Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger, PMI-rush og fortsettelse i Brexit-forhandlingene

Samtidig som aksjemarkedet venter en historisk vekstrekyl, kan euforien i det amerikanske aksjemarkedet nærme seg slutten.

Christian Lie, sjefstrateg for Danske Bank Norge

Danske Bank
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Mandag kommer valgmannskollegiet i USA sammen for formelt å velge Joe Biden som neste president.

Samtidig fortsetter Boris Johnson å krangle med EU-kommisjonen om en handelsavtale før Brexits endelige frist. Partene hadde opprinnelig satt en frist for å bli enige søndag, men ble i stedet enige om å forhandle videre.

I tillegg til rentebeslutninger i Norge, USA og England, vil nye PMI-tall være i stand til å bevege markedet i uken som kommer.

– Det er veldig mye som skjer i uken som kommer, sier Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank.

Uken begynner med at valgmennene i USA møtes for å avgi den endelige stemmen over hvem som blir landets neste president. Joe Biden har klart flertall, og når stemmene her er avlagt vil det kunne sette en endelig stopper for de mange søksmålene Trump-leiren har innledet for å kuppe valget i ettertid.

– Det blir spennende å følge med på hvorvidt Republikanerne forsøker noen krumspring. Trump har ennå til gode å innrømme nederlag og han har satt himmel og jord i bevegelse, men dette kan være spikeren i kisten, sier Lie.

Samtidig som Trumps valgdrama går mot slutten nærmer også Brexit-sagaen seg endelig en avslutning

Brexit-sagaen får en definitiv slutt ved nyttår, med eller uten avtale.

POOL / X80003

– Det blir en svært spennende konklusjon. Vi har et litt mindre optimistisk scenario nå enn tidligere, og vi ser på det som 50/50 sannsynlighet for avtale/ingen avtale, sier Lie.

Usikkerheten rundt Brexits siste etappe har svekket pundet markant og ført til fall i britiske statsrenter.

– De hopper nok opp igjen hvis det blir en avtale, men det er også mer nedside hvis det ikke blir en avtale, sier sjefstrategen i Danske Bank.

Tror på renteøkning i 2021

På torsdag kunngjør Norges Bank sin rentebeslutning og publiserer en ny pengepolitisk rapport.

Det er konsensus rundt at styringsrenten holder seg på null, men det kan fortsatt være spennende ting å få med seg i sentralbankens uttalelser.

– Vi tror Norges Bank blir nødt til å balansere retorikken knyttet til usikkerheten til veksten i norsk økonomi på kort sikt opp mot den lysere potensielle utviklingen vi kan få på lengre sikt når vaksinen kommer, sier Lie.

Tidligere har Norges Bank signalisert en renteøkning i andre halvdel av 2022. Den tror Danske Bank vil komme mye tidligere.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har varslet renteøkning i andre halvdel av 2022, nå kan den bli fremskyndet til andre kvartal samme år.

Stian Lysberg Solum

På grunn av vaksinenyhetene som har kommet tror sjefstrateg Lie norsk økonomi vil normalisere seg tidligere enn Norges Bank la til grunn i september. Derfor vil Norges Bank skyve en renteøkning frem til andre kvartal i 2022, frem fra tredje kvartal som de indikerte i september, ifølge Lie.

– Vi tror derimot de vil hente renten i desember 2021. Vekstrekylen både i europeisk og norsk økonomi vil være sterkere enn det Norges Bank legger til grunn, og vi tror det er mye oppdemmet etterspørsel, særlig i servicenæringene, som kan gi et kraftig vekstløft.

Rentekurvekontroll på banen i USA

Dagen før Norges Banks rentebeslutning skal også den amerikanske sentralbanken kunngjøre deres rentebeslutning.

– Vi forventer ingen nye tiltak. De vil være bekymret for eskalerende smitte, press på sykehuskapasiteten og at flere delstater, som California og New York, har innført nye tiltak og restriksjoner som demper den økonomiske aktiviteten, sier Lie.

