Gruveselskap økte resultatet med 759 prosent etter råvarerally – privatinvestor har lagt over 40 mill. i potten

Prisen for jernmalm sendes videre oppover – en gullkantet situasjon for norske Rana Gruber, som tjente 199 millioner i første kvartal. – Tallene er for gode til å ignorere, sier børsinvestor Nicolay Grove, som nylig har kjøpt seg opp til å bli 11. største aksjonær.

Rana Gruber, som er notert på Euronext Growth, har gitt god avkastning for aksjonærene siden noteringen.
Publisert:

Denne uken har aksjekursen til den Euronext Growth-noterte jernmalmprodusenten Rana Gruber steget 9,1 prosent til 80,9 kroner. Nå er bykset på over 60 prosent fra kursen i et nedsalg i forbindelse med børsnoteringen i slutten av februar.

Kursutviklingen forklares med den betydelige økningen i prisen for jernmalm i år, som i stor grad skyldes høy ståletterspørsel i Kina.

Stimulansepakker i kjølvannet av coronakrisen har løftet aktiviteten og satt i gang store investeringer i infrastruktur, som bidrar til at stålverkene går på høygir med gode marginer.

Jernmalm er den viktigste innsatsfaktoren i stålverkene rundt omkring i verden. Fremtidskontrakter for råvaren i Kina steg tidligere denne uken til en rekord på over 226 dollar per tonn, ifølge Bloomberg.

Les også

Tatt på sengen av oljesmell i Afrika: BW Energy-aksjen fortsatt tungt ned tross «overreaksjon»

Kraftig vekst

Mo i Rana-baserte Rana Gruber produserer og leverer jernmalm, som benyttes i mange ulike industrier.

Onsdag morgen la selskapet frem tallene for årets første kvartal:

  • Omsetningen landet på 529 millioner kroner, opp fra 260 millioner kroner i samme periode i fjor. Det tilsvarer en vekst på 103 prosent.
  • Resultat før skatt på 199 millioner kroner, mot 23 millioner kroner året før. Hoppet er på 759 prosent.
  • Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) ble 345 millioner kroner, opp fra 106 millioner kroner i fjorårets tre første måneder. Det tilsvarer en vekst på 227 prosent.

For 2020 som helhet omsatte selskapet for 1,3 milliarder kroner. Resultatet før skatt var på 350 millioner kroner for tolvmånedersperioden.

– Det har virkelig vært et milepæl-kvartal for selskapet. Vi har levert det beste kvartalsresultatet i selskapet historie, drevet av de høyeste prisene for jernmalm noensinne, uttaler Rana Gruber-sjef Gunnar Moe.

Rana Gruber-aksjen løftes i overkant av tre prosent onsdag formiddag.

Administrerende direktør Gunnar Moe i Rana Gruber.

Mandag ble det kjent at Rana Gruber har inngått en såkalt swap-kontrakt for salg av 240.000 tonn jernmalm i 2022 til en gjennomsnittlig pris på 165,1 dollar per tonn. Kontrakten har en varighet på ett år involverer månedlig økonomisk oppgjør, fremgår det.

Rana Gruber hadde i 2020 en snittpris på 108 dollar per tonn.

– Superprofitt

Sparebank 1 Markets-analytiker Vidar Lyngvær har i en tidligere analyse skrevet i at han mener Rana Gruber har mulighet til å betale utbytte med en jernmalmpris på over 65 dollar per tonn.

Meglerhuset mener Rana Gruber vil kunne betale ut 36 prosent av markedsverdien i utbytter frem til og med 2022.

– Selskapet genererer superprofitt i dagens marked. I vårt syn vil jernmalmmarkedet fortsette å være sterkt gjennom minst 2022, skrev han.

For første kvartal betaler Rana Gruber et utbytte på 2,9 kroner per aksje til aksjonærene, tilsvarende 108 millioner kroner.

Sparebank 1 Markets trekker også frem at Rana Gruber har lave karbonutslipp og har ambisjoner om å kutte disse ytterligere til å bli verdens første CO₂-frie jernmalmutvinner i 2025.

– Det forventer vi at vil gi en fordel mot kanadisk og brasiliansk produksjon i konkurransen om europeiske kunder, skriver Lyngvær.

Nicolay Grove tar i noen av sine investeringer utgangspunkt i at den nåværende pengetrykkingen vil føre til høyere inflasjon. Han har jobbet som privatinvestor i over ti år og ble bredt omtalt da han tidligere i år realiserte en gevinst på over 50 millioner i Rec Silicon.

– Tallene for gode til å ignorere

Blant dem som vedder på at Rana Gruber-kursen vil fortsette oppover er privatinvestor Nicolay Grove. Han kjøpte seg nylig inn og er nå 14. største aksjonær med 600.000 aksjer verdt rundt 48 millioner kroner, ifølge oversikter.

– Jeg er, som mange, skeptisk til gruveselskaper, men tallene her er rett og slett for gode til å ignorere. Rana Gruber er allerede også et veldrevet selskap med god historikk, og notering på hovedlisten vil åpne opp for flere og større investorer.

Grove venter høye jernmalmpriser og større utbytter i årene fremover – slik som analytikerne som følger selskapet.

På listen over de største aksjonærene er også skipsreder Arne Blystad og familien. Gjennom Songa Capital var de med som såkalt hjørnesteinsinvestor i forbindelse med noteringen. Andre profilerte aksjonærer er Øystein Stray Spetalen, Eigil Stray Spetalen og Arne Fredly.

Les også

Forvaltere rustet for inflasjonshopp: Satser på råvareboom

Publisert: