Ukrainsk børstopp: – Håper det russiske markedet kollapser så mye som mulig

Fra et parkeringshus under bakken i Kyiv oppfordres norske investorer til økonomisk krig mot Russland. – Krigen utkjempes på internett og sosiale nettverk, men viktigst av alt i økonomien.

VIL KJEMPE: Aleksei Sukhorukov (t.v.) ved Kyiv-børsen oppfordrer til økonomisk krig mot Russland. Bildet til høyre viser en boligblokk i en av Kyivs forsteder som skal ha blitt bombet av russiske styrker fredag 25. februar.
Publisert: Publisert:

– Jeg er relativt trygg. Jeg er sammen med familien min i et parkeringshus under bakken, sier sjef for forretningsutvikling ved Ukraine Exchange, Aleksei Sukhorukov, til E24.

Børsen i den ukrainske hovedstaden har stanset handelen og bønnfalt investorer om å kvitte seg med alle russiske verdipapirer for å hjelpe Ukraina å kjempe mot Russland.

– Vennligst selg russiske rubler, aksjer, obligasjoner, ETF-er, ADR-er og GDR-er, skrev børsen i en melding fredag.

– Hvorfor valgte dere å skrive den ekstraordinære beskjeden?

– Vi er i krig. Den utkjempes ikke bare på jordene, men også i byene. Krigen utkjempes på internett og sosiale nettverk, men viktigst av alt i økonomien. Vesten må støtte Ukraina nå. Vi tror ikke Ukrainas grense blir den siste, sier Sukhorukov.

– Har du en beskjed til norske investorer?

– Vi ukrainere håper det russiske markedet kollapser så mye som mulig. Jo dypere jo bedre.

Investerer du penger i Russland, ta kontakt med oss her.

Les også

Bakgrunn: Krakk på Moskva-børsen – falt 40 prosent

Les også

Rekyl etter krisedagen: Moskva-børsen stiger 16 prosent

– En gal situasjon

Sukhorukov mener noe av det viktigste i krigen er å fange oppmerksomheten og endre oppfatningen til den russiske befolkningen.

– Vi må nå ut til vanlige folk, finansielle investorer og aktører i den russiske realøkonomien. Det beste scenarioet hadde vært hvis det russiske folket stopper denne galskapen. Det er virkelig en gal situasjon, sier han.

BØRSTOPP: Aleksei Sukhorukov er sjef for forretningsutvikling (CBDO) ved Ukraine Exchange i Kyiv.

Sukhorukov forklarer at det var relativt få ukrainere som handlet på Kiyv-børsen før handelen ble stanset av Ukrainas børs- og finanstilsyn.

– Noen handler måtte utføres i går. Andre måtte få muligheten til å utsette oppgjøret sitt. Så vidt jeg vet, ble de fleste handler utsatt med én måned.

– Hovedproblemet er imidlertid tryggheten til de ansatte, fastslår Sukhorukov.

Les også

Storbritannia med nye sanksjoner: Russland får ikke hente penger i London

– Mange følelser i sving

– Hvordan ser du på de neste dagene?

– Denne helgen blir nok ikke den mest behagelige i mitt liv. Situasjonen utvikler seg ganske raskt.

– Alt avhenger av støtten fra vestlige land – NATO, EU og kanskje USA. Den ukrainske hæren kjemper en veldig modig og heroisk kamp, men den russiske hæren er mye større.

– Det er mange følelser i sving. Den lokale befolkningen er veldig sint og ganske redd. Jeg antar at hæren vil kjempe til siste slutt.

– Tenker du på å dra til utlandet?

– Det kommer an på situasjonen. Vi lytter til flyalarmen, sirenen som luftforsvaret bruker når neste luftangrep nærmer seg.

– Hvor lenge siden er det siden du hørte sirenen sist?

– Rundt en halvtime.

Les også

Britiske fly utestengt fra russisk luftrom: – Vil nok snart gjelde alle

Publisert: