Arven etter Playboy-Hefner: Døde fra et imperium i forfall

Hugh Hefner er død, 91 år gammel. Tilbake står et Playboy-imperium i forfall, som nå må vinke farvel til frontfiguren gjennom mer enn et halvt århundre. 

DØD: Hugh Hefner (91), grunnleggeren av Playboy-magasinet, døde hjemme i Playboy Mansion og omringet av venner og familie.
Publisert: Publisert:

Da Hugh Hefner var på topp på 70-tallet, ble aksjene hans estimert til en samlet verdi på 200 millioner dollar. Men siden den gang har det gått nedover, og ved Hefners død er nettoverdien anslått til å være 50 millioner dollar, vel 417 millioner norske kroner.

Det melder nettstedet Celebrity New Worth, som har spesialisert seg på å følge verdien av kjente personer.

IMPERIETS FALL: Etter storhetstida på 70- og 80-tallet, gikk det nedover med Playboy-imperiet fram mot årtusenskiftet. Selskapet gir digitaliseringen mye av skylda. Her får Hugh Hefner kake fra «playboybunny» Betsy, etter at han ble innlemmet i Hollywood Walk of Fame i 1980.

Sjefredaktøren gjennom mer enn 50 år var en playboy i ordets rette forstand, konstant omringet av kvinner på fester i hjemmet Playboy Mansion i Los Angeles.

Hefner startet det kjente bladet som 27-åring i 1953, og har siden bygget en global merkevare i form av Playboy Enterprise.

Forfallet

Men virksomheten har på mange måter forfalt, og Playboy har særlig slitt med å finne fotfestet i det nye årtusen. Lesertallene har vært vikende og strategien uklar, noe som har kostet dem dyrt.

I 2000 var verdien av Playboy Enterprise omkring én milliard dollar, noe som hadde falt til 84 millioner dollar i 2009. Samme år valgte Hefners datter, Christie Hefner, å trekke seg som administrerende direktør etter mer enn to tiår ved roret.

I ettertid har det kommet fram at ektemannen hennes handlet Playboy-aksjer i en årrekke og var anklaget for innsidevirksomhet.

To år senere, i 2011, fikk Hugh Hefner tatt Playboy Enterprise av børsen med investeringsselskapet Icon Acquisition Holdings, til en samlet pris på 207 millioner dollar. Den gang ble det estimert at Hefner fikk en eierandel på rundt 35 prosent.

Leserflukt

NAKENSLUTT: Bladet annonserte i 2015 at de skulle slutte med nakenbilder, men vendte tilbake til den gamle kjernevirksomheten allerede året etter.

Samtidig med at verdien på Playboy-imperiet skrumpet til en skygge av fordums storhet, har bladet også mistet flesteparten av leserne.

Da magasinet nådde toppen på 70-tallet hadde de rundt syv millioner lesere. Men i 2015 var det bare 800.000 igjen.

Selv om bladet fortsatt er et av de mest populære «mannebladene» i verden, erkjente selskapet i 2015 at de var overkjørt av internett.

– Nå er du bare ett gratisklikk unna alle seksuelle akter du kan forestille deg, sa direktør Scott Flanders den gang til New York Times.

PLAYBOYHUSET: Ikoniske Playboy Mansion i Los Angeles ble under Hefners ledelse synonymt med ville og storslåtte fester.

2016 var et begivenhetsrikt år for imperiet. Playboy Enterprise solgte Playboy Mansion for 100 millioner dollar. Senere forsøkte virksomheten – uten hell – å selge seg selv ut fra en potensiell vurdering på 500 millioner dollar.

Samtidig valgte Playboy-magasinet å slutte med nakenbilder, en beslutning Hugh Hefners sønn, Cooper Hefner, erklærte seg sterkt uenig i. Allerede året etter vendte de tilbake til de avkledde bildene som i sin tid gjorde magasinet til en megamerkevare.

Alt i alt peker utviklingen på at det har vært vanskelig for bladet å finne en holdbar kurs i den digitale tidsalder.

Og selv om foretaket er trimmet, er det ikke en virksomhet i vekst som nå skal løftes etter Hefners død.

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Playboy-palass solgt til milliardærnabo

Les også

Avis: – Playboy slutter med nakne kvinner

Les også

Lot Playboy-modell styre flyet - piloter får sparken

Les også

Roger Moores Aston Martin solgt

Les også

Her står bokstavene i rett rekkefølge

Les også

- VILLEDER AKSJONÆRENE: - Hugh Hefner skjuler verdien av Playboy Mansion

Publisert:

Her kan du lese mer om