Børsdagen

Markant børsfall på halvårets siste dag: – Inflasjon og sentralbankene har styrt showet

Oslo Børs runder av et begivenhetsrikt halvår med et markant fall, mens oljeprisen er på vei nedover. Tungvekteren Hydro falt kraftig.

Inflasjon, sentralbanker, krig og høyere renter har preget det første halvåret, oppsummerer Danske Banks sjefstrateg.
 • Ada Lea
Publisert:

Oslo Børs har falt gjennom børsdagen torsdag, og avslutter ned 2,27 prosent.

Hovedindeksen har nå rundet av den siste dagen i årets første halvdel, og ender perioden i sin helhet med en nedgang på 2,59 prosent. Den siste måneden er fallet på 8,32 prosent.

– Det siste halvåret har vært preget av høy inflasjon og sentralbanker, også har krigen i Ukraina kommet på toppen av det hele, oppsummerer sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

– Det er inflasjonen og reaksjonen til sentralbankene som har styrt showet. Det har vært preget av mange overraskelser og mange ting vi ikke har sett på veldig lang tid.

På Oslo Børs har den høye olje- og gassprisen dominert, understreker han.

– Hadde det ikke vært for krigen hadde vi sett en lavere olje og gasspris. Hadde det ikke vært for den sterke oljeprisen, tror jeg Oslo Børs ville vært minst like svak som resten av markedene.

Tre overraskelser

Sjefstrategen nevner tre overraskelser det siste halvåret.

Den første er hvor høy inflasjonen har blitt og hvor fort den har kommet, og at sentralbanker og markedet ikke så det i komme i forkant.

Den andre overraskelsen var krigen i Ukraina, og hvor dårlig forberedt Europa var i forkant. Hvor avhengige vi var av Russland og hvor sårbare vi var.

– Den siste overraskelsen er noe som mange investorer har merket. Rentene har steget så mye at avkastningen på obligasjoner har blitt negativ. Nå har mange obligasjonsmarkeder falt vel så mye som aksjeinvesteringene. Det skyldes stigende renter, men også at investorer ikke har valutasikret aksjene sine.

– Sommeren kan gi svingninger

Anders Johansen i Danske Bank forventer et spennende andre halvår, men:

– Vi kommer til å følge med på nøyaktig på de samme tingene som første halvår: Inflasjon, hvordan det går med veksten i økonomien og om den fortsetter å stoppe opp slik den har gjort de siste månedene.

– Det store spørsmålet er om det blir resesjon eller om sentralbanken klarer den myke landingen de håper på.

Sjefstrategen forventer samtidig at færre aksjer vil bytte hender gjennom sommeren.

– Sommeren kan gi mye svingninger. På sommeren er det er mye mindre handel og mindre likviditet, og da får noen overraskelser større utslag.

Kraftig Hydro-fall

Dagens børsnedgang kommer etter et fall i oljeprisen. Ved børsdagens slutt handles ett fat med nordsjøolje for 110,4 dollar fatet i spotmarkedet – ned omtrent 4,5 prosent for dagen.

Det bidrar til å trekke ned oljeaksjene, og Equinor og Aker BP avslutter ned henholdsvis 2,68 prosent og 4,57 prosent.

Hydro har falt gjennom dagen, og ender ned 9,4 prosent.

Torsdag nedgraderte DNB Markets Hydro-aksjen til selg med et kursmål på 55 kroner per aksje, ned fra 80 kroner. DNB Markets er bekymret for økt tilbud av aluminium globalt, fremgår av en oppdatering onsdag.

Ellers er riggselskapet Borr Drilling en av dagens børstapere. Aksjen falt 23,6 prosent.

DNB Markets er bekymret for økt tilbud av aluminium globalt og nedgraderer Norsk Hydro-aksjen torsdag.

Yara-selskap vil investere i blå ammoniakk

Yara Clean Ammonia (YCA) planlegger å investere 1,5-1,8 milliarder dollar i blå ammoniakkproduksjon innen 2030, som til sammen forventes å bidra med rundt 2,1 millioner tonn blå ammoniakk innen 2030.

Det fremgår av en melding i forbindelse med YCAs kapitalmarkedsdag torsdag.

I kroner tilsvarer investeringen inntil 18 milliarder.

Visekonsernsjef i Yara, Lars Røsæg, sier i en presentasjon at de fortsatt er i evalueringsfasen om YCA skal børsnoteres, ifølge TDN Direkt.

– Vi er fortsatt i evalueringsfasen, og det er ennå ikke tatt noen beslutning om den potensielle børsnoteringen, sier Røsæg.

Ellers har det kommet et knippe børsnyheter:

 • KMC Properties kjøper eiendomsportefølje for 2 milliarder av fiskekasseprodusenten Bewi. For å finansiere kjøpet vil selskapet hente 350 millioner kroner i en rettet emisjon i tredje kvartal 2022. Pareto Securities anser denne transaksjonen som svært positiv for BEWI da den gir finansiell fleksibilitet for ytterligere vekstmuligheter, skriver TDN Direkt. KMC-aksjen stiger over fem prosent og Bewi-aksjen faller 1 prosent etter at den steg 2,6 prosent like etter åpning.
 • Green Energy Group, som tidligere het Seabird Exploration, melder at en potensiell avtale om å selge seismikkdelen av selskapet, er satt på pause. Selskapet hadde undertegnet eg felles avtaledokument med en potensiell kjøper, men på grunn av «hendelser utenfor partenes kontroll», har ikke handelen latt seg gjennomføre.
 • Stolt-Nielsen før åpning sin kvartalsrapport for andre kvartal, som viste et driftsresultat på 112 millioner dollar, mot 41 millioner dollar i samme kvartal året før. Aksjen stiger 1,7 prosent.
Les på E24+

På tide å se på bankaksjer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Oslo Børs startet kvartalet med nedgang

 2. Wall Street rundet av turbulent halvår med bred nedgang

 3. Kraftig fall på Oslo Børs etter amerikansk prisvekst

 4. Markant oppgang på Oslo Børs

 5. Oljeprisen sendte Oslo Børs kraftig oppover