Han tror også den amerikanske sentralbanken nok en gang vil vektlegge behovet for ytterligere støtte gjennom finanspolitikk, etter at Republikanerne nå har trenert en redningspakke i flere måneder.

– Det som man har begynt å lure litt på i markedet er om sentralbanken etter hvert vil være villig til å innføre noen form for rentekurvekontroll, sier Lie.

Han tenker seg at sentralbanken kan være villig til å trå til med verdipapirkjøp dersom de lange markedsrentene stiger for mye. Det kan det komme signaler om på onsdagens tale fra sentralbanksjefen i USA.

Nylig falt den tiårige statsrenten i USA til under 0,9 prosent.

– Det er en refleksjon av at markedene begynner å bli litt mer bekymret, mest sannsynlig på grunn av en stigende trend i «jobless claims» og konsekvenser av de nye restriksjonene.

Euforien på Wall Street kan gå mot slutten.

Seth Wenig / AP

Samtidig har flere stemningsindikatorer pekt på at det er en euforisk stemning i det amerikanske aksjemarkedet. Det kan det nå være slutt på.

– Prisingen av aksjer har blitt ganske høy. Kombinert med svakhetstegn fra amerikansk økonomi, ingen finanspolitikk støtte umiddelbart på vei og konkurransemyndighetenes sak mot Facebook bidrar det nok til en litt mindre euforisk stemning i aksjemarkedene, sier Lie.

Kraftig moderering av aksjemarkedet

Samtidig som euforien i det amerikanske aksjemarkedet kan ta slutt, forventer markedet en gigantisk rekyl.

– Markedet priser nå inn en historisk vekstrekyl neste år, sammen med veldig god selskapsinntjening. Dette vil serveres på en seng av stimulerende finans og pengepolitikk, sier Lie.

Danske Bank lener seg derfor mot en forsiktig oppside i 2021.

– Vi tror vi vil få 3–8 prosent avkastning i globale aksjer de neste 12 månedene.

– Mye av det som kan gå bra har allerede blitt priset inn i aksjemarkedet, vi tror derfor det fortsatt vil gå oppover, men ikke like mye som de 40 prosentene aksjemarkedet har økt siden april, sier Lie.

Blandede PMI-tall i uken som kommer

Eurosonen, Storbritannia, USA og Kina kommer med nye PMI-tall denne uken, både for industrien og tjenestesektoren.

Konsensus for eurosonen er svakere PMI-er både for industri og service, men mens industrien holder seg over 50 vil tjeneste-PMI holde seg under 50. En PMI over 50 tyder på økende aktivitet, mens en under 50 signaliserer det motsatte. Analytikerne forventer derfor en fortsatt nedgang i aktiviteten for tjenestesektoren i eurosonen.

Både industrien og tjenestesektoren er forventet vise økt aktivitet i Kina.

ALY SONG / X01793

PMI-tall for USA ventes å bli lavere enn de har vært, men fortsatt over 50 for både industri- og tjenestesektor.

Fra Storbritannia ventes det at industrien fortsetter å stige og holde seg over 50, mens tjenestesektoren stiger fra veldig lave nivåer kun for å bli litt mindre dårlig.

PMI-tall fra Kina er ventet å gi bekreftende signaler på at kinesisk økonomi er i svært god driv.

Les på E24+

Havet kan gi Equinor-aksjen sterk medvind

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Dette skjer denne uken
 3. PMI
 4. Brexit
 5. Trump
 6. Danske Bank
 7. Christian Lie

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Georgia-valg kan bevege markedet

 2. Dette skjer denne uken: PMI-rush og januarfasit for detaljhandel

 3. Dette skjer denne uken: Rentefasit fra EU og ny resultatsesong på trappene

 4. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Norge og USA

 5. Renterådet tror vaksinen kan fremskynde rentehopp: – Blir avgjørende