Brandtzæg forlater Hydro - blir ny sjef i Yara

Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Hydro, forlater jobben for å overta som konsernsjef i Yara. Hydro-styret beklager beslutningen.

BYTTER TOPPJOBB: Svein Richard Brandtzæg forlater jobben som konsernsjef i Hydro for å overta samme stilling i Yara International.
Publisert:

Konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, har informert styret i Norsk Hydro ASA om at han forlater Hydro for å overta som konsernsjef for gjødselselskapet Yara International ASA.

Han tiltrer senest 1. februar 2015, og tar dermed over stillingen til Jørgen Ole Haslestad.

- Styret beklager Brandtzægs beslutning om å forlate selskapet. Gjennom nesten 30 år har Brandtzæg vært en stor ressurs for Hydro, og spesielt som konsernsjef siden 2009. Sammen med en solid og meget kompetent toppledelse i Hydro, har han ledet selskapet gjennom tøffe tider og svake markeder, og iverksatt tiltak for å sikre at vi er posisjonert for en lys framtid som et verdensledende aluminiumselskap, sier Hydros styreleder Dag Mejdell.

Brandtzæg har vært konsernsjef i Norsk Hydro siden 2009, og før dette har han hatt en rekke lederstillinger i Hydro. Brandtzæg er født i 1957 og er utdannet økonom fra Handelshøyskolen BI og har en doktorgrad fra NTNU.

LES OGSÅ: Brandtzæg deltok på hemmelig elitemøte

- Vanskelig avgjørelse

- Det var en vanskelig avgjørelse, men jeg følte at tiden var riktig for meg å gå videre til nye utfordringer, sier Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg.

- Jeg føler meg privilegert som har jobbet i Hydro i så mange, spennende år. Jeg ønsker å takke alle mine dyktige kolleger gjennom hele verdikjeden, som har gjort det mulig å posisjonere Hydro som et verdensledende aluminiumselskap. Mitt engasjement er fortsatt på å levere Hydros agenda inntil en ny konsernleder er på plass, sier Hydro-sjefen videre.

I løpet av de fem årene Brandtzæg har ledet det gigantiske industrikonsernet, er oppkjøpet av den brasilianske aluminiumsvirksomheten Vale i 2010 for 30 milliarder kroner den største milepælen Hydro-sjefen har tatt selskapet gjennom.

LES OGSÅ: Dette er Hydro-sjefens hodebry

(... artikkelen fortsetter under bildet)

TAKKER FOR SEG: Etter å ha vært i Hydro-systemet siden 1985 bytter nå Svein Richard Brandtzæg toppjobb. Han tiltrer i rollen som konsernsjef i Yara innen 1. februar 2015.

Når 57-åringen, som har vært i Hydro siden 1985, overtar sjefsstolen i Yara overtar han Norges femte største selskap, målt etter markedsverdi. Hydro, som er verdsatt til 74,2 milliarder kroner, er det sjette største.

- Jeg er både ydmyk og beæret over å få muligheten til å lede enda et Norgesbasert, globalt ledende selskap. Jeg ser frem til å møte nye utfordringer, mennesker, produkter og markeder i Yara, men inntil jeg overtar er all min oppmerksomhet fortsatt rettet mot Hydros virksomhet, sier den kommende Yara-sjefen videre.

Styreleder i Yara, Leif Teksum, sier at styret i lengre tid har jobbet med å finne Haslestads etterfølger.

- Jeg er svært glad for å kunne offentliggjøre at det er Svein Richard Brandtzæg som blir Yaras nye konsernsjef. Hans merittliste som toppleder og hans brede erfaring fra prosessindustrien vil komme selskapet til gode, sier Teksum.

LES OGSÅ:Sommerintervju med Brandtzæg:
- Uro rundt oljeprisen betyr uro i verdensøkonomien

Haslestad pensjoneres

Nåværende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad har hatt toppjobben i Yara siden 2008, og har ledet selskapet gjennom en svært turbulent periode. I januar vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner etter det Økokrim kaller en «usedvanlig alvorlig korrupsjonssak».

Boten er Norgeshistoriens største i sitt omfang, og Økokrim tiltalte også fire Yara-direktører for grov korrupsjon.

I pressemeldingen takker Yara Haslestad for den jobben han har gjort i selskapet. Haslestad satt også i Yara-styret mellom 2004 og 2008.

LES OGSÅ: Haslestad refser tidligere toppsjef

(... artikkelen fortsetter under bildet)

TURBULENT PERIODE: Konsernsjef i Yara International, Jørgen Ole Haslestad, har ledet selskapet gjennom en svært tøff periode. I januar ble selskapet dømt av Økokrim til å betale Norgeshistoriens største bot på 295 millioner kroner for korrupsjon.

- Jørgen Ole Haslestad har utviklet Yara vesentlig siden han overtok konsernsjefrollen i 2008. Både produksjons- og salgsvolumer har økt med nesten femti prosent i denne perioden, og han har ledet endringsprosessen som har gjort Yara til et selskap som både leverer standardvarer og høyverdi-løsninger innen industri-, miljø- og gjødselmarkedene, sier Leif Teksum, styreleder i Yara.

Haslestad pensjoneres ved fylte 65 år, og det er også ifølge Yara årsaken til at selskapet nå har funnet en ny konsernsjef.

- Det har vært spennende og givende å være del av Yaras ledelse og styre i de siste ti årene. Selskapet er godt posisjonert for fortsatt vekst i fremtiden, og vi er heldige som har en global organisasjon som er både kompetent og inspirert. Jeg er glad for at Brandtzæg ønsker å lede selskapet, og jeg ser frem til å ønske ham velkommen og introdusere ham til medarbeiderne våre, sier Jørgen Ole Haslestad.

Yara presenterte sine kvartalstall sist uke. Aksjen gikk fredag noe tilbake etter politisk uro mellom Ukraina og Russland, samt utsikter om et betydelig løft i gassprisene.

Les også:

Yara: - Vi har en kriseplanBedre marginer gir resultatløft for YaraHydro får ikke si opp angivelig dieseltyv

Publisert: