Investorenes aksjekjøp

Satset stort på kursfall for Fredriksen: Rømte short da aksjen skjøt i været

Hedgefondet Citadel kuttet veddemålet mot John Fredriksens gassfraktrederi Flex LNG da aksjen løftet seg kraftig onsdag. Siden har den blitt sendt videre opp på børs.

Wall Street-profilen Kenneth Griffin er sjef for hedgefondet Citadel, som han grunnla i 1990.

MIKE BLAKE / Reuters
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Den amerikanske hedgefondgiganten Citadel, som ledes av milliardær Kenneth C. Griffin, begynte i mars i år å bygge opp en shortposisjon i Flex LNG. Citadel er blant de store aktørene i markedet for shortsalg, et veddemål på kursfall, på Oslo Børs.

Veddemålet ble siden økt fem ganger, men onsdag valgte det Chicago-baserte fondet å dekke inn, ifølge Finanstilsynets shortregister.

Når man selger en aksje short, så selger man en aksje man ikke eier, men har lånt av en aksjonær. Da satser man på å tjene på at den skal falle i verdi. Gevinsten eller tapet blir forskjellen mellom hva man solgte aksjen for og så siden kjøper den tilbake for.

Opp 25 prosent siden onsdag

Onsdag steg Flex LNG-aksjen stort fra start etter at SEBs analytikere kvelden før kom ut med en analyse der de øynet massiv oppside.

Samlet bykset aksjen rundt ti prosent i løpet av handelsdagen, men det stoppet ikke der: Onsdag kveld sendte Flex LNG ut en børsmelding om viktige kontrakter for flere av skipene, som på nytt løftet kursen ti prosent torsdag.

Fredag formiddag er aksjen opp ytterligere fire prosent.

Dermed unngikk Citadel større barbering av i hvert fall noen av shortaksjene.

Det er ikke kjent om hele posisjonen er avsluttet eller om den kun er redusert. Finanstilsynets oversikt viser kun beholdninger over 0,5 prosent av et selskaps utestående aksjer. Citadel kan også hatt en shortposisjon før den ble stor nok til å dukke opp hos Finanstilsynet.

På det meste lå hedgefondet inne med en shortposisjon på 328.686 aksjer.

Flex LNG-aksjen, som har vært høyt omsatt de to siste dagene, hadde steget rundt ti prosent fra første gang Citadel gikk short og frem til før børsåpning onsdag. Det ble imidlertid shortet aksjer til ulike kurser den neste måneden.

JP Morgan Asset Management har fortsatt en shortposisjon i Flex LNG som sist ble gjort noe med i august i fjor.

Les også

BAKGRUNN: Storbank snur: Øyner massiv oppside i John Fredriksen-aksje

Positive analytikere og storkontrakt

Ifølge storbanken SEB kommer det til å bli langt lysere tider for eiere av LNG-skip i årene fremover.

Derfor jekket de opp kursmålet til 130 kroner, fra tidligere 70 kroner. Flex LNG-aksjen ligger på 94,20 kroner på Oslo Børs fredag morgen.

De nye kontraktene som ble kunngjort er for fire skip med LNG-produsenten Cheniere.

Varigheten på de faste kontraktene er på mellom tre og tre og et halvt år. Det er også opsjoner for utvidelser på opptil to år.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at kontraktene «store nyheter» – ettersom det ikke har blitt gjort noen tilsvarende avtaler de siste årene.

– For det første, markedet har ikke trodd at slike TC-avtaler (time charter red.anm.) er oppnåelige. Vi har ikke sett det siden 2012/13. For det andre, så reduseres risikoen for Flex, og setter et godt grunnlag for inntjening som åpner opp for voksende utbytter. For det tredje, så reduserer dette spot-eksponeringen i 2022–23 drastisk, når nybygg blir levert i et større tempo enn den inkrementelle kapasiteten, skriver Pareto, ifølge Infront TDN Direkt.

Fredag morgen fremgår det at Danske Bank også har blitt positive. Meglerhuset har startet en kjøpsanbefaling, samt jekket opp kursmålet til 113 kroner, skriver Infront TDN Direkt.

Les også

BAKGRUNN: Fredriksen-rederi inngår faste kontrakter for fire skip

Les også

Kjøpspress på flytende naturgass: – Drypper ned i fraktmarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Hedgefond
 3. Flex LNG
 4. Oslo Børs
 5. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Fredriksen-rederi inngår faste kontrakter for fire skip: – Åpner opp for voksende utbytter

 2. Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

 3. LNG-ratene til værs: – Høyeste april-nivåene siden 2013

 4. Storbank snur: Øyner massiv oppside i John Fredriksen-aksje

 5. Hedgefond kutter Rec Silicon-veddemål med tap