Tilsyn krever at Danske Bank tar større tap på coronarammede kunder

Det danske Finanstilsynet ber Danske Bank øke tapet på to utlån, der det ene er i avdelingen for de rikeste kundene. Banken må ta en smell på 69 millioner kroner ekstra i «private banking».

UTLÅNSSMELL: Danske Bank bør skrive ned større verdier på coronarammede kunder, mener det danske Finanstilsynet.

JACOB GRONHOLT-PEDERSEN / X04292
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Danske myndigheter gjennomførte i fjor høst et tilsyn av Danske Bank, der de vurderte om banken hadde tatt store nok tap på coronarammede kunder.

Tilsynet omfattet bedrifts- og privatkunder i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Nord-Irland.

Vurderingene gikk ut på om banken hadde skrevet ned tilstrekkelig med verdier per utgangen av juni i fjor, blant annet i lys av de negative økonomiske effektene av coronapandemien.

Banker tar normalt nedskrivninger på det de forventer av tap fremover, mens de faktiske tapene kan i ettertid vise seg å bli mindre, eller større.

Tilsynet mener det er behov for ytterligere nedskrivninger på i hovedsak to av Danske Banks utlån, går det frem av et notat fra tilsynet.

Les også

Finanstilsynet har løpende krav mot Danske Bank

Smell på 69 mill. ekstra i «private banking»

Det ene lånet er i «private banking»-avdelingen, altså den delen av banken som gir skreddersydd behandling til de rikeste privatkundene.

Tilsynet krever at banken skriver ned 51 millioner danske kroner ekstra på «et større og atypisk utlån» i denne avdelingen. Beløpet tilsvarer 69 millioner kroner med dagens valutakurs.

For privatkundene ber tilsynet banken øke tapene på utlån med i alt 57 millioner danske kroner netto.

Blant bedriftskundene mener tilsynet at banken bør øke tapet med 111 millioner danske kroner på ett enkelt lån, tilsvarende 150 millioner kroner. I alt krever tilsynet at banken øker tapene med 136 millioner på bedriftskundene.

Finanstilsynets vurderinger er basert på en gjennomgang av utvalgte forretningsprosedyrer og utlån til 205 bedriftskunder og 129 privatkunder.

– Komfortable med nedskrivningene våre

Danske Bank skriver i en uttalelse sendt til E24 at tilsynet har gjennomgått en stor del av bankens lånebok per 30. juni 2020 og har funnet det nødvendig å justere bankens nedskrivninger med mindre enn 1 prosent.

– Dette behovet er i hovedsak knyttet til to enkeltsaker, bekrefter banken i en uttalelse fra avdelingen i Danmark.

Banken skriver at de i fjor skrev ned mer enn 2 milliarder danske kroner i forbindelse med coronapandemien, som ikke er knyttet til spesifikke kunder. Banken kaller dette en «buffer» som er tilgjengelig slik at banken kan tåle tap som oppstår i fremtiden.

– Så samlet sett er vi komfortable med nedskrivningene våre.

Det danske Finanstilsynet kritiserer også Danske Bank får å ha oppgitt feilaktige opplysninger. Det skal være snakk om feil og mangler i datalister innhentet under gjennomgangen fra Danske Bank.

– Vi tar avgjørelsene fra tilsynet til etterretning og er i ferd med å iverksette nødvendige tiltak for å sikre at vi lever opp til disse, svarer banken.

Les på E24+

Historien om Sbanken: «Ingen marmor, ingen banksjefer, ingen skranker eller filialer»

Les på E24+

Børskommentar: «DNBs bud på Sbanken er ikke så fryktelig godt»

Les på E24+

– Finansbransjen er nå drevet mer av ønsket om å utrette noe.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank
  2. Bank

Flere artikler

  1. Kundeflukt fra Sbanken: Konkurrent har gitt 2 milliarder kroner i boliglånstilbud på fem dager

  2. Finanstilsynet har løpende krav mot Danske Bank

  3. DNB feilinformerte Finanstilsynet om hvitvaskingstiltak

  4. Næringsministeren kaller DNB inn på teppet etter hvitvaskings-smekk

  5. Renteradar mener DNB hindrer åpenhet. Men partnernes kunder kan heller ikke bruke tjenesten