2021 kan gi nytt børsrush: – Ekstremt høy aktivitet

Meglerhusene har titalls noteringskandidater på blokka ved inngangen til det nye året. Rekordlave renter og mye kapital på jakt etter avkastning gir høy appetitt på aksjer, ifølge meglertopper.

NYKOMMERE: I 2020 ble det notert 54 nye selskaper på Børsens markedsplasser. Meglerhusene venter en strøm av nykommere også i år.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Et hett marked for nye selskaper resulterte i 54 børsnoteringer på Børsens markedsplasser i fjor, kun overgått av 2007 med liten margin.

I år ligger det også an til en strøm av nynoteringer, ifølge flere av meglerhusene som bistår selskaper med å komme seg på børs.

– Vi ser ekstremt høy noteringsaktivitet i hele Norden, men jeg tror Norge og Sverige vil fortsette å være de mest aktive markedene også i år, sier Stefan Schander Slemdal, leder for Carnegies egenkapitalaktiviteter i Norge, til E24.

Les på E24+

Selskapene som kan børsnoteres i 2021

Titalls kandidater på vei mot børs

Carnegie bisto ved 13 noteringer på markedsplassen Euronext Growth (tidligere Merkur Market) i 2020, pluss de to største noteringene på hovedlisten på Oslo Børs, ifølge Slemdal.

Han tror totalantallet vil bli høyere i år.

– Basert på den mandatporteføljen vi har nå fremstår det realistisk, forutsatt at markedet holder seg sterkt, sier Slemdal.

Les også

Teknologiaksjene på Oslo Børs klatret nær 60 prosent

DNB Markets jobber for tiden med ti selskaper som skal noteres på Oslo Børs markedsplasser i løpet av første kvartal eller første halvår, ifølge Peter Behncke, leder for DNBs investeringsbank. Enkelte er noteringer det ikke ble tid til på tampen av fjoråret, og disse skal ut nå.

– Vi har en veldig bra liste med pågående mandater. De faktiske og forventede mandatene vitner om veldig høy aktivitet, sier Behncke til E24.

ABG Sundal Collier jobber med et «høyt tosifret antall» potensielle børsnoteringer i det norske markedet, ifølge Norge-sjef Peter Straume.

– Alt er avhengig av markedet. Det vi ser nå er at det kommer enda mer utover året, sier han til E24.

Peter Straume, Norge-sjef i meglerhuset ABG Sundal Collier.

Venter høy aktivitet

Pareto Securities har også et tosifret antall selskaper som er på vei mot børs i Stockholm og Oslo, ifølge administrerende direktør Christian Jomaas.

Ifølge Jomaas bisto Pareto som tilrettelegger på over 100 egenkapitaltransaksjoner hvor det ble hentet over 36 milliarder i fjor, et tall som inkluderer både børsnoteringer og innhenting av egenkapital til noterte og unoterte selskaper.

– Vi venter at den høye aktiviteten fortsetter inn i 2021, sier han til E24.

– Fornybar energi, teknologi og helse har fortsatt stor investorinteresse. Men vi ser også at det bredere egenkapitalmarkedet tar seg opp, blant annet innenfor industri, sier Jomaas.

HAR BØRSKANDIDATER PÅ BLOKKA: Pareto Securities og administrerende direktør Christian Jomaas.

Ifølge Behncke i DNB er det interesse for vekstselskaper, verdiselskaper med god kontantstrøm og såkalte grønne selskaper.

– Interessen er absolutt til stede. Det er en kamp om investorenes interesse og midler, men vi ser også at mer kapital er kommet ut i markedet.

Les også

Søk i Oljefondets over 9.000 aksjer: Så mye eier du i Apple og Tesla

– Tar aksjerisiko

Jomaas peker på flere faktorer som bidrar til interessen, deriblant mye tilgjengelig kapital og lave renter.

I kjølvannet av coronakrisen har sentralbankene verden rundt kuttet rentene til null eller lavere, hvilket gir lavere avkastning på renteinvesteringer og skaper incentiver for å satse på aksjer.

Behncke i DNB fremholder at lave renter gjør aksjer attraktivt sammenlignet med andre investeringer. Han sier det har kommet en del nye investorer som har valgt å bli mer aktive i aksjer.

– Det er åpenbart at lave renter er hovedmotivasjonen for at folk tar aksjerisiko.

Les på E24+

Denne investeringsstrategien har knust Warren Buffets metode de siste tiårene

30–40 potensielle nordiske noteringer

Slemdal i Carnegie peker på at det aller meste av noteringsaktiviteten i fjor kom etter sommeren.

– Det var et veldig spesielt år i fjor. I nesten et halvt år var det stille på grunn av usikkerhet rundt corona, og så kom et halvår med veldig høy aktivitet, sier han, og legger til:

– Vi ser at alle transaksjonene vi gjorde i fjor har resultert i interesse fra selskaper og eiere som ønsker en notering i første halvår i år. Vi tror det vil være veldig mye aktivitet før og etter påske, og inn mot sommeren.

Lave renter og få alternative investeringsmuligheter til aksjer er fortsatt en sterk driver i markedet, mener Slemdal.

I de nordiske landene jobber nå Carnegie med til sammen 30–40 potensielle noteringer.

Ifølge Slemdal er aktiviteten høy i sektorer som fornybar, teknologi, helse og sjømat også i år, i tillegg til økt aktivitet blant konsumrelaterte selskaper, særlig selskaper som bidrar til økt digitalisering.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Carnegie
 3. ABG Sundal Collier
 4. Pareto Securities
 5. DNB Markets
 6. Aksjer

Flere artikler

 1. Selskapene har hentet 25 milliarder i rekordstart på børsåret

 2. Rana Gruber kaster seg på børsbølgen - 23 nye selskaper på vei

 3. Venter færre og større børsnoteringer: – Investorene etterspør mer modne selskaper

 4. Børsuro rammer Euronext Growth: Beregner at 40 milliarder er barbert bort

 5. Flere meglerhus styrer mot tidenes beste år