Rekordhøye inntekter for Nel

Hydrogenselskapet Nel gikk i minus på bunnlinjen i fjerde kvartal, men omsetningen er rekordhøy.

Nel-sjef Jon André Løkke.
Publisert:

Nel produserer elektrolysører, som bruker strøm til å splitte ut hydrogen fra vann. Frem til 2025 skal selskapet bygge opp virksomheten, og i fjor ansatte Nel 114 personer.

Nel-aksjen lå på sitt høyeste i starten av 2021, da den var oppe i rundt 35 kroner. Nå er aksjekursen mer enn halvert siden toppen. Ved stenging tirsdag var Nel-aksjen ned rundt 16 prosent så langt i år til 12,72 kroner.

Selskapet leverer et resultat etter skatt på minus 269,5 millioner kroner i fjerde kvartal, ifølge en melding.

I samme kvartal året før var selskapets resultat etter skatt på 1,3 milliarder kroner, noe som var knyttet til aksjeverdier i Everfuel, som ble børsnotert i oktober 2020.

Det var på forhånd ventet et resultat etter skatt på minus 202 millioner kroner og en omsetning på 262 millioner kroner, ifølge tall Nel selv har samlet inn fra 16 analytikere. Brutto driftsresultat (ebitda) var ventet på minus 100 millioner.

Inntektene er på rekordhøye 248 millioner kroner, opp fra 229 millioner kroner på samme tid året før, melder Nel. Brutto driftsresultat (ebitda) var på minus 168 millioner kroner i fjerde kvartal.

Potensielle ordre for 12 mrd. dollar

Nel fikk inn ordre på 418 millioner kroner i fjerde kvartal, og har en ordrebok på 1,23 milliarder kroner.

Samtidig melder selskapet om at det har en pipeline av potensielle ordre på hele 12 milliarder dollar. Hvis alt dette skulle bli realisert, utgjør det en elektrolysørkapasitet på mer enn 22 gigawatt fordelt på over 1.000 prosjekter.

– Prosjektene blir betydelig større, kundene vil være mer diversifisert, og det geografiske markedet vil utvides, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel.

Selskapet sier at det vil fortsette å investere for å være konkurransedyktig og levere hydrogenløsninger.

«Som kommunisert tidligere blir konkurransen sterkere etter hvert som Nel og andre øker produksjonskapasiteten», skriver selskapet.

Nel har som mange andre selskaper blitt negativt påvirket av forstyrrelser i leverandørkjedene og begrensninger knyttet til coronakrisen.

«Samtidig har kostnadene knyttet til råmaterialer økt. Samlet sett har alt dette satt marginene under press, og vil fortsette å gjøre det på mellomlang sikt», skriver Nel i kvartalsrapporten.

Nikola og Everfuel

Resultatet var også påvirket av nedjusteringer i aksjeverdier i fjerde kvartal. Nel eier blant annet aksjer i lastebilprodusenten Nikola og i Everfuel, og er medeier i Hyon som jobber med maritim bruk av hydrogen, og nå er notert på Euronext Growth.

Nel har den siste tiden jobbet med å ferdigstille produksjonsanlegget for elektrolysører på Herøya, som blant annet skal levere til aktører som Nikola og til Everfuel.

Ifølge selskapet er det automatiserte anlegget ferdig innenfor tid og budsjett, og produksjonen går med tre skift og setter produksjonsrekorder hver uke. Nel melder om at de har begynt å se etter lokalisering i USA for et stort produksjonsanlegg for alkaliske elektrolysører og PEM-elektrolysører.

Nels ambisjon er å kunne produsere både i USA, Europa og Asia frem mot 2025.

Selskapet har et langsiktig mål om å få produksjonskostnaden for hydrogen ned til 1,5 dollar per kilo. Målet ble satt på fjorårets kapitalmarkedsdag.

Selskapet utnevnte nylig QFree-sjef Håkon Volldal som konsernsjef. Han erstatter konsernsjef Jon André Løkke ved utgangen av andre kvartal.

Les Nels resultatrapport her
Publisert:
Gå til e24.no