Norwegian søker svensk driftstillatelse

Flyselskapet Norwegian melder om at de har søkt om en driftstillatelsen, en såkalt AOC (Air Operator Certificate), hos Transportstyrelsen i Sverige.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:

Flyselskapet Norwegian melder om at de har søkt om en driftstillatelsen, en såkalt AOC (Air Operator Certificate), hos Transportstyrelsen i Sverige.

En AOC er en teknisk og operasjonell godkjenning utstedt av landets luftfartstilsyn og det gir rett til å drive kommersielle flyginger.

Selskapet skriver at en AOC i Sverige vil gi selskapet et enda sterkere fotfeste i Skandinavia og mulighet for utvidede trafikkrettigheter.

– Sverige ligger strategisk posisjonert og en svensk driftstillatelse viser vi at vi tror på utvidede muligheter for Sverige og Arlanda. Vi håper at et sterkere fotfeste i Skandinavia vil gi oss flere trafikkrettigheter som gagner hele Skandinavia i form av flere direkteruter, flere turister og flere arbeidsplasser, sier Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos, i en uttalelse.

Les også

Norwegians «Sibir-nekt»: Nye forhandlinger med Russland er utsatt et halvt år

Les også: Analytiker om Norwegians USA-ja: – Den siste biten i puslespillet

AOC-lisensen til flyselskaper er avgjørende for hvilke flyrettigheter de har mellom land, og dermed hvilke ruter de kan fly på.

Norwegian sitter i dag med fem AOCer. To i Norge, en i Irland, Storbritannia og sist Argentina. Dermed har selskapet sikret seg slike lisenser både i sitt hjemmemarked og EU. AOCen i Storbritannia er viktig fordi landet har en rekke egne flyavtaler med andre land rundt i verden. Den var også avgjørende for at Norwegian kunne drive langdistansevirksomheten sin mellom London og USA.

Norwegian ønsker å ikke å gå i detalj om hvilke land de ønsker trafikkrettigheter til fra Sverige av konkurransehensyn, men en talsmann sier til E24 at det primært handler om land i Asia. Norwegian får som kjent ikke lov til å fly over Sibir-korridoren, som er nødvendig for å drive ruter til Japan, Korea og Kina, men selskapet opererer ruter til blant annet Dubai, Bangkok og Singapore.

Les også

– Vi er på riktig spor, men jeg er ikke fornøyd ennå

Les også

Trafikkvekst for Norwegian i juni

Her kan du lese mer om