Hjørnesteinsras i Rana Gruber - dumpet aksjer for 122 millioner

En blokk på over fem prosent av Rana Gruber ble dumpet onsdag. Trolig er det en av hjørnesteinsinvestorene Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen eller Handelsbanken som har solgt.

FLUKT: En hjørnesteinsinvestor i Rana Gruber, her ved konsernsjef Gunnar Moe, har tatt rask gevinst i børsferskingen.
Publisert:

Stigende priser på jernmalm og andre råvarer har gitt vind i seilene for børsnoteringen av Rana Gruber.

Aksjen dundret opp over 40 prosent første handelsdag 26. februar til 65,9 kroner, og steg videre til en topp på 75 kroner mandag denne uken.

Da begynte det åpenbart å klø i gevinstfingeren til enkelte, for de siste dagene har aksjen falt tungt.

Onsdag stupte den over 12 prosent gjennom dagen, og stengte på 63,3 kroner.

Tre minutter etter børsens stengetid ble det så lempet ut en post på 1,98 millioner Rana-aksjer til 62 kroner via en såkalt «Dark pool», en alternativ markedsplass.

Blokken tilsvarer 5,3 prosent av utestående aksjer i Rana Gruber, og ga over 122 millioner inn på konto for selgeren.

Mye tyder på at det er en av de såkalte hjørnesteinsinvestorene, som fikk kjøpe aksjer i forkant av børsnoteringen, som allerede har solgt seg ut av selskapet.

Ingen kommentar

Mens et aksjesalg som fører eieren under eller over fem prosent er flaggepliktig på Oslo Børs, er dette kun nødvendig ved 50 prosent eller 90 prosent på Euronext Growth, der Rana Gruber er notert.

Rana Grubers hovedeier LNS Mining, med 50 prosent av aksjene, har ikke lov til å selge aksjer grunnet en lock-up avtale.

Dermed er det kun tre aktuelle kandidater som satt på en så stor aksjepost: Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Handelsbanken Forvaltning.

Alle tre deltok som hjørnesteinsinvestorer i forkant av børsnoteringen, og fikk dermed kjøpe aksjer av LNS Mining for 100 millioner kroner hver, til en kurs på 49,5 kroner per aksje.

I så fall har onsdagens salg, som ble meglet av Clarkson Platou Securities, generert en gevinst på over 20 millioner kroner.

MULIG SELGER I: Jan Haudemann Andresen og hans Datum Opportunity.

«Vi har ingen kommentarer. Ha en fin dag», skriver Datum-sjef Harald Arnet i en e-post til E24. Datum Opportunity er heleid av Jan Haudemann Andresen.

Handelsbanken Forvaltning-sjef Christian Dahl og Øystein Stray Spetalen har foreløpig ikke besvart E24s henvendelse per henholdsvis e-post og SMS.

Rana Gruber-sjef Gunnar Moe bekrefter overfor E24 at det ikke er LNS Mining som har solgt.

– Er du skuffet over at en av hjørnesteinene dine har solgt seg ut allerede?

– Nå vet vi ikke hvem som har solgt, men min kommentar må bli at vi forholder oss til de aksjonærene vi har til enhver tid. Kjøp og salg er noe som skjer hele tiden, og det har vi et avslappet forhold til, sier Moe.

– Samtidig registrerer jeg at det har vært kjøpere av disse aksjene også, og det er jo positivt, sier gruvesjefen.

MULIG SELGER II: Øystein Stray Spetalen og hans Tycoon Industrier.
Les også

Gruveaksje til værs – Spetalen har kjøpt for over 20 mill. kroner

Villedende navn

Praksisen med hjørnesteinsinvestorer har inntatt Oslo Børs i stor skala i den pågående noteringsboomen på markedsplassen Euronext Growth.

Hjørnesteinsinvestorene forhåndsforplikter seg til å kjøpe en vesentlig del av aksjene som skal utstedes eller selges før transaksjonen lanseres bredt i markedet, og fungerer derfor som et kvalitetsstempel for selskapet som skal på børs.

Flere hjørnesteiner har imidlertid dumpet sine aksjer kort tid etter notering.

Her er Spetalen det fremste eksemplet, med raske nedsalg i selskaper som Nordic Aqua Partners, Proximar Seafood og The Kingfish Company.

Les også

Spetalen gikk god for fisk på land - nå har han solgt det meste han kan

I sistnevnte tilfelle var investoren så ivrig på å komme seg ut at han ga en rabatt på nesten 20 prosent for å bli kvitt aksjene sine. Kingfish-kursen har fortsatt til gode å løfte seg etter dumpingen i midten av februar.

I Rana Gruber har imidlertid Spetalen økt innsatsen etter noteringen.

E24 skrev nylig at hans investeringsselskap Tycoon Industrier har kjøpt aksjer for ytterligere 20 millioner, og dermed satt med en eierandel på 6,6 prosent på siste oppdaterte aksjonærliste.

INN, UT OG INN IGJEN: First Generator og forvalter Martin Mølsæter.

Solgte seg ut, kjøpte igjen

– Normalt vil jeg si at hvis du er cornerstone-investor så forplikter du deg til å sitte med aksjene en stund og ikke selge første dag. Det er en «gentlemans agreement», sa forvalter Martin Mølsæter i First Fondene til E24 nylig.

First Generator, som forvaltes av Mølsæter, kjøpte også aksjer før børsnoteringen i Rana Gruber, men var ikke nevnt på listen over hjørnesteinsinvestorer.

«First Generator var med i børsnoteringen på 50 kroner. Solgte på rundt 70 kroner. Kjøpte meg inn igjen i går på 62 kroner i blokktransaksjonen», skriver Mølsæter i en e-post til E24 torsdag.

Han opplyser videre at han ikke vet hvem som var selger av aksjene.

Det blir først klart når aksjonærendringene oppdateres i VPS-registeret i løpet av de neste dagene.

Les også

Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest

Publisert:
Gå til e24.no