Ekornes-styret anbefaler kinesisk milliardbud

Det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing Group vil kjøpe den tradisjonsrike norske møbelprodusenten. Budet gir en prislapp på over fem milliarder kroner på Ekornes.

MILLIARDBUD: Ekornes kan bli solgt til et kinesisk selskap. Budet verdsetter selskapet til 5,1 milliarder kroner.
Publisert:

Styret i Ekornes anbefaler et bud på alle utestående aksjer i selskapet fra kinesiske Qumei Home Furnishing Group. Budet er på 139 kroner per aksje, hvilket verdsetter selskapet til rundt 5,1 milliarder norske kroner.

Budet er betinget en akseptgrad på minst 55,57 prosent. Aksjonærer som kontrollerer 25,65 prosent av aksjene i selskapet har allerede sagt ja.

Blant disse er dagens største eier Nordstjernan Ab, som eier 17,27 prosent av Ekornes, Stian Ekornes og andre medlemmer av Ekornesfamilien, samt Nils Gunnar Hjellegjerde.

Ved en eventuell overtagelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Planen er å fortsette produksjonen av de kjente merkevarene Stressless, IMG og Svane.

Ekornes-aksjen stiger høyt på Oslo Børs etter nyheten.

E24+: Børskommentar: Får kineserne Ekornes' viktigste verdi på billigsalg?

Ser nye vekstmuligheter

– Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i en kommentar.

Les også

Ekornes spiser seg gjennom valutatap: Kronejubel først i 2018

Han tror også at kinesisk eierskap vil føre til økt salg og stigende produksjon ved fabrikkene i Norge og i utlandet.

Det kinesiske selskapet har vært børsnotert i Shanghai siden 2015, har mer enn 850 butikker, møbelproduksjon i Kina, og hadde i fjor en omsetning på 2,5 milliarder.

De siste årene har omsetningsveksten vært på 27 prosent.

Qumei ble startet i 1993 av Ruihai Zhao, som sammen med sin familie kontrollerer 72,87 prosent av selskapet.

Blant kinesernes fremtidsplaner er å åpne 500 nye butikker de neste fem årene.

Vil satse internasjonalt

Oppkjøpstilbudet kommer etter at partene har vært i kontakt et års tid.

Les også

Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

– Etter den første formelle kontakten med Qumei tidlig i 2017, har styret og administrasjonen gjennomført en svært grundig prosess, sier styreleder Nora Förisdal Larssen.

Ifølge Zhao er budet på Ekornes knyttet til satsingen internasjonalt.

– Vi er svært opptatt av å ivareta verdien som ligger i Ekornes-navnet og selskapets kjente merker. Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes’ kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina, sier Zhao.

Selv er Ekornes kjent for merkenavn som Stressless og Svane, Selskapet hadde i fjor en omsetning på 3,1 milliarder kroner og 2.140 ansatte.

Ekornes har fem fabrikker i Norge, ett anlegg i USA og tre i Asia.

Les også

– Ikke grunnlag for bekymringene

Les også

USAs finansminister: – Vi har satt handelskrigen på vent

Les også

– IAG og Norwegian vil ha hverandre

Publisert:

Her kan du lese mer om