Oljeprisen droppet to dollar etter lagertall

– En liten pust i bakken gjør ikke noe, sier oljeanalytiker.

SENDTE OLJEPRISEN NED: Sterke lagertall for bensin og destillat fikk oljeprisen til å falle. Bildet viser en oljetank i British Columbia i Canada.
Publisert:

De amerikanske råoljelagrene økte med 1,9 millioner fat forrige uke, noe som er mindre enn ventet, ifølge estimater fra Reuters.

Bensinlagrene økte med 3,4 millioner fat, noe som er nesten 3 millioner fat mer enn ventet, og destillatlagrene økte med 3,9 millioner fat, mot et ventet fall på 1,4 millioner fat.

Oljeprisen (brent spot) faller umiddelbart. I 19-tiden er oljeprisen ned rundt 2,5 prosent for dagen til 65,2 dollar fatet.

Før tallene ble sluppet var oljeprisen svakt opp.

– Det er jo ikke spesielt lystig, heller en skuffelse, sier sjefanalytiker Bjarne Schieldrpo i SEB til E24.

Han presiserer at han ikke har de nøyaktige tallene foran seg, men sier mye av svingningene kommer av hvor stor eller liten importen og eksporten er til enhver tid.

– Når lageret i USA stiger både på produkt og råolje så oppfattes det som veldig negativt. Det er klart det er mye støy fordi de påvirkes av import og eksport. Ukesfrekvensen er veldig volatil, sier Schieldrop, med henvisning til at en båt fra eller til innebærer rundt to millioner fat råolje.

– Så om det kommer en båt inn innenfor ukesslot eller ikke gir jo da to millioner fat pluss eller minus i støy.

Schieldrop minner om konsteksten, med store bevegelser på globale børser og finansmarked.

– Vi fikk statistikk i går fra det amerikanske energibyrået hvor de oppjusterte sin prognose på amerikansk oljeproduksjon fra 10,27 til 10,59 millioner fat for 2018. Det var som ventet fra vår side, men det var likevel femte måned på rad at de oppjusterte sine prognoser. Da begynner vi å nærme oss de prognosene vi har hatt i et halvt år.

Statistikken fra i går i kombinasjon med dagens lagertall har dermed gitt en viss bekymring i markedet, tror Schieldrop.

– Vårt estimat er at så lenge OPEC holder kuttene som de gjør nå, så kommer markedet til å kjøre i underskudd gjennom 2018 generelt.

– Nå har det jo gått opp, opp, opp siden juli-august i fjor, så en liten pust i bakken gjør ikke noe, sier han.

Publisert: