DNO-analytiker etter Irans missilangrep: – Markedet liker ikke økt usikkerhet

Det norske oljeselskapet DNO vil gjøre det svakere enn markedet i noen dager etter Irans missilangrep mot Nord-Irak i helgen, antar analytiker Teodor Sveen Nilsen i meglerhuset Sparebank 1 Markets.

Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO.
Publisert:

I helgen ble den kurdiske byen Erbil i Nord-Irak rammet av et iransk missilangrep.

Det norske oljeselskapet DNO, som er notert på Oslo Børs, har sin viktigste eiendel – Tawke-lisensen – i nettopp kurdisk Nord-Irak.

DNO-analytiker i meglerhuset Sparebank 1 Markets, Teodor Sveen Nilsen, tror aksjemarkedet kan «reagere litt» på hendelsen.

– Erbil ligger rundt 200 kilometer fra DNOs Tawke-lisens og dermed et stykke unna å være direkte involvert. Jeg blir overrasket hvis dette påvirker selskapets drift og produksjon på kort sikt, skriver Nilsen til E24.

– Men likevel, og til tross for at markedet er vant til uroligheter i regionen: jeg vil anta at flere selskaper med eiendeler i Kurdistan vil være svakere enn markedet noen dager. Dette gjelder ikke bare DNO, men også Genel, Gulf Keystone og Shamaran. Markedet liker ikke økt usikkerhet og kommer nok til å reagere litt, skriver Nilsen.

DNO er avhengig av at myndighetene i Kurdistan i Nord-Irak betaler for oljen selskapet selger. Utbetalingene har i perioder vært ujevne.

I februar rapporterte oljeselskapet rekordhøye inntekter i 2021 under fremleggelsen av fjerde kvartal. Årsrapporten for 2021 publiseres førstkommende torsdag 17. mars, ifølge selskapets hjemmesider.

Les også

Rekordhøye inntekter for DNO

Søndag tok Irans revolusjonsgarde på seg ansvaret for angrepet i en uttalelse, der målene ble beskrevet som israelske «strategiske sentre», ifølge Reuters.

Tidligere denne uken drepte Israel to medlemmer av den iranske revolusjonsgarden i Syria.

«Enhver gjentagelse av israelske angrep vil bli møtt med harde, besluttsomme og destruktive responser», sier uttalelsen ifølge Reuters.

Ifølge AFP sier Iran at målet var baser som den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad har i området.

USAs utenriksdepartement omtaler Irans angrep som en «opprørende krenkelse av Iraks suverenitet» i en pressemelding, men understreker at ingen amerikanske fasiliteter eller personer være skadet.

Først ble det rapportert missilangrep mot USAs militærbase, men en kurdisk talsperson for de regionale myndighetene har senere uttalt at angrepet kun rammet sivile boligområder.

Et amerikansk konsulat som ble truffet skal være en bygning under konstruksjon.

Hovedkvarteret til den kurdiske satellittkanalen Kurdistan24, som er tilknyttet presidenten for Kurdistans regionale regjering i Irak, Masrour Barzani, ble også skadet i angrepet.

Publisert:

Her kan du lese mer om