Ser «Hindenburgs varsel» over Wall Street

Analysemodell påpeker mulig ubalanse i det amerikanske aksjemarkedet.

FØR KATASTROFEN: Luftskipet Hindenburg flyr inn over Manhattan 6. mai 1937 bare timer før katastrofen under landing ved Lakehurst.

Foto: AP
Publisert:

Fem av de seks siste handelsdagene har tilhengerne av analysemodellen med det grufulle navnet «Hindenburgs varsel» sett det.

Analysemodellen, som er oppkalt etter den grusomme ulykken utenfor New York for 80 år siden, er av tilhengerne sett på som en viktig indikator for å varsel om et aksjemarkedet i kraftig ulage.

Analysemodellen hviler på at hvis indeksene stiger til rekordnivåer samtidig som det er flere aksjer som når sitt laveste nivå på 12 måneder enn som når sitt høyeste nivå, er det en ubalanse i aksjemarkedet.

Når dette fenomenet oppstår mange ganger på kort tid, er det fare på ferde, ifølge de som tror på modellen.

Mandag var det veldig lite action på Wall Street. Dow Jones endte opp 0,13 prosent til 21.707 poeng. S&P fikk karret seg opp 0,09 prosent til 1228,7 poeng, mens dagens taper, Nasdaq, endte ørlite ned -0,04 prosent til 5788 poeng.

Les også

«Dr. Doom» om aksjemarkedet: – Det kommer til å ende ekstremt ille

– Alvorlig signal

I tillegg har dette fenomenet nå oppstått fem av de seks siste handelsdagene på Wall Street frem til og med onsdag i forrige uke, skriver Marketwatch.

Tradere på gulvet på Wall Street.

Foto: Richard Drew AP

– Det er et alvorlig signal som viser tider med avkobling innen en indeks eller et aksjemarked. S&P-indeksen har ikke hatt fem signaler på så kort tid siden 2007 og 2000 før det, skriver sjefen for Sundial Capital Research, Jason Goefert, i en rapport, ifølge Marketwatch.

2007 og 2000 var begge år som markerte avslutning på en lang oppgangsperiode på Wall Street.

Observasjonen i 2007 Goefert viser til var i november det året. 12 måneder og en finanskrise senere hadde S&P500 falt med omlag 40 prosent.

VOLDSOM ULYKKE: Luftskipet Hindenburg brøt ut i flammer da det var i ferd med å gå inn for landing i Lakehurst 6. mai 1937. Kun en av de 62 menneskene som var ombord overlevde.

Foto: Uncredited AP

74 ganger i år

Så langt i år har Goefert, når aksjene som inngår i Russel 200-indeksen regnes med, talt opp 74 tilfeller av «Hindenburgs varsel». Til sammenligning hadde det oppstått 78 ganger i november 2007.

Les også

Mannen som spådde finanskrisen med nye advarsler: - Sentralbankene har skapt en tikkende bombe

Men «Hindenburgs varsel» er ikke nødvendigvis en sikker modell for å spå børsras. Fenomenet oppstod i 2015 og 2013, uten at den lange oppgangstrenden på Wall Street ble påvirket vesentlig.

Etter at aksjemarkedet i USA nådde bunnen etter finanskrisen i mars 2009 har de viktigste nøkkelindeksene steget nesten uavbrutt.

S&P 500 har steget fra under 700 poeng til 2.425,55 poeng.

Les også

Hedgefond-forvalter frykter børsfall på 80 prosent etter brexit

Les også

Slik bør du reagere på «selg alt»-overskrifter og spådommer om børsfall

Les også

Kina vil bli som «Europas syke mann»

Her kan du lese mer om