Telenor-sjefen lover fortsatt kostnadskutt i 2018

Telenor barberte bort en milliard kroner i kostnader i fjor – og nådde sin egen tidsfrist tre måneder før tiden. I 2018 skal kostnadene videre ned, men Telenor-sjefen vil ikke røpe hvor mye før om tre uker.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor (t.h.) hadde tirsdag tatt turen til NHOs årskonferanse. Her avbildet med kommunikasjonsdirektør i Telenor-konsernet Severin Roald.

Foto: Krister Sørbø
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor-sjef Sigve Brekke kan smile bredt når han nå starter det nye året.

Han har nemlig lagt bak seg et år med både solide resultater og en solid oppgang i aksjekursen. Dermed yder mye på at han har klart å snu den negative kursutviklingen som preget den første tiden hans som konsernsjef.

De siste 12 månedene har Telenor-aksjen steget 38 prosent, og 45 prosent hvis man inkluderer utbytte. Hovedindeksen på Oslo Børs har på samme tid steget drøye 20 prosent.

En god del av aksjeoppturen skyldes selskapets solide resultater i 2017. På starten av året annonserte ledelsen et mål om å kutte kostnadene med en milliard kroner i 2017. Allerede i oktober kunne selskapet melde at de allerede hadde nådd målet, i tillegg til at selskapet leverte et rekordhøyt driftsresultat i tredje kvartal.

I et intervju med Reuters tirsdag uttalte Sigve Brekke at arbeidet med kostnadskutt og digitalisering fortsetter i 2018, samtidig som han la til at selskapet ikke planlegger å ekspandere gjennom oppkjøp i år.

– Kan vi tolke dette som at dere øker tempoet i kostnadskuttene i år?

– Helt siden vi satte i gang dette arbeidet har vi sagt at mellom én og tre prosent av opex-basen (driftskostnadene, journ.anm.) skal ut. Vi leverte noe bedre i 2017 enn vi trodde vi skulle klare, men det er ingen endring i ambisjonen videre, sier Brekke og forsikrer at arbeidet fortsetter.

– Arbeidet vi gjør handler både om digitalisering og effektivisering av virksomheten vår, legger han til.

Les også

Næringslivstopper: Slik får du jobb hos oss om ti år

– Det gikk fortere enn vi trodde

I februar uttalte Telenors finansdirektør til E24 at selskapet hadde regnet seg frem til at de måtte kutte rundt 5 av de drøye 50 milliardene de har i årlige driftskostnader for å komme opp på nivået med de beste i telekom-bransjen.

– Dette er det vi nå skal takle frem mot 2020, sa Jørgen Arentz Rostrup om arbeidet som startet i fjor.

– For ett år siden sa dere at dere skulle kutte en milliard i 2017. Vil du komme med et lignende mål nå for 2018, Brekke?

– Det vil jeg ikke komme med nå, men når vi legger frem resultatene for fjerde kvartal vil vi gi noen detaljer og gå litt dypere i hvor vi ser effektene og hvor vi mener vi kan hente ut mer, svarer Telenor-sjefen tirsdag.

Telenor legger frem kvartalstallene sine 31. januar.

– Gikk det lettere å kutte kostnader enn dere trodde da dere begynte?

– Jeg mener det gikk fortere enn vi trodde å få hele organisasjonen med på at dette er noe vi skal få til, sier Brekke.

Han peker på at Telenor historisk har vært en relativt desentralisert organisasjon med virksomhet i flere segmenter og mange land.

– Vi ser også at effekten av flere av de digitale investeringene vi gjør har kommet noe raskere enn ventet, sier han og trekker frem selvbetjeningsløsninger på nett for kundeservice som et eksempel.

– Vi ser at vi har klart å flytte flere kunder raskere over på digitale flater, som tidligere ringte oss på kundeservice. Det har blant annet betydd at trafikken inn til kundeservice i Norge i fjor falt 20 prosent, år for år. Det betyr igjen at vi kan redusere personalkostnadene der med 20 prosent, sier Brekke.

Får kutt-ros av analytikere

Flere analytikere har den siste tiden påpekt at Telenors evne til å kutte kostnader kan være undervurdert.

Arctic-analytiker Henriette Trondsen påpeker i en fersk analyse at Telenor ligger foran skjema når det kommer til kostnadskuttene. Hun har en Hold-anbefaling og et kursmål på 175 kroner, mot tirsdagens aksjekurs på 187 kroner.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities

Foto: Privat

Hun mener nemlig både kostnadskuttene, en lavere enn fryktet frekvensregning i Thailand i mai og en ny konkurrent i Myanmar er priset inn i aksjekursen allerede.

– Vi forventer at Telenor vil poengtere satsingen på kostnadskutt og se potensialet for en utvidelse av tilbakekjøpsprogrammet for aksjer, gitt den sterke balansen, skriver Trondsen om den kommende kvartalsrapporten.

DNB Markets-analytiker Frank Maaø tror imidlertid aksjen har mer å gå på. Meglerhuset slapp i forrige uke en analyse der de skriver at de har et kursmål på 220 kroner og en kjøpsanbefaling på aksjen.

– Etter vårt syn bør opex-kuttene (kutt i driftskostnader, journ.anm.) være større og mer bærekraftige enn estimert av konsensus, og vi forventer sterke marginer i fjerde kvartal, skrev Maaø om de kommende regnskapstallene.

– Vi mener markedet ikke har innsett de kortsiktige og langsiktige fordelene av den digitale omstillingen i telekom, men det vil trolig endre seg i 2019, skrev DNB Markets-analytikeren.

Les også

NHO-sjefen mener velferdsordninger skyver folk vekk fra arbeidsmarkedet: – Det er noe som ikke rimer

Vil øke utbyttene

Sigve Brekke selv vil ikke kommentere om han er enig i at markedet undervurderer Telenors evne til å kutte kostnader, men sier følgende:

– Vi sa i starten av 2017 hva vi ville få til. Vi har levert noe mer og nå ruller maskineriet videre.

– Det spekuleres åpent i at dere i år vil øke utbyttet eller kjøpe tilbake mer aksjer enn dere gjorde i fjor. Kan aksjonærene se frem til større bidrag?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har en klar utbyttepolitikk om et økende ordinært utbytte år for år. Det skal vi levere på, men dette er noe vi skal diskutere med styret når den tid nærmer seg, sier Brekke.

Les også

Kontantbruken minsker, men Nokas-sjefen har fremdeles troa på cash

Les også

Phonero-sjefen går av etter Telia-oppkjøpet

Les også

Kjøper 38.000 mobilkunder fra NextGenTel

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom
  3. NHOs årskonferanse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Forbereder neste sparepakke: Mobilmaster kan bli solgt

  2. Telenor Norge splittes opp: Flytter mobilmastene over i nytt selskap

  3. Telenor kutter i konsernstaben – vil spare 500 millioner

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter pengedryss over Telenor-aksjonærene

  6. Telenor i gang med nytt strategiarbeid: Planlegger for verden etter corona