Børsfall i Kina: – Kan påvirke mer enn Hellas-krisen

Kinas børsfall går inn i en tredje uke. Nedgangen kan få store konsekvenser for verdensøkonomien, sier en talsperson for Det hvite hus onsdag.

NERVØSE: Børsene i Asia har falt mye den siste tiden, og flere eksperter mener dette kan få store konsekvenser.
Publisert: Publisert:

– Kinas børsfall blir nøye overvåket av administrasjonen, sier talsperson for Det hvite hus til Reuters.

Aksjeprisene i Kina har falt med en tredel siden midten av juni i år, ifølge CNN. Onsdag stupte Asiatiske børser. Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen falt over 7 prosent i innspurten, men hentet seg noe inn og endte ned 5,8 prosent.

Shanghai-børsen krympet 5,9 prosent, mens Shenzhen-indeksen var ned 2,5 prosent.

– Finansboble

Den usikre situasjonen i Hellas bidrar til uroen, og fram til situasjonen er mer avklart vil man se et nervøst asiatisk marked, mener fondsforvalter Olav Chen i Storebrand.

Men det er ikke bare den greske finanskrisen som påvirker Kina. Ifølge CNN har Kinas aksjemarked vist mange klassiske faresignaler som peker mot en finansboble. Flere kinesere har tjent formuer på kjøp og salg av aksjer, men at oppsvinget kom på et tidspunkt hvor landets økonomi var på vei ned, uroet flere markedsanalytikere.

– Kinas aksjemarked var blitt løsrevet fra Kinas egen økonomi og ble sterkt overvurdert, skriver Patrick Chovanec, sjef for Silvercrest Asset Management på Twitter.

Bred nedgang

Kinesiske myndigheter har i flere omganger forsøkt å få slutt på de panikkaktige tilstandene i aksjemarkedet, hvor investorer selger store mengder aksjer.

Tidligere i juli kunngjorde myndighetene at de også vil undersøke om markedet blir manipulert.

Tiltakene som er iverksatt, har imidlertid ikke hindret ytterligere kursfall. Nedgangen vil blant annet bety at over 12.000 selskapers aksjer blir suspendert fra handelen, ifølge Bloomberg. Til sammen utgjør de 43 prosent av de børsnoterte selskapene.

– Jeg har aldri sett et sånt fall før. Jeg tror ikke noen har det, sier analytiker Du Changchun i Northeast Securities til nyhetsbyrået Reuters.

Også i Tokyo, Seoul, Taipei og Sydney falt aksjemarkedene onsdag. Nikkei-indeksen i Tokyo krympet 3,14 prosent, mens fallet var på henholdsvis 1,18 prosent, 2,96 prosent og 2 prosent i Seoul, Taipei og Sydney.

Les også

– Kina er viktigere for Norge enn Hellas

Les også

Hermanrud om New York-børsen:
– Uhyre sjelden at dette skjer

Les også

All handel stoppet på New York-børsen

Publisert: