Norske Skog-sjefen: – Alle må forholde seg til at vi har et problem

Med Christen Sveaas som nyvalgt styreleder er det nå «en seig jævel og en sunnmøring» som skal redde Norske Skog fra gjeldskrise.

SUNNMØRINGEN: Konsernsjef Lars Sperre presenterte i dag selskapets finansielle posisjon under generalforsamlingen i Norske Skog.

Foto: Frode Hansen, VG
  • Anders Park Framstad
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Det er generalforsamling, en offentlig og spesiell setting å være i, men jeg synes det gikk nokså bra, sier konsernsjef Lars P. S. Sperre i Norske Skogindustrier til E24.

41-åringen tok tømmene i papirprodusenten tidligere i år, og fikk med det en vanskelig rekapitaliseringsprosess rett i fanget. Torsdag møtte han selskapets aksjonærer for å redegjøre for den pressede finansielle situasjonen i selskapet.

Konsernsjefen advarte da om at utfallet av fortsatt uenighet mellom kreditorer og andre interessenter vil være «veldig dårlig» for alle.

– Alle som er en del av Norske Skogs kapitalstruktur må forholde seg til at vi har et problem, og da må man finne realistiske løsninger på det problemet. Det har jeg vært tydelig på lenge, sier Sperre.

Den andre hovedsaken på dagens agenda var valg av nytt styre i selskapet. Det har vært store omveltninger på eiersiden i Norske Skog den siste tiden, hvilket nå reflekteres i styresammensetningen.

– Det er bra at vi nå får direkte, betydelig aksjonærrepresentasjon i styret, og jeg tror at vi da får en enda bedre mulighet til å finne en løsning, sier Sperre.

Jævelen og sunnmøringen

Les også

Sveaas om Norske Skog-investeringen: – Villig til å gjøre en innsats for å redde selskapet

Christen Sveaas, som gjennom investeringsselskapet Kistefos har blitt Norske Skogs største aksjonær, ble valgt som ny styreleder. Han presenterte seg selv som en «seig jævel» under presentasjonen av sitt kandidatur.

– En seig jævel og en sunnmøring som konsernsjef, det må jo bli en bra miks, humrer Sperre.

– Er du bekymret for en situasjon der alle blokkerer alle i en dragkamp om selskapet?

– Norske Skog har jo syv fabrikker som alle er kontantgenererende, og alle vet at det viktige er å videreføre denne virksomheten og la den gro, vokse og bli forbedret. Dette gjennomsyrer alle diskusjonene vi har, så jeg tror det løser seg, sier Sperre.

Vil skape arbeidsro

Blant de nye styremedlemmene som ble valgt inn torsdag, er Jon-Aksel Torgersen. Han er fjerde største aksjonær med en eierandel på 2,2 prosent, og har tidligere vært styreleder i Norske Skog.

– Alle kan ha forskjellig oppfatning av hvor prekær situasjonen er. Selskapet har en utfordring med balansen. Men den underliggende driften i selskapet er god. Nå må vi skape arbeidsro for administrasjonen og for styret videre fremover. Vi får se hva vi kommer frem til, nemlig hvordan denne situasjonen skal løses. Man skal huske at selskapet ikke har noen betydelige låneforfall før i 2019. Det er en underliggende drift her som vi må påse blir best mulig, sier Torgersen til E24.

Saken fortsetter under bildet ...

COMEBACK: Tidligere styreleder Jon-Aksel Torgersen trer igjen inn i styret til Norske Skog.

Foto: Frode Hansen, VG

– Det står altså ikke så ille til?

– Det er litt avhengig av øynene som ser. Men det er helt klart at man fra fremmedkapitalens interesser i dette har tegnet et bilde som har vært veldig dystert. Det er helt åpenbart at selskapet i dag ikke har driftsresultater som forsvarer finanskostnadene. Men dette er ikke et selskap som driver for kreditorenes regning per i dag. Det har ikke noen vanskeligheter med å møte sine løpende forpliktelser, sier Torgersen.

Les også

– Sveaas er det beste som kunne skjedd aksjonærene

Han mener at den viktigste jobben fremover blir å støtte selskapets administrasjon og de prosessene som allerede er startet. Han varsler også «vesentlig flere» generalforsamlinger fremover.

– Når må man ha en løsning på plass?

– Det kan jeg ikke kommentere. Det har jeg ikke god nok kunnskap om per i dag. Vi skal i hvert fall ikke presses inn i en fremdrift vi ikke kan står for selv.

I mislighold

Slik Torgersen beskriver, har Norske Skog det første større obligasjonsforfallet i 2019, men innen den tid skal man i utgangspunktet betale renter på gjelden.

I andrekvartalsrapporten, som ble lagt frem onsdag, vises det til at rentebetaling på 211 millioner kroner er utsatt for å understøtte driften.

Dette er gjort i henhold til en serie såkalte «standstill»-avtaler. Men i en oppdatering som ble sluppet sent onsdag kveld, fremgår det at det ikke er inngått nye slike avtaler.

– Status er at vi per i dag ikke har noen «standstill». Vi er i en prosess med alle de viktige obligasjonseierne, og nå er det sånn at det kommer et nytt styre inn. Da forstår alle at man må få lov til å bruke litt tid til å sette seg ned med det nye styret og forklare situasjonen, og så får vi gå ut igjen og lage en ny løsning med obligasjonseierne, sier konsernsjef Sperre.

– Uten en slik avtale, risikerer dere at rentene kreves inn og har dere eventuelt penger til å betale?

– Det er riktig at de avtalene ga oss en ekstra trygghet om at det ikke skulle skje noe med obligasjonslånene, men vi er i tett dialog med alle gruppene om å finne en felles løsning. Så det endrer ikke så veldig mye på det praktiske, sier Sperre.

Han medgir imidlertid at de har vært i teknisk mislighold på to av seks obligasjonslån siden juni.

– Situasjonen er selvfølgelig krevende, men alle obligasjonseiere forstår at man må bruke tid på å finne en god løsning, så rent praktisk har ikke det så stor betydning, sier han.

Les også

Sveaas valgt som ny styreleder i Norske Skog: – Jeg er en seig jævel

Les også

– Villig til å gjøre en innsats for å redde selskapet

Les også

Norske Skog utsetter løsning for refinansiering

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sveaas valgt som ny styreleder i Norske Skog: – Jeg er en seig jævel

  2. Sveaas angrer «absolutt ikke» på at han gikk inn i Norske Skog

  3. – Take it or leave it

  4. Annonsørinnhold

  5. Selvplagerne i skogen

  6. – Håper på snarlig løsning