Kan bli Mærsks neste storsalg: – Vil være høyaktuelt for de fleste

Salget av oljevirksomheten ligger an til å bli den første av flere stortransaksjoner fra danske A.P. Møller-Mærsk. Borevirksomheten er interessant for flere, mener ekspertene.

TIL SALGS: Det er ikke bare oljevirksomheten som skal bort, Mærsk-konsernet leter også etter en kjøper til Maersk Drilling.

Foto: A.P. Møller-Mærsk
Publisert:

Det danske industrikonglomeratet A.P. Møller-Mærsk er i ferd med å strømlinjeforme sin virksomhet, hvilket i dag kom til syne gjennom salget av Mærsk Oil til franske Total.

Det er imidlertid ikke bare salg av oljevirksomheten, med eierandelen i det lukrative Johan Sverdrup-feltet som rosinen i pølsen, som skal bidra til å styrke Mærsk-konsernets balanse.

Blant annet Maersk Drilling kan komme til å få nye eiere.

– De skal ut av det. Det gjelder ikke bare Drilling, men også Supply Service og Tankers. Det de har sagt, er at de gir seg selv en toårsperiode til å utføre dette. De må bare finne en løsning for å spinne det av, og de har mange valgmuligheter, sier analytiker Frode Mørkedal hos Clarkson Platou til E24.

Les også

Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

Den toårige perioden ble først nevnt i forbindelse med delingen av Mærsk-konsernet i fjor høst.

Får del i oppsiden

I avtalen mellom Mærsk og Total finner størstedelen av oppgjøret sted i aksjer. Den observante leser kan også ha merket seg at dette har vært tilfellet i flere andre transaksjoner i relaterte sektorer, deriblant den nylig annonserte Transocean-Songa-avtalen.

Mørkedal mener denne typen avtalestruktur også kan være av betydning ved et fremtidig salg av Maersk Drilling.

– Løsningen de har for Maersk Oil er å ta delvis oppgjør i aksjer. Den kanskje største utfordringen i dag er at de fleste segmentene har vært på et syklisk lavpunkt som gjør dem vanskelige å selge, men hvis de er villige til å ta oppgjør i aksjer kan de få ta del i oppsiden i en eventuell bedring i markedet, sier han.

Les også

Oljeanalytikere om Mærsk-salget: Tror dette feltet spikret giganthandelen

– I Maersk Drilling kunne de kanskje gjort det på samme måte, med oppgjør i aksjer i det selskapet som kjøper Drilling, istedenfor å vente på at riggverdiene skal komme opp.

Mørkedal nevner også børsnotering av borevirksomheten eller et rent salg med oppgjør i kontanter. Han tror imidlertid aksjebasert kompensasjon kan gjøre prosessen raskere.

– Maersk Oil-transaksjonen kom før vi hadde trodd, og det er nok muliggjort av at oppgjøret er i aksjer.

– Høyaktuelt

Rigganalytiker Sondre Dale Stormyr hos Danske Bank forteller at det har blitt jobbet med salg av Maersk Drilling lenge.

– Maersk Drilling har en veldig attraktiv flåte og markedsposisjon, og er anerkjent av både oljeselskaper og andre riggselskaper. Så det er helt klart et selskap som vil være høyaktuelt for de fleste i riggindustrien, sier Stormyr.

Han tror utfordringen har vært å finne en pris og struktur som gjør at både Mærsk og kjøperen kan være fornøyde med transaksjonen.

– Vi tror det er helt utelukket å se en form for cash-deal (oppgjør i kontanter, jour. anm.). Ikke minst fordi potensielle industrielle kjøpere ikke vil kunne ha kapasitet til å betale i kontanter, men også for en bedre fordeling av risikoen. Vi tror definitivt at vi vil se en struktur som vil innebære i hvert fall en høy andel av oppgjøret i aksjer. Det ser vi i majoriteten av transaksjoner innenfor oljeservice generelt og også innen rigg. Gjennom betaling med aksjer vil man dele oppsiden over en periode, sier Stormyr.

Amerikansk interesse?

Selv om Maersk Drilling er et selskap «alle» har lyst på, mener ikke Stormyr at gruppen over potensielle friere er uendelig stor.

– Maersk Drilling er nok et selskap mange vil være interessert i og flåten vil passe flere, men det er ikke enkelt for så mange å overta – det er ikke så mange som er større enn Maersk og som kan kjøpe dem uten at det får større implikasjoner for egen del, som eierstruktur, ledelse og styre, sier han.

Analytikeren mener det er de største aktørene som er mest aktuelle.

– Om man skulle nevnt tre, kunne både Transocean, Diamond og Rowan vært en bra «fit», men også Ensco og Noble, sier han.

– Det blir for stort for de norske?

– Det er nok litt stort for de norske selskapene. Maersk Drilling er i og for seg store nok også til å være aktuelle for private equity, men vi tror en transaksjon med en industriell spiller er mest sannsynlig.

Les også

Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

Les også

Mærsk selger oljevirksomheten

Les også

Mærsk varsler milliardregning etter dataangrep