Norske Skog forlenger fristen for redningsplanen

Fristen for redningsplanen utsettes enda en gang. Nå gir Norske Skog-styret kreditorene tiden frem torsdag med å bli enige om en felles plan.

TRENGER MER TID: Styreleder Christen Sveaas tror en utsettelse vil bedre sjansene for å finne en felles redningsplan for Norske Skog.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Meldingen fra Norske Skog kommer etter at forhandlingsfristen fredag ble utsatt til tirsdag, altså i dag.

Det skulle gi kreditorene mer tid til å forhandle seg frem til en felles løsning i striden om verdiene i den gjeldstyngede papirprodusenten.

Nå er altså fristen utsatt igjen, til torsdag klokken 17 denne uken.

Norske Skog skriver i meldingen at tiden frem til den nye datoen vil bli brukt til å få opp farten i forhandlingene med kreditorgruppene, slik at det kan oppnås nok støtte til en felles løsning.

– Vi trenger ekstra tid for å tilpasse initiativene blant de forskjellige interessegruppene. Vi mener forlengelsen av fristen vil bedre sjansene til å nå en løsning, sier styreleder Christen Sveaas i Norske Skog.

Norske Skogindustrier har ingen ytterligere kommentarer om hva som er status i forhandlingene, får E24 opplyst.

Kjemper om verdiene

Etter at Norske Skog-styret la frem et forslag med støtte fra flertallet av sikrede kreditorer 18. september ble det raskt klart at flertallet av de usikrede långiverne ikke aksepterte fordelingen.

De kom på banen med sitt eget forslag der de kom bedre ut. Forslaget ble imidlertid blankt avvist av de sikrede kreditorene.

Les også

Norske Skog-fabrikkene kan bli solgt på auksjon

Kampen mellom de såkalt usikrede og sikrede kreditorene handler om hvor store eierandeler gruppene blir sittende med etter at Norske Skog er refinansiert og gjelden på ni milliarder kroner er kraftig redusert.

Kreditorene som har gitt lån til Norske Skog kan i grove trekk deles opp i to grupper – de som har pantesikkerhet, altså de sikrede kreditorene, og de som ikke har pantesikkerhet, altså de usikrede kreditorene.

Den førstnevnte gruppen sitter høyere i rangordenen fordi den har pant, noe som betyr at den har rett til å ta over fabrikkene i en konkurs.

Som E24 skrev i forrige uke er imidlertid ikke de usikrede kreditorene en ensartet gruppe, og enkelte kan ha grunn til å ta sjansen på at de ikke taper alt ved en konkurs.

Selv Norske Skog-styreleder og største aksjonær, Christen Sveaas, vært krystallklar på at kreditorene må bestemme seg raskt, hvis ikke er alternativet en komplisert konkursprosess der de pantsikrede kreditorene overtar alt.

Les også

Fra dopapir til biogass: Disse prosjektene skal løfte Norske Skog

Tung gjeld i fallende papirmarked

I tillegg til den tyngende gjelden, der mye stammer fra papirprodusentens oppkjøpsraid på slutten av 90-tallet, har Norske Skog slitt med fallende papirmarkeder i lengre tid.

Les mer: Fra pengemaskin til gjeldskrise

Norske Skog har understreket at selskapets fabrikker har en lønnsom drift, men at gjeldsbyrden og rentebetalingene er for høye.

Norske Skog er stor på produksjon av avis- og magasinpapir, og har i dag totalt syv papirfabrikker i Europa, Australia, New Zealand. De to norske anleggene Skogn og Saugbrugs har rundt 800 ansatte, ifølge selskapets hjemmeside.

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Skogsnæringen bekymret for Norske Skogs kriseløsning

Les også

Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Les også

Norske Skog-deadline nærmer seg

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
  2. Dagens Industri

Flere artikler

  1. – Håper på snarlig løsning

  2. Norske Skogs skjebne kan avgjøres i dag

  3. Norske Skog utsetter fristen for redningsplanen

  4. Norske Skog utsetter nytt redningsforslag – enda en gang

  5. – Hvis de usikrede kreditorene sier nei er det over