Markedet skjelver etter Italia-uro

Torsdag kveld besluttet Italias folkevalgte å øke budsjettunderskuddet betydelig de neste årene. Markedet svarer med å sende aksjer ned, og renter opp.

LYKKELIG: Visestatsminister og leder i femstjernebevegelsen Luigi Di Maio er rimelig fornøyd med budsjettforslaget som ble banket gjennom torsdag kveld. Her gestikulerer han til fotografene fra balkongen i statsministerboligen etter avgjørelsen.

Foto: Alessandro Di Meo AP
Publisert:

«Vi er fornøyd. Dette er et budsjett for forandring».

Det skriver partilederne Luigi Di Maio og Matteo de Salvini i henholdsvis Femstjernersbevegelsen og Ligaen - i en felles pressemelding etter at det torsdag kveld ble enighet om Italias budsjettforslag de neste tre årene.

Lederne i de populistiske partiene klarte å presse frem et statsbudsjett for 2019 som øker underskuddet til 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

Med dette skal Di Maio og Salvini få indekning for sine dyre valgløfter.

Bakgrunn: Les denne fra VGs kommentator om hvordan Berlusconi lurer i bakgrunnen

Tilsvarende nivå på underskuddet opprettholdes også i 2020 og 2021, ifølge justisminister Alfonso Bonafede.

Dette er til sammenligning tre ganger så høyt som nivået den forrige regjeringen i landet hadde satt seg som mål.

– Fra nå av blir ting tøft for Italia, sier analytiker Armando Marozzi ved Medley Global Advisors til Reuters.

Les også

Italia styrer mot større underskudd

Braktap for økonomiministeren

Dermed måtte den partiuavhengige økonomiministeren, teknokraten Giovanni Tria, som har jobbet for et mer edruelig alternativ, gi etter.

Han tok til orde for at budsjettunderskuddet skulle bli holdt uendret på 1,6 prosent av BNP.

For den fire måneder gamle regjeringen trenger penger å rutte med dersom den skal gjennomføre sine valgløfter til det italienske folket, som blant annet består av skattelette, store infrastrukturinvesteringer, reversering av pensjonsreform og forslag om borgerlønn.

Republikkens president Sergio Mattarella skal torsdag ha ringt Tria og bedt ham om å ikke gå av, for å unngå usikkerhet i markedet, skriver Reuters, som viser til flere italienske aviser.

Innenriksminister Salvini og visestatsminister di Maio er partiledere - og i praksis delte regjeringssjefer. Den offisielle statsminister Giuseppe Conte er en kompromisskandidat.

NEDERLAG: Økonomiminister Giovanni Tria

Foto: Ronald Zak AP

Markedet skjelver

Den politiske uroen i Italia har ikke gått upåaktet hen i finansmarkedene.

** Euroen svekkes bredt. En euro koster for eksempel 1,1616 dollar – det minste på to uker. Mot kronen har euroen falt til under 9,50, og en euro koster i skrivende stund 9,4777 kroner.

** Renten på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget bratt, med omtrent 0,2 prosent, og har nådd det høyeste nivået på tre uker. I skrivende stund er renten på tiåringen 3,08 prosent.

** Den italienske børsindeksen MIB går ned med 2,19 prosent fredag.

** Verst går det utover italienske banker som er sårbare fordi de sitter på store andeler av italiensk statsgjeld. Banksektoren er ned mer enn fem prosent, og opplever sin verste børsdag på tre måneder.

** Indeksen Stoxx Europe 600 har til sammenligning kommet seg i positivt terreng, etter et fall på 0,3 prosent fra start. Indeksen er i skrivende stund opp 0,25 prosent.

Indeksen består av totalt 600 små, mellomstore og store selskaper i ulike sektorer på tvers av 18 land, og er dermed en god indikator på den generelle stemningen i markedet i eurosonen.

Liker ikke budsjettunderskudd

Økningen av budsjettunderskuddet er politisk problematisk fordi Italia tidligere har forpliktet seg til å redusere underskuddet.

EU har nemlig krevd at italienske statsbudsjetter smis i en retning der underskudd unngås.

MATTEO SALVINI: Innenriksminister, og partileder for Ligaen.

Foto: Vasily Maximov AFP

Støvellandet er allerede eurosonens mest gjeldstyngede; Italia har en statsgjeld på omtrent 130 prosent av landets verdiskaping.

«Risikoen for en ond spiral der stigende langrenter presser Italias allerede svake banker forblir, men den begrensede reaksjonen i euroen indikerer at markedet ser på dette som et problem for Italia snarere enn hele unionen», skriver Elisabet Kopelman i Sebs morgenrapport fredag.

– De virker å være på kollisjonskurs med Brussel, sier rentestrateg Martin van Vliet til Reuters.

EU-kommisjonen sier i en uttalelse fredag at de vil vurdere Italias budsjettforslag på lik linje med budsjettene til de andre EU-landene. Dette vil skje i ukene etter 15. oktober.

Hva gjør ratingbyråene?

Økningen av budsjettunderskuddet kan medføre at de som vurderer kredittverdigheten til stater og selskaper som utsteder obligasjoner, ratingbyråene, endrer syn på Italias utsikter.

Sjefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i Danske Bank skriver i en oppdatering fredag at flere av byråene hadde en forventning om et budsjettunderskudd på mellom 2 og 2,4 prosent.

Han skriver at en nedgradering av ratingbyrået Fitch nå neppe kan unngås.

«Moody's hadde også en antagelse om et lavere underskudd og har Italia på «negative watch». Ratingbyrået kan når som helst (og senest ved utgangen av oktober) potensielt nedgradere Italias kredittvurdering», skriver han.

Les også

Italia styrer mot større underskudd

Les også

– Kina vil ikke gi etter for press

Les også

Italia har fått høyrepopulistisk regjering

Her kan du lese mer om