Fed-sjefen om faren for resesjon: – Det er absolutt en risiko

Mange sentralbanker hever nå rentene kraftig. Det er absolutt en risiko for at det kan ende med en økonomisk nedtur, erkjenner USAs sentralbanksjef.

Den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde og USAs sentralbanksjef Jerome Powell deltok under en ESB-konferanse i Portugal onsdag.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Powell kommenterte risikoen for økonomisk tilbakegang under en panelsamtale med andre sentralbanksjefer onsdag.

– Er det en risiko for at vi kan gå for langt? Det er absolutt en risiko, sa Fed-sjef Jerome Powell under paneldebatten (se via Youtube).

Kommentaren kom under en panelsamtale på en konferanse Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt i Sintra i Portugal onsdag.

Blant de andre deltagerne i panelet var den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde, Bank of England-sjef Andrew Bailey og Augustin Carstens, som leder Bank of International Settlements.

Under samtalen ble Powell utfordret på at økonomen Paul Krugman har sagt (via Bloomberg) at det er fare for at Federal Reserve går for langt med sine hevinger, og at det blir en skikkelig økonomisk nedtur i USA.

Powell mente likevel at banken må ta grep for å dempe prisveksten.

– Vi ville absolutt ønske det velkommen om inflasjonen falt mer enn ventet, og vi ville ta hensyn til det i vår rentesetting. Måten å gjøre dette på er å dempe veksten, men ideelt sett holde den positiv, og få tilbud og etterspørsel tilbake i balanse, sier Powell.

– En større feil å gjøre – la oss si det slik – ville være å mislykkes med å gjenopprette prisstabiliteten, sier han.

Les også

Kjøpefesten er over: – Håper folk har tatt høyde for renteoppgang

Mange kraftige rentehopp

Den amerikanske sentralbanken har et mål om at prisveksten (inflasjonen) skal holde seg på rundt to prosent over tid. Inflasjonen i USA var på overraskende sterke 8,6 prosent i mai.

Norge har samme inflasjonsmål, men inflasjonen her var på 5,7 prosent i mai sammenlignet med ett år før. Kjerneinflasjonen var 3,7 prosent, og Norges Bank venter at den vil holde seg over målet helt frem til utgangen av 2025.

Den siste tiden har mange sentralbanker fått det travelt med å heve rentene i håp om å bekjempe de stigende prisene.

Norges Bank hevet i forrige uke renten med 0,5 prosentpoeng, i stedet for en vanlig heving på 0,25 prosentpoeng. Dette var den største hevingen på 20 år, og det er ventet en rekke flere hevinger i andre halvår.

Federal Reserve i USA har også fått fart på seg, med en tredobbel renteheving på 0,75 prosentpoeng i juni, det største hoppet siden 1994. Fed har økt renten tre ganger siden mars, og signalisert muligheter for en ny tredobbel heving i juli.

Les også

Fed høyner renten med 0,75 prosentpoeng

Dyrere energi

Den europeiske sentralbanksjefen påpeker at en del av prisøkningene i det siste skyldes dyrere energi, som olje og gass og oljeprodukter som bensin og diesel.

– Energisjokket som har rammet oss, rammer oss og trolig vil fortsette å ramme oss, har en stor påvirkning. Dette er ikke bare spesifikt for Europa, sier Lagarde.

Energien blir dyrere fordi tilbudet ikke klarer å fylle etterspørselen, og er også knyttet til endringer i etterspørselen etter russisk energi. Dette vil ikke nødvendigvis endre seg selv om rentene heves.

– Det er en sterk driver av inflasjonen, sier Lagarde.

Powell erkjenner at renteverktøyet ikke alltid passer til oppgaven.

– Vi har ikke presise verktøy, renteverktøyet er som kjent et grovt verktøy, sier Powell.

– Klokken tikker

USAs sentralbanksjef sier at det viktige for sentralbanken er å unngå at inflasjonen blir liggende på et høyere nivå enn tidligere, og at folk begynner å venne seg til høy prisvekst.

Dersom befolkningen og selskapene tror at prisene bare vil fortsette oppover, så kan det i verste fall bli en selvoppfyllende profeti, frykter sentralbanksjefene.

– Vår jobb er å hindre det i å skje, sier Powell.

Prisveksten i USA har nå ligget høyt over tid. Lenge insisterte sentralbanksjefene på at det var midlertidig. Nå mener Powell at det er nødvendig å ta grep for å sikre folks tillit til pengepolitikken og til at prisveksten ikke vil løpe løpsk.

– Klokken tikker. Vi har hatt høy inflasjon i mer enn et år. Ingen burde vente, og det ville være dårlig risikohåndtering å bare anta at de forventningene vil fortsette å være forankret på ubestemt tid når man ser så høy inflasjon. Så det gjør vi ikke, sier han.

Fare for hard landing

Etter Feds tredoble renteheving nylig sa sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken at det kan bli nødvendig å øke renten slik at det blir en økonomisk nedtur (resesjon) for å få ned etterspørselen og dempe prisveksten.

– Det Fed først og fremst er bekymret for er inflasjon. Hvis de må kjøre økonomien inn i en resesjon, så gjør de det, sa Hov til E24 tidligere i juni.

Powell har fortsatt håp om en «myk landing», altså at han klarer å få inflasjonen under kontroll uten å skape en økonomisk nedtur. Men det er krevende etter Russlands invasjon av Ukraina, som bidrar til dyrere mat, energi og kjemikalier, påpeker han.

– Det har blitt betydelig vanskeligere, sier Powell.

Han gir ingen garanti for at Fed vil klare å få ned inflasjonen og samtidig unngå en resesjon, men lover å gjøre sitt beste. Det samme gjør sjefen for ESB.

– Jeg forstår smerten folk går gjennom ved å håndtere høy inflasjon. Vi har verktøyene til å løse dette og er villige til å bruke dem, sier Powell.

– Prosessen vil trolig medføre noe smerte, men den største smerten ville komme fra å mislykkes med å håndtere den høye inflasjonen og tillate den å vedvare, sier Powell.

– Ditto, sier Lagarde.

Les også

– Må de kjøre økonomien inn i en resesjon, så gjør de det

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Fed høyner renten med 0,75 prosentpoeng

  2. – Må de kjøre økonomien inn i en resesjon, så gjør de det

  3. Engelsk sentralbanksjef om «historisk test»: – Beklager for å være apokalyptisk

  4. Venter ny trippel renteheving: – Det brenner virkelig på inflasjonssiden

  5. Høyeste prisvekst i USA på over 40 år