Wall Street klatret før valgdagen

Energiaksjer bidro til at børsene i USA stengte med oppgang. Markedet er lettet, ifølge investeringssjef.

STEG: Wall Street legger bak seg en tung uke og måned, men de viktigste aksjeindeksene i New York klatret mandag, samtidig som investorene fokuserer på det amerikanske presidentvalget.
Publisert:

Amerikanske aksjer steg på en dag der investorenes fokus er rettet mot presidentvalget i USA. Slik endte de tre toneangivende børsindeksene:

  • Dow Jones opp 1,6 prosent
  • S&P 500 opp 1,2 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,4 prosent

Europeiske og asiatiske aksjer har steget tidligere samme dag.

Investeringssjef Hans Olsen i kapitalforvaltningsselskapet Fiduciary Trust mener at markedet er lettet.

– Vi går mot slutten av presidentperiode, og vi er på vei ut av usikkerheten, sier Olsen ifølge WSJ.

Dunkin’ Donuts stiger

Energiaksjer er blant aksjene som bidro til oppgangen.

Oljeprisen har steget i løpet av dagen. Ett fat av nordsjøoljen Brent koster 39,26 dollar, etter en oppgang på 3,7 prosent i løpet av dagen.

Utviklingen i markedet kommer dagen før amerikanerne går til stemmeurnene.

Valget av nye senatorer, som finner sted samtidig som presidentvalget, kan få innvirkninger på aksjemarkedet da Senatet blant annet trenger å få på plass en ny krisepakke.

– Verden vil sannsynligvis være mye klarere om bare noen få dager takket være at valget da er over, krisepakkesamtalene gjenopptas i Washington og ytterligere støtte fra sentralbanken, skrev grunnlegger Adam Crisafulli i Vital Knowledge i et notat søndag, ifølge CNBC.

Det har også kommet nøkkeltall fra USA i løpet av dagen. Innkjøpssjefindeksen fra Institute for Supply Management (ISM) kom inn på 59,3 i oktober, sammenlignet med 55,4 i september. TDN skriver at det på forhånd var ventet en indeks på 55,8, ifølge Direkt Makro.

Dunkin’ Donuts-eier Dunkin’ Brands steg 6,5 prosent etter at restaurantgiganten Inspire Brands varslet et oppkjøp fredag. Kjøpet er verdsatt til 11,3 milliarder dollar inkludert gjeld, tilsvarende 107 milliarder kroner.

Marerittuke

Den brede S&P 500-indeksen var ned 5,6 prosent i forrige uke.

Ifølge CNBC hadde aksjeindeksene i New York sin verste uke siden 20. mars. Det skjedde samtidig som antall smittede av coronaviruset økte, finanspolitiske forhandlinger kollapset og tunge teknologikjemper falt etter kvartalsrapporter.

Også oktober sett under ett var en tung periode for amerikanske aksjer. Dow Jones var ned 4,6 prosent, og hadde sin verste måned siden mars. S&P 500 og Nasdaq falt 2,8 og 2,3 prosent, og begge indeksene hadde andre måned på rad med nedgang.

Grafen under viser hvordan S&P 500 har utviklet seg så langt i år. Indeksen er opp rundt 2,5 prosent i perioden.

Les på E24+

På innsiden av Oljefondet: Tenker aksjer under julemiddagen, forteller sjelden hvor de jobber

Les på E24+

Hva krisen i Disney sier om reiselivsbransjen fremover

Les på E24+

Dette er de heteste oppkjøpskandidatene på Oslo Børs

Publisert: