegian på sikt.

- Om man ser lengre fram tror vi ikke dette markerer noe reelt skifte i caset. Det er kun en væreffekt og ikke noen strukturell endring, og vi har fortsatt stor tiltro til aksjen, sier Veddeng i DNB.

Gjul påpeker at Norwegian har overrasket positivt på kostnadssiden de siste kvartalene, men at dette ikke reflekteres i dagens trafikktall.

- Kostnadseffekten de får ved at de flyr lengre og åpner nye baser ser man først på kvartalspresentasjonene. Jeg tror at trenden man har sett den siste tiden fortsetter: Analytikerne har estimert for høy enhetsinntekt på de månedlige trafikktallene, men blir positivt overrasket over lavere enhetskostnader enn ventet på kvartalspresentasjonene. Denne effekten vil vi nok se også fremover, så det blir spennende å se hvor mye de har klart å hente inn når de rapporterer for tredje kvartal, sier han.

DNB har kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål 400 kroner. Fondsfinans har nøytral anbefaling og kursmål 265.

PS! Også konkurrenten SAS la fram sine trafikktall onsdag. Selskapet melder om passasjervekst og økning i yielden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om