Optimistene «kuppet» Bitcoins børsdebut: – Ingen ønsker å gå mot trenden

Prisene skjøt i været da bitcoin-relaterte kontrakter for første gang ble handlet på derivatbørsen i Chicago.

DEBUTERTE: Mandag debuterte futures-salget på Chicago-børsen. Her ser vi tradere i Chicago under ordinær aksjehandling på et annet tidspunkt.

Foto: Scott Olson AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Ingen ønsker å gå mot trenden. Vi er i entusiasme-fasen nå.

Slik oppsummerer Bill Baruch hos megleren Blue Line Futures den første dagen med handel i bitcoin-terminkontrakter på Chicago Board Options Exchange (Cboe) denne uken.

Januar-kontrakten, som først ble handlet til 15.000 dollar, ble mandag gjort opp på 18.545 dollar.

Dette tyder på at et flertall av investorene som benyttet seg av det nye terminkontrakt-tilbudet er positive til kryptovalutaen, og at ønsket om shortsalg og sikring kan være mindre enn enkelte hadde sett for seg.

Les også

Nå kan du handle bitcoin på børs

Futures kan enten kjøpes eller selges, avhengig av hva man tror om fremtidig prisutvikling, og når presset er på kjøpersiden driver det prisene opp.

– Mild katastrofe

Prisen på bitcoin i seg selv ligger per nå på rundt 16.500 dollar. Årsaken til den ganske betydelige prisdifferansen på kontraktene og bitcoin er ikke åpenbar, og situasjonen tolkes ulikt.

Det kan være et utslag av spekulasjon. Normalt vil prisen på terminkontrakter som svinge i takt med det underliggende, som i dette tilfellet er bitcoin.

– Åpningen i futures-markedet var på mange måter en mild katastrofe. Den var ment å skulle følge prisen på det fysiske, og skulle ikke utløst automatisk handelsstopp to ganger, sier kryptovalutainvestor Aaron Brown til Bloomberg.

INN I VARMEN: Bitcoins elleville prisutvikling har skapt stor blest rundt kryptovalutaen, som nå danner grunnlaget for terminkontrakter på Chicago-børsen.

Foto: Kin Cheung AP

Partner Michael Kazley hos Crescent Crypto Asset Management mener imidlertid at premien er en positiv indikator.

– Det kan forklares med etterspørselen etter eksponering mot bitcoin-prisen fra investorer som ellers ikke kan eller ønsker å eie faktiske bitcoin, sier han.

Det er verdt å merke seg at terminkontraktene gjøres opp i kontanter. Man sitter altså ikke igjen med bitcoin ved forfall, hvilket reduserer den direkte arbitrasjemuligheten.

Små veddemål

Tradere sier til Wall Street Journal at det fortsatt er for tidlig å konkludere med hvordan markedet vil utvikle seg.

Avisen melder at det ble omsatt 3.969 januar-kontrakter den første handelsdagen. Som tidligere beskrevet skal den umiddelbare pågangen ha ført til tekniske utfordringer da handelen ble sparket i gang.

Det samlede volumet i terminkontraktene har imidlertid ikke vært noe i nærheten av volumene i bitcoin generelt.

– Folk handler forsiktig med veldig liten og begrenset kapasitet, og har ikke egentlig tatt store veddemål, sier kryptovaluta-trader Garrett See.

Det er ganske garantert duket for mer bitcoin-fokus i tiden som kommer. I starten av neste uke lanserer CME Group, verdens største børseier, sin versjon av bitcoin-kontrakter.

Les også

Johan vil løse bitcoins aller største problem

Les også

«Bitcoins sølv» litecoin er opp 50 prosent på ett døgn

Les også

«Kryptokatter» skaper problemer for bitcoin-utfordrer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. Frisk start for bitcoin-kontrakter – steg 21 prosent første dag

  2. Skal selge kryptovaluta sikret i gull og sølv – med norsk teknologi

  3. Vil tilby veddemål mot bitcoin-prisen før jul

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Hva bitcoin kan lære oss om bobler

  6. 92 av de 100 største kryptovalutaene faller i pris