Overkjørte Norwegian-kreditorer med krav på 6,1 milliarder: Kan få igjen 306 millioner

Stadig flere brikker faller på plass i Norwegians rekonstruksjon. I påvente av at kreditorer og aksjonærer stemmer over redningsplanen har fire motvillige kreditorer fått fastsatt kravet de har mot flyselskapet.

Illustrasjonsbilde
Publisert: Publisert:

Torsdag denne uken presenterte Norwegian og selskapets rekonstruktører den endelige redningsplanen til selskapet.

Den 18. mars skal kreditorer og aksjonærer formelt si ja eller nei til planen.

I mellomtiden har flyselskapet, rekonstruktørene og de siste fire kritiske flykreditorene fått fastsatt hvor stort krav disse faktisk har mot Norwegian.

Det kom frem i et rettsmøte i Irland fredag ettermiddag.

Det samlede kravet endte på 725,4 millioner dollar (6,1 milliarder kroner), men kreditorene vil ikke få mer enn fem prosent av dette igjen på samme måte som de andre kreditorene.

Til sammenligning beregner den rettsoppnevnte irske rekonstruktøren at Norwegian totalt har krav mot seg på 48,1 til 49,7 milliarder kroner.

Norwegian har siden november og desember vært under irsk og norsk konkursbeskyttelse. Siden den gang har selskapet og de rettsoppnevnte rekonstruktørene i Irland og Norge jobbet intenst for å få på plass en plan som kan bli godkjent av domstolen.

Planen går blant annet ut på en reduksjon i samlet gjeld til rundt 20 milliarder og et kraftig kutt i flåten ned til rundt 50 kortdistansefly.

Samtidig som flere og flere kreditorer kom til enighet med Norwegian og rekonstruktørene om ulike avtaler, gjensto det fortsatt en del kreditorer som mente tilbudet fra flyselskapet var for dårlig.

Les også

Norwegian legger frem endelig redningsplan: 34.000 kunder får ikke full erstatning

Fikk medhold

Norwegians advokater gikk til slutt til domstolen i Irland som forvalter konkursbeskyttelsen og begjærte terminering av kontrakter knyttet til de siste 36 flyene som Norwegian mener de må bli kvitt.

Etter flere rettsmøter ble det etter hvert klart at flere av kreditorene hadde kommet til enighet med Norwegian, unntatt fire. Disse satt på 25 av de 36 flyene.

Kreditorene hadde flere innvendinger mot Norwegians forslag.

Fredag 5. mars besluttet dommeren i Irland til slutt og gi Norwegian medhold, slik at selskapet kunne terminere kontraktene og garantiene knyttet til de siste flyene.

I et rettsmøtet i Irland fredag ettermiddag ble det klart at partene enes om følgende krav:

  • PK Air Finance: 52,5 millioner dollar for to fly (442,7 millioner kroner)
  • Crédit Agricole: 337,4 millioner dollar for ni fly (2,85 milliarder kroner)
  • Citibank og Bank of Utah samlet: 335,5 millioner dollar for 14 fly (2,83 milliarder)

Både kreditorenes og Norwegians advokater bekreftet beløpene overfor dommeren.

Totalt er det snakk om 725,4 millioner dollar (6,1 milliarder kroner).

Kravet vil bli behandlet på linje med de andre usikrede kreditorene og vil gi en dividende på fem prosent.

Dette betyr at kreditorene kan regne med å sitte igjen med 36,3 millioner dollar, tilsvarende 305,5 millioner kroner.

Les også

Norwegian skylder staten 149 millioner kroner i CO₂-avgifter

Får igjen kontanter og obligasjoner

Alle kreditorene vil få utbetalt en del av dividenden i kontanter og mesteparten i et obligasjonslån, som etter hvert kan konverteres til aksjer. Dette gjelder også passasjerene som ennå ikke har fått igjen penger på kansellerte billetter.

Siden obligasjonene kreditorene mottar etter hvert kan byttes inn i aksjer, vil det kunne være en oppside for kreditorene. Hvis aksjekursen stiger mye, kan det være et plaster på såret.

Norwegian har blant annet illustrert dette med en passasjer som har krav på 10.000 kroner. I utgangspunktet får man igjen 500 kroner, men hvis Norwegians aksjekurs stiger til 20 kroner vil man sitte igjen med en drøy tusenlapp.

Les også

Norwegians emisjonskurs kan ende rundt seks kroner

Publisert: