– PGS er fortsatt ikke en investerbar aksje

PGS seiler videre på kreditorenes nåde. ABG Sundal Collier ser risiko for nye likviditetsproblemer allerede på nyåret.

KREVENDE UTSIKTER: PGS går en tøff vinter i møte, ifølge ABG Sundal Collier.
Publisert: Publisert:

– PGS er fortsatt ikke en investerbar aksje. De er ikke home free ennå, sier John Olaisen, analysesjef i ABG Sundal Collier.

Seismikkrederiet PGS melder i en børsmelding fredag morgen at de har kommet til enighet med majoriteten av sine långivere om hovedbetingelsene for en refinansiering, og jobber videre for å få mer støtte.

Les også

PGS har kommet til enighet med majoriteten av kreditorene

Det viktigste for PGS på kort sikt er at selskapet har fått to års utsettelse av et låneavdrag på 135 millioner dollar, som egentlig skulle vært betalt i dag. I tillegg sikres ekstra likviditet gjennom utstedelse av en konvertibel obligasjon på 116 millioner kroner.

PGS mangler imidlertid fortsatt tilstrekkelig flertall for å sikre en full refinansiering av gjelden på rundt elleve milliarder kroner. Olaisen tror dette kommer på plass til slutt, uten at det gjør ham mer optimistisk til selskapets utsikter.

– Hvis ikke markedet bedrer seg vesentlig, er det fare for nye likviditetsproblemer allerede om seks til tolv måneder. Husk at de nå har vært gjennom høysesong for båtene sine, og likevel sliter de såpass. Vinteren kommer til å bli knalltøff for PGS, sier Olaisen.

Aksjen er ned nær tre prosent til 3,1 kroner fredag formiddag, tilsvarende en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner.

Avhengig av multiklient

Seismikkmarkedet er hardt rammet av oljeselskapenes kutt i lete- og produksjonsinvesteringer som følge av oljeprisfallet etter Covid-19. Antall båter uten arbeid er på et rekordhøyt nivå.

Olaisen påpeker at PGS blir veldig avhengig av godt salg fra seismikkbiblioteket (multiklient) sitt de neste månedene for å redusere den negative kontantstrømmen i konsernet.

SKEPTISK: ABG-analytiker John Olaisen ser ingen grunn til å kjøpe PGS-aksjen.

– Det kan slå begge veier. Multiklient-salget de siste kvartalene har vært for dårlig. Og det er jo det underliggende problemet, at etterspørselen etter seismikk er for svak. Og da særlig for båtkapasitet, sier Olaisen.

Carnegie-analytiker Christopher Møllerløkken mener det er positivt at PGS har kommet til enighet med kreditorene om prinsippene i en avtale.

– Men vi vet ennå ikke hvor mye en avtale vil koste PGS. Det er vanlig å betale en avgift, men disse detaljene har vi fortsatt ikke. Avtalen vil imidlertid ikke endre det totale omfanget av gjeld i PGS, bare utsettelse av avdrag. Og hovedproblemet for selskapet er der fortsatt, nemlig at oljeselskapene har redusert sine leteinvesteringer betydelig på grunn av en lavere oljepris, sier Møllerløkken, som har en Hold-anbefaling og kursmål på tre kroner i PGS.

Tror TGS vil være tålmodige

I august mottok PGS et bud fra konkurrenten TGS på 5,4 milliarder kroner for selskapets seismikkbibliotek. En drøy uke senere ble budet avvist av et enstemmig PGS-styre, som mente det var opportunistisk og ikke reflekterte de reelle verdiene i biblioteket.

Les også

PGS-styreleder avfeier konkurrentens bud: – Vi bruker ikke noe mer tid på dette nå

Olaisen understreker at ABG Sundal Collier var rådgiver for TGS i den aktuelle prosessen.

– Tror du TGS snart vil prøve seg igjen?

– Jeg tror det kan bli aktuelt ja, men historien har vist at de er tålmodige i slike prosesser, og de vil nok ikke øke budet. Hvis man fortsetter å selge data fra et bibliotek uten å reinvestere i nye data, så faller jo verdien, sier Olaisen.

– Jeg tror det vil tvinge seg frem en konsolidering på et tidspunkt. Markedet må bli veldig mye bedre for at PGS skal bli liv laga, sier analytikeren.

På kreditorenes nåde

Siden PGS nå ikke vil betale avdraget på 135 millioner dollar som forfaller i dag, vil selskapet misligholde lånet. Dermed oppstår en situasjon med «kryssmislighold», der PGS også havner i brudd med låneavtalen på to ytterligere lån.

En majoritet av kreditorene bak disse lånene har imidlertid godtatt å ikke tiltre pantet inntil videre. Samtidig jobbes det med å sikre en tilsvarende avtale for en eksportkredittavtale på 300 millioner dollar.

– Basert på dialogen med långiverne tror vi det er nærstående å få til det, sier IR-direktør Bård Stenberg til TDN Finans.

Publisert:
Gå til e24.no