Kraftige bevegelser i italienske markeder: – EUs politikk har gjort Italia fattigere

Mandag falt Milano-børsen 2,4 prosent etter at EU kritiserte Italias foreslåtte budsjettunderskudd. Italias visestatsminister kritiserer EU for å ha for høye krav til budsjettinnstramninger.

BRYTER EU-REGLER: Italias visestatsminister, Matteo Salvini, kritiserer EU for å være for strenge når landet går med for høyt planlagt budsjettunderskudd. Milano-børsen faller etter EUs kritikk.

Foto: Alessandro Di Meo AP
Publisert:

Renten på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid steg mandag bratt til over 3,5 prosent. Det er det høyeste nivået på fire år.

Milano-børsen falt med over 2,4 prosent mandag. Det siste halvåret har indeksen falt 13,30 prosent.

Den kjølige utviklingen kommer etter at EU kritiserer den italienske regjeringens forslag til neste års statsbudsjett, der støvellandet tar sikte på et budsjettunderskudd på 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

– Til de som tenker på å spekulere i den italienske økonomien vil jeg si at dere taper tid og penger, fordi vi vil ikke gå tilbake på budsjettbeslutningen, sa visestatsminister Matteo Salvini under et møte i Roma, ifølge Bloomberg.

Gjeldsforpliktelsene kan stige

Flere analytikere mener budsjettplanene kan slå tilbake på Italia og den populistiske regjeringen. De mener landet kan oppleve høyere lånekostnader ved at landet får dårligere kredittvurdering av ratingbyråene. I tillegg er det politiske tumulter med Brussel allerede i gang, skriver Reuters.

Moody's har vurdert Italias gjeldsrate til Baa2, som betyr at obligasjonene har moderat kredittrisiko. S&P vurderer i dag Italias gjeld til å være trygg, men skal revurdere ratingen mot slutten av måneden.

Salvini ber kredittvurderingsbyråene være rettferdige i vurderingen av ratingen.

– Jeg håper ingen har fordommer mot regjeringen, sa Salvini under et radiointervju med RTL.

Les også

Høyeste nivå på fire år: Rentebevegelsen som gjør italienske banker sårbare

Bryter EU-regler

EU-kommisjonen har skrevet et brev der de kritiserer den populistiske regjeringens plan om å øke budsjettunderskuddet.

– Italias reviderte budsjettmål ser ut til å være et betydelig avvik fra den økonomiske linjen som EUs medlemsland er anbefalt å følge, står det i et brev til Roma, undertegnet av EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis og EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici.

Brevet ble sendt fredag.

Den italienske regjeringen må sende inn et budsjettforslag til EU innen 15. Oktober. EU mener det planlagte budsjettunderskuddet på 2,4 prosent i året bryter EU-reglene.

– Dette er bekymringsverdig. Budsjettforslaget fra den nye regjeringen er ikke i tråd med rammeverket euro-landende enstemmig har blitt enige om, sier Klaus Regling, leder for Den europeiske stabilitetsmekanismen, til Bloomberg.

Les også

Italia avviser euroexit

Salvini kritiserer EU

Salvini sa under et arrangement i Roma mandag at Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker og byråkratiet i Brussel som jobber for budsjettbegrensninger er Europas virkelige fiende.

Den italienske visestatsministeren mener neste års EU-parlamentsvalg vil vise forskjellen mellom de som tror på å skape arbeidsplasser og de som tror på innstramminger, slik som han mener Juncker og økonomisjef Pierre Moscovici i EU gjør.

– Vi er imot Europas fiender, Juncker og Moscovici, som sitter alene i Brussel-bunkeren. Innstrammingspolitikken de siste årene har økt Italias gjeld og gjort landet fattigere, sa Salvini under arrangementet i Roma.

Også lederen for det franske partiet Front National har lenge vært en EU-kritiker og vil gi mer makt til nasjonale regjeringer.

– Vi kjemper mot EU som har blitt et totalitært system, sa Le Pen under en felles pressekonferanse med Salvini i Roma mandag.

Her kan du lese mer om