Maktkampen i NTS

NRS vil hente to milliarder - Salmar og Gustav Witzøe visste ingenting

NRS varsler milliardemisjon for å kjøpe Salmonor, selv om det vil torpedere Salmars varslede bud på NRS-eier NTS. - Jeg var ikke klar over dette, sier Salmar-sjef Gustav Witzøe, som tidligere har sikret bindende forpliktelser til å ta kontroll i selskapet.

TATT PÅ SENGEN: Salmar og konsernsjef Gustav Witzøe.
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Jeg var ikke klar over dette. Jeg må sjekke opp nærmere og komme tilbake til deg, sier Salmar-sjef Gustav Witzøe til E24.

Han virker fullstendig tatt på sengen av dagens børsmelding fra Norway Royal Salmon (NRS), der det fremgår at selskapet vil hente inntil to milliarder kroner i ny egenkapital for å finansiere det tidligere annonserte oppkjøpet av lakseoppdretteren Salmonor.

Utviklingen er oppsiktsvekkende, siden en slik transaksjon kan velte en annen og mye større transaksjon, nemlig Salmars varslede bud på konkurrenten NTS for 15,1 milliarder kroner.

NTS er største eier i både NRS og Salmonor, og Salmar har stilt som betingelse for sitt varslede bud at NRS sitt varslede kjøp av Salmonor ikke gjennomføres.

Uavhengige medlemmer

NRS sitt oppkjøp av Salmonor ble opprinnelig innledet av NTS da Frøya-oppdretter Helge Gåsø satt med kontrollen i sistnevnte selskap.

I etterkant har imidlertid Salmar sikret seg over halvparten av aksjene i NTS gjennom bindende salgsforpliktelser fra en aksjonærgruppe som kontrollerer over 50 prosent, og varslet et pliktig bud på resten av aksjene. Det er slik, gjennom bindende forpliktelser, Witzøe har ligget an til å bli hovedeier.

I dagens melding, som altså tok ham på sengen, heter det blant annet fra NRS:

«De uavhengige medlemmene i styret i NRS mener transaksjonen vil skape betydelige aksjonærverdier i NRS, og har mottatt støtte for finansieringsprosessen fra både eksisterende aksjonærer og fra potensielle nye investorer».

Det fremgår ikke hvem de uavhengige medlemmene av styret er.

«Selv om styret registrerer at det har vært utvikling i eierskapssituasjonen i selskapets største aksjonær, NTS, er styret av det faste syn at det må overholde inngåtte avtaler og ivareta sin forpliktelse til å gjøre vurderinger og treffe beslutninger som er til beste for alle selskapets aksjonærer», legges det til.

Velger nytt styre torsdag

Torsdag morgen avholdes det også en ekstraordinær generalforsamling i NRS for å velge nytt styre.

Styreleder frem til nå har vært nevnte Gåsø, som har vært involvert i en bitter maktkamp med en aksjonærgruppe i NTS som har ønsket ham ut.

Resten av det sittende styret har bestått av Trude Olafsen, Karl-Johan Bakken, Grete Rekkebo Brovold, Lillian Bondø, Ingri Marie Sivertsen, Dagfinn Eliassen og Roald Dolmen.

Både Dolmen og Bondø har vært del av aksjonærgruppen som har kranglet med Gåsø, og nå har gitt bindende forpliktelser til Salmar.

I valgkomiteens forslag til nytt NRS-styre foreslås det å kaste Gåsø, og sette inn Dolmen som ny styreleder. Bondø og Sivertsen er foreslått gjenvalgt, mens Ivar Rolf Sandnes og Kristine Landmark foreslås som nye styremedlemmer.

Aksjekjøpsavtalen verdsetter Salmonor til en selskapsverdi på 8,3 milliarder kroner, og en egenkapitalverdi på drøye seks milliarder.

Kjøpesummen er avtalt finansiert gjennom 68,1 prosent vederlagsaksjer i NRS og 31,9 prosent kontanter.

– Må gjøre det beste for aksjonærverdiene i NRS

– Det uavhengige styret i NRS mener det er riktig for selskapet og aksjonærene å gjennomføre oppkjøpet av Salmonor. Transaksjonen er minst like attraktiv i dag som da avtalen ble inngått i januar, sier NRS-sjef Klaus Hatlebrekke til E24.

– Men er det ikke en litt spesiell situasjon når den største indirekte eieren deres ikke ønsker at transaksjonen skal gjennomføres?

– Det uavhengig styret i NRS har et ansvar for, til enhver tid, å gjøre det som de mener er best for aksjonærverdiene i NRS. Styret i NRS må anta at det var nødvendige beslutninger og oppslutning på plass hos NTS når en inngikk en juridisk bindende avtale om salg av Salmonor, sier Hatlebrekke.

Les også

Varsler milliardfusjon i laks - vil slå sammen NRS og Salmonor

Les også

Witzøe om NTS-kjøp: – To sterke selskaper blir enda sterkere

Les også

Salmar vil kjøpe NTS i avtale verdt 15,1 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Maktkampen i NTS
 2. Norway Royal Salmon
 3. Salmar
 4. NTS
 5. Oppdrettsnæring
 6. Oppkjøp
 7. Gustav Witzøe

Flere artikler

 1. Avtroppende styremedlem: Oppkjøp mot Salmars vilje kan utløse budplikt på NRS

 2. Kampen om laksemilliardene

 3. Norway Royal Salmon vil hente 1,9 milliarder til omstridt oppkjøp

 4. Striden i NTS: Laksemilliardær Helge Gåsø mister styreplassen

 5. Storeiere i NTS takker ja: Salmars budkrav innfridd