Tror Trump vil være positivt for tankmarkedet

En seier for demokratenes presidentkandidat Joe Biden kan derimot være godt nytt for tørrlastmarkedet, mener analyseselskap.

President Donald Trumps Iran-sanksjoner bidro til økt inntjening for tankskip, mener Vesselsvalue.

Tony Dejak / AP / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Analyseselskapet Vesselsvalue, som følger verdens shippingmarkeder, har brukt sine databaser til å se på hva Donald Trumps presidentperiode har hatt å si for de forskjellige delene av markedet.

Mens handelskrigen har rammet segmenter som containershipping og tørrlast, har sanksjoner mot blant annet Iran og Venezuela gitt høyere inntjening for oljetankere, fremholder Vesselsvalue-direktør Adrian Economakis i et notat.

Han mener en valgseier til Donald Trump vil være positivt for tankmarkedet, mens tørrlastmarkedet vil kunne dra nytte av en Biden-seier.

Les også

Rekorddyr valgthriller avgjør skysstjenestenes skjebne i California

Tror Trump er bra for tank

Economakis peker på at Trump-administrasjonen svartelistet rederier som skal ha fraktet iransk olje, hvilket reduserte tallet på tilgjengelige skip i markedet og sendte leieprisen til værs.

«Selv om denne effekten var kortvarig har tankmarkedet dratt nytte av begrenset tilbud og den relaterte oppgangen, som førte til sterk inntjening for tankrederiene», skriver Economakis.

Vesselsvalue trekker også frem den kraftige veksten i amerikansk oljeeksport, som fulgt i kjølvannet av en boom innen skiferolje.

Fordi det er lenger avstand til de største importørene i Asia fra USA enn Midtøsten økte seilingsdistansen, noe som bandt opp mer av tankflåtens kapasitet og løftet tankmarkedet.

«Amerikansk oljeproduksjon og eksport har uten tvil vært støttet av Trump. Dette har vært positivt for tankmarkedet for fordi de største importørene av amerikansk olje er i Asia», skriver Economakis.

Les på E24+

Bør man lempe ut aksjene før USA-valget?

Tror Biden er bedre for tørrlast

For andre deler av shippingmarkedet har Trump-administrasjonen handelskrig mot Kina har hatt en negativ effekt, ifølge Vesselsvalue.

Analyselskapet viser til tall over frakt av eksportvarer som soyabønner og mais fra USA til Kina, som har hatt en klar nedgang i kjølvannet av handelskrigen.

«Trumps handelskrig har rammet amerikansk tørrlasteksport. Handelsavtalen i januar 2020 har til en viss grad reversert dette nylig, men trolig vil Trump fortsette med handelskrigen som vil kunne være negativt for tørrlast», skriver Economakis.

«Biden vil trolig være foretrukket av tørrlast- og containermarkedene, som har blitt rammet som følge av Trumps proteksjonistiske politikk og handelskrigen mellom og USA», skriver han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA

Flere artikler

 1. Kraftige markedsutslag: – Her er det rom for bevegelser i alle retninger

 2. Analytikere: Skadene etter Trumps handelskrig vil vedvare

 3. Kraftig oppgang i Kina etter en uke uten handel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Biden kan få den svake dollaren Trump aldri fikk

 6. Trump: – Føler meg mye bedre nå